Orgaaninen kasvualusta innostaa kasvit ja nurmikon täyteen kukoistukseen

Piha
BiHii on täysin orgaaninen kasvualusta, joka antaa pihan ja parvekkeen kasveille tuhtia voimaa kasvaa ja kukoistaa. Hygieenistä ja hajutonta luomutuotetta saa myös kätevissä kasvualustalaatikoissa.
MAINOS
MAINOS LOPPUU
28.3.2023

BiHii on orgaaninen kasvualusta, jota voi käyttää sellaisenaan multana tai hieman laimeampana muun maa-aineksen seassa. Se sisältää kaikki kasvin tarvitsemat ravintoaineet orgaanisessa muodossa, ja siitä voi myös tehdä seoksia erityistarpeiden kasveille.

BiHii saa nimensä biohiilestä, joka on kasvualustan tärkeä ainesosa. Se sitoo tehokkaasti ravinteita ja kasvihuonekaasuja sekä aktivoi maaperän mikrobitoimintaa kasvien hyödyksi.
BiHii on täysin luonnonmukainen tuote, jossa ei ole käytetty mitään kemiallisia osia. Sitä voi siis myös hyödyntää luomuviljelyssä, ja se vahvistaa kasvua luonnollisella tavalla ihan tavallisenkin kotipuutarhurin viljelmillä.

Kasvien kasvualustalaatikot ovat ihanteellisia tomaatin, kurkun, salaatin tai vaikka lehtikaalin kasvattamiseen parvekkeilla ja terasseilla. Kasvualusta toimii myös erinomaisena lannoitteena ja maanparannusaineena nurmikkoalueille tai luonnonmukaiseen puutarhaviljelyyn.

– Laitoin tomaatin taimet BiHii-kasvualustarasioihin lasikuistiin, jossa ne kukkivat yöpakkasista huolimatta. Kasvualusta auttoi tomaattia kestämään kylmääkin. Samana vuonna istutin saaristomökkini pihalle tomaattia kasvualustaan, ja sielläkin ne menestyivät. Sain siis Himangan ja Kalajoen korkeuksilla tomaattia ulkokasvatuksessa ilman kasvihuoneetta, kertoo Lasse Joensuu BiHii Oy:stä.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

  

↑GrowthBox-kasvualustalaatikoissa yritit viihtyvät ja kasvavat. 

Biohiili sitoo kasvihuonekaasuja

Biohiilen käyttö kasvihuonekaasujen sitojana ja kompostoinnissa on uutta ja innovatiivista lannankäsittelyosaamista niin fosforin kuin muidenkin ravinteiden kierrätyksessä.

Biohiilen lisäksi BiHii sisältää turkiseläinlantaa ja vähän kasvuturvetta. BiHii Oy:ssä on kehitetty lannan hyödyntämistä kasvualustaksi nelivuotisessa tutkimuksessa Luonnonvarakeskuksen ja Kalajoen kaupungin kanssa. Lopputuloksena on ravinteikas ja hygienisoitu kasvualusta, joka soveltuu elintarvikekasvien kasvatukseen ja luomukasvuviljelyyn. Tuotekehittelyn ansiota on myös, että kasvualusta on hajuton. 

MAINOS
MAINOS LOPPUU

– Vaikka kasvualustamme on lantapohjainen, se ei haise, joten se sopii erinomaisesti myös parveke-, kuisti- tai sisätilakasvatukseen, Joensuu kehuu.

Lantaa syntyy koko ajan ja kaikkialla maailmassa. BiHiin mallilla se on hyödynnettävissä ruokavihannesten kasvattamiseen. BiHii-kasvualustojen mukana ei leviä vaarallisia kasvintuhoojia, ja niiden hygieniataso on muutenkin hyvä.

– Voimme siis vaikuttaa ympäristö- ja kiertotalouteen laajasti sekä edistää kaasu- ja ravinnepäästöjen vähentämistä lisäämällä hyvinvointia, Lasse Joensuu toteaa.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

BiHii Oy valmistaa kasvualustakompostia moneen eri käyttötarkoitukseen, monenlaisiin pakkauksiin pakattuna sekä irtokuutioina suureenkin viherrakentamiseen. BiHii-tuotteiden pohjaksi on muunneltu peruskasvualustaa sopiviksi eri kasviryhmille.

Laatikossa, pussissa tai kokonaisena kuormana

Jos on perustamassa esimerkiksi omakotitalon pihaa, kannattaa tilata kokonainen kuorma kasvualustaa. BiHiin voi huoletta levittää nurmikon pohjaksi hajuhaittoja pelkäämättä. Growth-suursäkin voi tilata vaikka nuppikuormana.

Pienimuotoisempaan istuttamiseen ja lannoittamiseen on tarjolla sopivia pakkauskokoja. GrowthBag-kasvualustapussi on kätevä silloin, kun kasvi istutetaan omaan astiaansa.

GrowthBag-lannoite tulee myös pusseissa ja sopii pensaiden sekä kukkapenkkien lannoittamiseen. Se annostellaan kasveille elokuussa, kun lehdet ovat vielä vihreitä. Pari kourallista pensaan juurelle riittää, ja lannoite liukenee nopeasti aktivoiden mikrobitoiminnan.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

↑GrowthBag-kasvualustaa myydään kahden ja kymmenen litran pusseissa. Niistä riittää aineista istutukseen ja kasvualustan täydennykseen kasvun aikana.

GrowthBag-lannoite sopii syyslannoitukseen. BiHii-syyslannoite sisältää kaliumia ja fosforia.

Kätevät kasvulaatikot

GrowthBox-kasvualustalaatikoissa on kuivattu kasvualustaseos, jonka ominaisuudet ja ravinteet säilyvät pitkiäkin aikoja ilman haju- tai homehaittoja ennen istuttamista. Niissä kasvavien kasvien kastelu kolmen–viiden päivän välein riittää.

Kasvulaatikot ovat hauska ja helppo tapa kasvattaa tai esikasvattaa kukkia, yrttejä ja vihanneksia esimerkiksi parvekkeella. GrowthBoxit sopivat taimien esikasvatukseen ja krassien kasvatukseen. Ne soveltuvat myös vehnänoraan, persiljan, herneenvarsien ja muiden versojen kasvualustaksi.

Kun taimi on kasvatettu, levy avataan ja koko paketti siirretään isompaan astiaan esimerkiksi kasvihuoneeseen. GrowthBoxeja on saatavilla eri kokoja 0,3 litrasta ylöspäin.

Yrttien sisäkasvatus onnistuu GrowthBoxisa esimerkiksi ikkunalla LED-kasvilampun alla myös syksyn ja talven aikana.

↑Salaatti kasvaa terhakkaana GrowthBox Minissä.

Maanparannuskomposti isoihin astioihin

BiHii Maanparannuskomposti sopii erinomaisesti erikokoisten kasvulaatikoiden rakentamiseen sekä erillisiin astioihin.

Se on oivallinen myös kasvimaalle, puutarhaan sekä perunanmaahan maanparannusaineeksi ja lannoitteeksi sekä uuden nurmikon rakentamiseen ja vanhan uudistamiseen.

Lannoitevalmisteiden käytössä peltoviljelyssä on syytää ottaa huomioon valmisteiden korkea fosforipitoisuus ja peltokohtaiset fosforilannoituksen käyttörajoitukset.

Biohiilipohjainen kasvualusta on myös erinomainen puisto- ja liikennealueiden nurmikoilla. Golf-kentillä nurmikon rakenteena se parantaa kulutuskestävyyttä ja vähentää synteettisten lannoitteiden käyttöä ja kasteluvettä. BiHii sitoo hulevettä ja liikenteen päästöjä ja parantaa nurmialueen kulutuskestävyyttä. 

↑Ravinnepitoisena luomukasvualustana BiHii on ihanteellinen elintarvikekasvien ja nurmikon kasvattamiseen. Kasvukauden aikana lisälannoitteeksi voi käyttää luomutyppeä.