MAINOS | Lamminranta Oy

Porakaivon puhdistus ja huolto uudella menetelmällä

Piha
Porakaivon puhdistus käynnissä.
Porakaivon puhdistus kannattaa teettää säännöllisesti, jotta kaivosta tulee varmasti hyvää ja laadukasta vettä. Uudella Lamminranta Oy:n kehittämällä menetelmällä porakaivon puhdistus suoritetaan paineilmalla.
1.6.2023

Porakaivon puhdistus suositellaan tehtäväksi 5–10 vuoden välein. Vaikka vesi näyttäisi kirkkaalta, se voi silti olla heikkolaatuista eikä kunnolla sovellu kotitalouskäyttöön.

– Porakaivo, kuten mikä tahansa vesijärjestelmä, vaatii puhdistusta ja huoltoa, jotta vesi pysyy laadukkaana. Me huolehdimme, että omakotitaloasujien ja mökkiläisten kaivot pysyvät puhtaina ja vesi hyvänä, sanoo Juha Vaittinen kaivojen puhdistuksia tekevästä Lamminranta Oy:stä.

Porakaivoon kertyy vuosien varrella monenlaisia epäpuhtauksia, kuten pohjasakkaa ja likaa seinämiin.

Rauta ja mangaani ovat yleisimpiä ongelmia, ja niiden pitoisuus lisääntyy vuosi vuodelta. Porakaivon puhdistus palauttaa porakaivon veden alkuperäisarvot, minkä seurauksena porakaivosta saadaan niin hyvää vettä kuin kyseisestä kaivosta voi luonnollisesti saada.

– Likaa yleensä kertyy hiljalleen vuosien varrella, eivätkä asukkaat välttämättä edes havaitse veden laadun heikkenemistä. Siksi säännöllinen puhdistus ja huolto kannattaa, Vaittinen suosittelee.

Omakotitaloasujien ja mökkiläisten kaivot pysyvät puhtaina Lamminranta Oy:n kehittämällä uudella puhdistusmenetelmällä.

Paineilmalla porakaivon puhdistus tehokkaasti

Lamminranta Oy on kehittänyt porakaivojen puhdistuslaitteiston, jolla porakaivon puhdistus tehdään paineilmamenetelmällä. Laitteistot on kehitetty ainoastaan porakaivojen puhdistuksiin ja ovat ainutlaatuiset niin Suomessa kuin muuallakin maailmassa.  

Syväkin porakaivo saadaan paineilmalla hetkellisesti tyhjäksi, jolloin pohjasakka ja lika saadaan poistettua.

Vesisuihku ohjataan sivuun ja asiakas voi tulla viereen katsomaan kuinka oma porakaivo puhdistuu. Puhdistuksen yhteydessä porakaivo myös desinfioidaan.

– Porakaivon puhdistuksen yhteydessä tarkistamme myös porakaivojärjestelmän toimintavarmuuden ja näemme vedentuoton, Vaittinen lupaa.

Lamminranta Oy:llä on yksi Suomen suurimpia pumppuvarastoja.

– Kalustojen kyydissä ovat aina pumput ja tarvikkeet, joten pumpun ja muiden tarvikkeiden vaihto hoituu kätevästi huollon yhteydessä, Vaittinen kertoo.

Porakaivon omistajan muistilista

  • Tarkista porakaivon putkensuun suojaus.
  • Tarkista kalvopainesäiliön esipaine vähintään kerran vuodessa.
  • Porakaivopumppu kannattaa vaihtaa vähintään 15 vuoden välein tai jos porakaivojärjestelmään tulee häiriötä.
  • Porakaivon puhdistus tehdään 5–10 vuoden välein.
  • Vesinäyte otetaan 3 vuoden välein.
  • Jos jokin arveluttaa, ota yhteyttä alan ammattilaiseen!
Porakaivon puhdistuksen yhteydessä tarkistetaan porakaivojärjestelmän toimintavarmuus ja vedentuotto.

Porakaivon putken suun suojaus on tärkeää

Asianmukainen ja vesitiivis suojahattu porakaivonkaivon putken suulla estää lumien sulamis- tai sadevesiä valumasta kaivoon. Se onkin tärkeää, sillä jos veteen pääsee epäpuhtauksia sisältävää pintavettä, veden laatu heikkenee.

Porakaivon vesi tulee pohjavedestä, eikä sen pitäisi olla missään tekemisissä pintaveden kanssa.

– Suojaamattomista porakaivoista puhdistuksen yhteydessä nousevat pieneläimet, kuten hiiret, sammakot ja käärmeet, ovat meille arkea, Vaittinen kertoo.

Hanasta tulevan veden epämiellyttävä haju tai väri yleensä viimeistään herättää asukkaat ymmärtämään, että porakaivon puhdistus on ajankohtaista.

Porakaivon puhdistusta suositellaan kuitenkin ennaltaehkäisevä toimenpiteenä, ennen kuin veden laatuun tulee ongelmia.

Peitehattu ja asianmukainen suojaus estää roskien, pieneläinten ja pintavesien pääsyn kaivoveteen.