Paistettu poron ulkofilee, metsäsienikastike ja juuressose
Ruoka
28.3.2023
Poron ulkofilee pannulla
4 annosta | 1 h + 10 min
800 g poron ulkofileetä
voita
suolaa, mustapippuria
loraus soijakastiketta
karpalohyytelöä ja karpaloita
Ota liha huoneenlämpöön 1–1,5 h ennen paistamista. Valmista sillä välin aterian lisukkeet ohjeiden mukaan.
Kuumenna valurautapannu ja lisää voi.
Ruskista kokonaista fileetä hetki erittäin kuumalla pannulla molemmilta puolilta, pienennä lämpöä ja paista noin 3–4 min/puoli niin, että liha on mediumkypsä.
Mausta ja leikkaa filee noin 1,5 cm:n paloiksi. Voit halutessasi nostaa lihan vetäytymään hetkeksi folioon ennen leikkaamista.
Tarjoa sienikastikkeen, juuressoseen, karpaloiden ja karpalohyytelön kanssa.
Sienikastike
4 annosta | 15 min
0,5 l metsäsieniä (esim. suppilovahveroita tai kantarelleja)
1 sipuli
voita
3 dl kuohukermaa
liha- tai kasvisliemikuutio
2 tl suolaa
2 tl currya
Pilko sipuli ja sienet, ruskista voissa pannulla.
Sekoita joukkoon kerma ja mausteet, kiehauta.
Juuressose
4 annosta | 45 min
1 iso lanttu
2 porkkanaa
6 jauhoista perunaa
5 dl vettä
1. tl suolaa
5 valkopippuria
5 maustepippuria
n. 40 g voita
mustapippuria, suolaa
Kuori ja kuutioi juurekset. Lisää keitinveteen suola ja kokonaiset pippurit. Keitä lanttu- ja porkkanakuutioita ensin reilu 5 min ja lisää sen jälkeen perunat. Keitä täysin kypsiksi ja ota keitinvesi talteen.
Soseuta juurekset ja lisää sen verran keitinvettä, että saat soseesta ”perunamuusimaisen”. Lisää voi ja mausta suolalla ja pippurilla.