Näin kastelet oikein puutarhassa – 6 vinkkiä kuivuudesta selviämiseen

Piha
Pitkä sateeton jakso rasittaa puutarhan kasveja. Jos kasvit kärsivät kuivuudesta, kasvu voi pysähtyä ja sato jäädä pieneksi. Pahimmassa tapauksessa kasvit kuolevat. Nurmikko ja hiljattain istutetut puut, pensaat ja perennat tarvitsevat pitkän poutakauden aikana kastelua. 
MAINOS
MAINOS LOPPUU
28.3.2023

Tuulinen ja lämmin sää saa kasvit haihduttamaan. Jos puutarhamaan vesivarastot alkavat ehtyä, kasvit kärsivät. Lehtevät kasvit, kuten nauhukset, ritarinkukat ja saniaiset, tarvitsevat pitkinä poutakausina kastelua – etenkin, jos kasvualustakerros on liian ohut tai maa-aines on hiekka- tai turvepitoista ja siksi helposti kuivuvaa. Ensimmäinen merkki kastelutarpeesta on, kun kasvit nuutuvat iltaa kohti, vaikka aamuisin olisivat aina terhakkaasti pystyssä.

Nosta ruohonleikkurin teräkorkeutta

Nurmikko on herkkä kellastumaan kuumassa ja kuivassa. Helteellä ruohonleikkurin terien korkeutta kannattaa nostaa hieman normaalista. Pitempi ruohokasvusto suojaa herkkää juurenniskaa kuivumiselta. Nurmikon kastelu on syytä aloittaa, jos nurmikko on alkanut kellastua kuivuudesta. Vaikka yleensä suositellaan kastelemaan illalla, jotta kasteluvettä haihtuisi vähemmän, niin kotiloiden vaivaamassa puutarhassa suosittelen kastelun siirtämistä aamuun. Kotilot ja etanat liikkuvat enimmäkseen öisin ja illalla kasteltu puutarha on kosteassa viihtyville nilviäisille otollinen temmellyskenttä. 

Kastele kerralla runsaasti

Yleisin kasteluvirhe on liian vähäinen vesimäärä. Kasveille ei ole mitään hyötyä siitä, että mullan pinta kastuu. Päinvastoin, toistuvat niukat kastelut aiheuttavat sen, että kasvit kasvattavat juuria lähelle mullan pintaa ja silloin juuret ovat entistä herkempiä kuivumaan. Kun päätät kastella, kastele kerralla kunnolla. Sadetin saa olla samassa kohdassa useamman tunnin. 

Sadonmuodostusvaiheessa mansikka, herukat, vadelmat ja mustikat kaipaavat vettä. Jos vettä on niukasti, yksittäiset marjat eivät pullistu ja sato jää pieneksi, vaikka kukinta olisi ollut runsas. Puutarhan puut ja pensaat, jotka ovat kasvaneet samalla paikalla useita vuosia, eivät ole herkkiä pitkillekään poutakausille. Niiden juuret ovat syvällä maassa, jossa on pitkään kosteutta. Etenkin savimaa varastoi vettä eikä ole herkkä kuivumiselle.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Biohiili varastoi vettä

Biohiili on luonnonmukainen kastelukide. Mullassa biohiili pystyy varastoimaan vettä itseensä ja luovuttaa sitä mullan kuivuessa kasvin käyttöön. Siksi mullissa, joissa on mukana biohiiltä, kasteluväli on pidempi. Biohiili säilyy maassa vuosikymmeniä ja parantaa maan vesitaloutta. Biolan Istutusmullassa, Kesäkukkamullassa, Puutarhan Sammalmullassa ja Yrttimaassa on biohiiltä.

Mykorritsa auttaa kuivuudessa

Puutarhassa voidaan hyödyntää luonnon omia hyötymikrobeja vähentämään kastelutarvetta. Mykorritsa eli sienen ja kasvin juuren symbioosi auttaa kasvia selviytymään poutakausista. Mykorritsasymbioosissa sieni saa kasvilta yhteyttämistuotteita ja vastalahjaksi sieni kerää kasville vettä. Luonnossa noin 90 prosenttia kasveista elää symbioosissa sienen kanssa.

Kasvi, joka elää mykorritsasymbioosissa, saa vettä ja ravinteita jopa satoja kertoja laajemmalta alueelta kuin mitä kasvi saisi omilla juurillaan. Ohut sienirihmasto pystyy hakemaan vettä myös pienemmistä hiukkasväleistä kuin kasvin juuri. 

Mykorritsa kannattaa antaa kasville jo istutusvaiheessa, mutta koskaan ei ole liian myöhäistä. Biolan Istutusmultaan on lisätty mykorritsat jo valmiiksi. Mykorritsoja on myös Havu- ja rodolannoitteessa.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

6 vinkkiä kuivuudesta selviämiseen

  1. Kastele kerralla runsaasti.
  2. Sadeta tyynellä säällä, mieluiten aamulla.
  3. Nosta nurmikon leikkauskorkeutta vähintään 5 senttiin.
  4. Käytä multaa, jossa on biohiiltä varastoimassa vettä.
  5. Altakasteluruukut ja -altaat helpottavat piharuukkujen kastelua.
  6. Lisää istutuksen yhteydessä mykorritsoja multaan tai käytä multaa, jossa mykorrtitsat ovat valmiina.

Biolan, biolan.fi, kuva: Pixabay