Pikkupuut hurmaavat kukillaan

Piha
Koristeelliset, kukkivat pikkupuut mahtuvat pieneenkin pihaan. Ne tuovat istutuksiin kerroksellisuutta ja kodikkuutta, mutta eivät valloita kaikkea tilaa ja näköalaa täysikasvuisinakaan. Tunnelman luojina ja istutusryhmien kokoajina ne ovat ylivertaisia.
MAINOS
MAINOS LOPPUU
28.3.2023

Rautatienomenapuu, Malus ’Hyvingiensis’

Koko kesän jatkuva kukinta on monen toive. Jos pihaan mahtuu vain yksi tai kaksi pikkupuuta, ei toive aivan täyty. Mutta yhdistelemällä eri aikaan  kukkivia lajeja, pääsee nauttimaan pitkästä kukinnasta vaihtuvissa väreissä. Jos joukossa on puita, jotka saavat keltaisen, oranssin tai punaisen sävyissä leimuavan syysvärityksen, saadaan kaupanpäällisenä ikään kuin toinen kukinta kesän jo vaihtuessa syksyn puolelle.

Koristekirsikat

Herkimmän kukinnan jo varhain keväällä antavat koriste-, ruso-ja japaninkirsikat useimmiten vaaleanpunaisin kukin. Kukinta on lyhyt mutta henkeä salpaava. Tuhansien kukkien hehku ja sen päätteeksi maahan leijailevat terälehdet luovat aivan erityisen, oman tunnelmansa, jota kannattaa odottaa keväästä toiseen.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

↑ Kuriilienkirsikan (1) kukat ovat siron yksinkertaiset ja nuput aukeavat aikaisin. Koristekirsikka ’Accolade’ (2) kukkii hieman nuokkuvin, romanttisin kukin. Schalininkirsikassa (3) on viehkot, pallomaiset, tiheästi kerrannaiset kukat.

Runkoon varrennetut kuriilienkirsikat kuuluvat pikkupuiden pienimpiin. Ne sopivat hyvin kukkapenkkiin matalahkojen perennojen tai kesäkukkien keskelle. Parvekkeelle ja patiolle ne soveltuvat ruukkuistutuksiin. Ruukussa talvehtiminen on tosin epävarmaa, joten talveksi ne voikin viedä kellariin tai valeistutettuna kasvimaalle talvehtimaan, jossa maan lämpö suojaa juuristoa. Talvetus onnistuu ruukussakin, kunhan ruukku kiedotaan paksuun kerrokseen pakkaspeittoa. Myös ruukun pohja kääritään suojaan.

Kuriilienkirsikan latvus on napakka ja kohenevaoksainen. Rennompaa tunnelmaa luo yksi- tai monirunkoiseksi pikku puuksi kasvava Prunus ’Accolade–lajike kevyesti kerrannaisin kukin pitkissä, kaartuvissa oksissa. Sirosti kaartuvat myös riippajapaninkirsikkapuun oksat Prunus ’Kiku-Shidare-Sakura–lajikkeella. Leveästi kasvava latvus on varrennettu usein reilun metrin korkuiseen perusrunkoon. Varrennetuilla lajikkeilla runko ja latvus ovat eri kasvia, eikä runko enää kasva korkeutta. Latvus kasvaa kokoa ja runko paksuutta. Varrennettujen puiden hoidossa on tärkeää, että perusrungosta versoavat oksat poistetaan heti niiden ilmaannuttua.

Rungolliset syreenit 

Kesän aloittaa syreenien tuoksuva kukinta. Runkoon varrennettujen jalosyreenien kukat ovat perinteikästä pihasyreeniä hieman kookkaammat ja värivaihtoehtoja on useita. Näissäkin pikku puissa vain latvus kasvaa, eikä runkoon tule enää lisää pituutta, ainoastaan paksuutta. Syreenit kukkivat edellisvuoden versoon, joten voimakkaan leikkauksen takia kukintaan voi tulla välivuosi. Latvus saattaa kuitenkin aika ajoin kaivata keventämistä, mutta sen voi tehdä siten, että vain osa oksista leikataan ja toinen osa vasta seuraavana vuonna. Näin kukkaoksia jää jäljelle joka suvelle.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

↑ Jalosyreenien ’Belle de Nancy’ (1) ja ’Beauty of Moscow’ (2) kukat läikehtivät eri sävyissä, sillä nuput ja juuri avautuneet kukat ovat tummempia kuin tovin jo auki olleet. ’Tammelan Kaunotar’ (3) kuuluu puistosyreeneihin, joiden talvenkestävyys on erinomainen.

Likusterisyreeni (Syringa reticulata) kasvaa usein luonnostaankin puumaisesti, ellei sitä leikata nuorena pensasmaisesti kasvavaksi. Usein siitä muotoutuu monirunkoinen puu, joita kuitenkin aika harvoin näkee puutarhoissa sen mainiosta talvenkestävyydestä huolimatta.

Pikkusyreeni (Syringa ’Palibin’) on todellinen pikkupuu, joka kasvaa tuuheaoksaisena ja täyttyy vaalean liloista kukista. Se sopii yksityiskohdaksi matalien havujen, perennoiden tai pikku pensaiden ryhmään.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Rungolliset syyshortensiat

Syyshortensian kukinta on puutarhan aatelistoa. Sen pitkä ja näyttävä kukinta takaa huomion puutarhan keskipisteenä elokuulta myöhäiseen syksyyn.

↑ Pensasmaisesti kasvavasta syyshortensiasta voi leikkauksien avulla kasvattaa tunnelmallisen, monirunkoisen puun.

Yksirunkoista kasvua tavoiteltaessa on kätevintä istuttaa jo taimistolla rungolliseksi kasvatettu taimi. Yksirunkoisena kasvatettu hortensia kasvattaa reilun metrin korkuisen rungon ja jämäkän latvuksen.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Hortensian oksat kasvavat pitkiksi ja niitä on syytä lyhentää vuosittain, jotta painavat kukkatertut eivät aiheuta repeämiä oksistoon. Leikkaus tehdään keväällä ennen kasvun alkamista. Edellisen vuoden versot lyhennetään siten, että jäljelle jää yksi tai kaksi silmuparia.

Yhtenäiset istutusalueet

Kukkapuut ryhmitellään istutusalueille samaan tapaan kuin muutkin kasviryhmät. Niitä ei ripotella sinne tänne keskelle nurmikkoa vaan sijoitellaan ne muiden kasvien, perennoiden, maanpeitekasvien tai matalien pensaiden joukkoon. Yhtenäiset istutusryhmät luovat puutarhasta harmonisen ja hoito helpottuu. Rikkaruohon torjunta, nurmen leikkuu ja reunojen viimeistely hoituvat sujuvasti. Kun oma piha ei ole loputon työsarka, ehtii kotipuutarhuri myös istahtamaan puiden alle ja nauttimaan kasvien luomasta.

Teksti ja kuvat: Tuuli Järvinen, Muhevainen Oy