Pientalon herkkusuut – poro, metsäsienikastike ja juuressose

Keittiö

Suomihitit syysmetsästä! Syksyn herkut poimitaan metsästä, maan uumenista ja suomaisemista. Poro tarjoillaan metsäsienikastikkeen, juuressoseen ja karpaloiden kanssa.

Poro

4 annosta | 1 h + 10 min

  • 800 g poron ulkofileetä
  • voita
  • suolaa, mustapippuria
  • loraus soijakastiketta
  • karpalohyytelöä ja karpaloita
  1. Ota liha huoneenlämpöön 1–1,5 h ennen paistamista. Tee sillä välin lisukkeet ohjeiden mukaan.
  2. Kuumenna valurautapannu ja lisää voi. Ruskista kokonaista fileetä hetki erittäin kuumalla pannulla molemmilta puolilta, pienennä lämpöä ja paista n. 3–4 min/puoli niin, että liha on mediumkypsä.
  3. Mausta ja leikkaa filee n. 1,5 cm:n paloiksi. Voit halutessasi nostaa lihan vetäytymään hetkeksi folioon ennen leikkaamista.
  4. Tarjoa sienikastikkeen, juuressoseen, karpaloiden ja karpalohyytelön kanssa. 

Sienikastike 

4 annosta | 15 min

  • 0,5 l metsäsieniä (esim. suppilovahveroita tai kantarelleja)
  • 1 sipuli
  • voita 
  • 3 dl kuohukermaa
  • liha- tai kasvisliemikuutio
  • 2 tl suolaa
  • 2 tl currya
  1. Pilko sipuli ja sienet, ruskista voissa pannulla. 
  2. Sekoita joukkoon kerma ja mausteet, kiehauta. 

Juuressose

4 annosta | 45 min

  • 1 iso lanttu
  • 2 porkkanaa
  • 6 jauhoista perunaa
  • 5 dl vettä
  • 1. tl suolaa
  • 5 valkopippuria
  • 5 maustepippuria
  • n. 40 g voita
  • mustapippuria, suolaa
  1. Kuori ja kuutioi juurekset. Lisää keitinveteen suola ja kokonaiset pippurit. Keitä lanttu- ja porkkanakuutioita ensin reilu 5 min ja lisää sen jälkeen perunat. Keitä täysin kypsiksi ja ota keitinvesi talteen. 
  2. Soseuta juurekset ja lisää sen verran keitinvettä, että saat soseesta ”perunamuusimaisen”. Lisää voi ja mausta suolalla ja pippurilla.

 

Kuva: Maru Lemmetty


Julkaisuun liitetyt avainsanat:

Pientalon herkkusuut pääruoka resepti

Lisää samasta aiheesta

Artikkelin aiheeseen liittyviä yrityksiä: