Näin tapat huonekasvit talvella

Piha
Talvella luonnonvaloa on vähän ja lähes kaikki viherkasvit kärsivät valon puutteesta. Vähässä valossa kasvu pysähtyy. Tässä piilee riski.
MAINOS
MAINOS LOPPUU
24.2.2020

Huonekasvit kärsivät liiasta märkyydestä, jos kastelua jatketaan samalla tavalla kuin kesäaikaan. Myös kuiva huoneilma saa kasvit kärsimään.

− Yleisin huonekasvien hoitovirhe talvella on liikakastelu. Ennen kastelua kannattaa tunnustella mullan kosteutta parin sentin syvyydestä tai kokeilla ruukun painoa kastelutarpeen arvioimiseksi. Talvella useimpien kasvien multa saa kuivahtaa kunnolla ennen uutta kastelua, kertoo Biolanin puutarhaneuvoja Riikka Kerttula.

Huonekasvit kannattaa siirtää valoisalle ikkunalle

Pimeimpään vuodenaikaan huonekasvit siirretään valoisimmalle ikkunalle. Kaiken luonnonvalon pyydystämiseksi ikkunan edestä siirretään verhot ja kaihtimet päiväksi kokonaan sivuun.

Kasvien turhaa kääntelyä vältetään, koska kasvi kallistuu kohti valoa saadakseen kaiken mahdollisen valon lehdilleen. Kiiltävälehtisten kasvien valonsaantia voi lisäksi parantaa pitämällä kasvit puhtaana pölystä joko pyyhkimällä kostealla sienellä tai suihkuttamalla kasvit säännöllisesti.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Kasvivaloilla voidaan parantaa huonekasvien viihtyvyyttä

Lisävaloa annetaan niin, että kasveilla on noin 12 tuntia vuorokaudessa valoisaa aikaa. Vähän lämpöä ja runsaasti valoa tuottavat loisteputket ja elohopealamput sopivat kasveille parhaiten. Valaisin asennetaan mahdollisimman lähelle kasveja, kuitenkin siten, ettei lampusta säteilevä lämpö kuumenna kasvin lehtiä.

Kuiva huoneilma lämmityskaudella on riski huonekasvien hyvinvoinnille

− Useimmat huonekasvit ovat kotoisin trooppisista sademetsistä, missä luonnollinen ilmankosteus on suuri. Normaalisti sisätilojen ilmankosteus on talvella lämmityksestä riippuen 30–40 %, kun kasveille sopiva kosteus olisi 60–80 %. Kuiva ja lämmin ilma saa lehdenkärjet ruskettumaan ja kehrääjäpunkit ja ripsiäiset lisääntymään, varoittaa Riikka Kerttula.

Huonekasvit kannattaa koota ryhmäksi, jolloin pienilmasto on parempi kuin yksittäisten kasvien ympärillä. Ilmankostuttimella ja päivittäisillä lehvästösuihkutuksilla voidaan myös parantaa kuivaa huoneilmaa.

Lannoituskin kannattaa lopettaa

sinikkaneuvosen-viherkasvi.jpg

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Kasvien lannoitus lopetetaan vuoden pimeimmäksi ajaksi. Lannoituksen sijaan kasveille annetaan merileväuutetta, joka tasapainottaa kasvien ravinteidenottoa ja lisää niiden elinvoimaisuutta. Merilevää voi antaa joko kastelu- tai sumutusveteen sekoitettuna.

Muistilista huonekasvien talvihoidosta

  1. Vähennä kastelua.
  2. Pidä kasvin lehdet puhtaina pölystä.
  3. Lopeta lannoitus ja anna kasveille merileväuutetta.
  4. Lisää ilmankosteutta esim. sumuttamalla kasvien lehdistöä.
  5. Kasvivaloilla voit kompensoida vähäistä auringon valoa.

 

Lisätietoja: www.biolan.fi

MAINOS
MAINOS LOPPUU