Portaiden rakentaminen mittatilaustyönä

Mökki Piha
Portaiden rakentaminen kesämökille toteutettiin huolellisen suunnittelun jälkeen. Kulku venelaiturilta mökille viimeisteltiin portaiden valaistuksella.
MAINOS
MAINOS LOPPUU
28.3.2023

Siuntion saaristossa sijaitseva kesämökki sijaitsee korkealla kalliolla. Venepaikalta mökille on yli 20 vuotta kuljettu jyrk­kää ja mutkittelevaa polkua pitkin, jossa on pieniä kiviä ja kasvillisuutta. Kun mökille on lähdetty useammaksi päiväk­si lomanviettoon, on sinne samalla viety monta kassillista tavaraa. Portaiden rakentaminen on ollut tarpeen, sillä kipuaminen venelaiturilta mökille on käynyt haastavaksi.

Saaressa on tehty vuosien varrella monenlaista remppaa ja rakennusprojektia, mutta porrasprojekti oli odottanut vuo­roaan. Sysäyksen portaiden rakentamiselle antoi muutama vuosi sitten rakennettu upea terassi. Terassin rakentamiseen käytettiin Lunawoodin kestävää ja helppohoitoista kom­posiittia. Tuttu materiaali oli havaittu erityisesti saaristo­-olosuhteisiin sopivaksi ja se soveltui täydellisesti myös portaiden rakentamiseen.

Portaat helpottavat kulkemista venerannasta mökille. Portaiden rakentaminen toteutettiin rakentamalla runko suoraan maan päälle, joten maata ei tar­vinnut kaivaa.

 Kalliolla sijaitsevalle mökille kivuttiin aiemmin jyrkkää polkua pitkin. Portaiden puurunko rakennettiin suoraan maan päälle, joten kaivuutöitä ei tarvittu.

Portaiden rakentaminen valmiiksi viikossa

Porrasprojekti päätettiin toteuttaa keväällä heti mökkikauden alkaessa. Työ aloitettiin kuljettamalla rakennusmateriaali veneellä saareen. Työkoneiden tuominen saareen aset­taa aina omat haasteensa, ja tästä syystä kaikki hoidettiin täysin hartiavoimin.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Portaiden paikka sijoitettiin polun kohdalle. Portaiden runko rakennettiin suoraan maan päälle, joten maata ei tar­vinnut kaivaa. Kun runko oli valmis, rakennettiin askelmat. Lopuksi valaisimia varten kaivettiin lapiolla ja rautakangella puolen metrin mittaiset kuopat, joihin valaisimet upotettiin.

Reitille venelaiturilta mökille ja ulkovessaan asennettiin yhteensä kymmenen alumiinarunkoista pollari­valaisinta valaisemaan askelmat. Portaiden rakentaminen ja valaisi­mien asennus tuli valmiiksi viikossa.

Portaiden rakentamisessa käytettiin komposiittia. Portaat valaistiin ulkovaloilla.

 Askelmat rakennettiin kestävästä komposiitista, joka sopii hyvin saaristo-olosuhteisiin. Valaisimet kaivettiin noin puolen metrin syvyyteen.

Valaistuksella turvallisuutta portaisiin

Mökillä vietetään aikaa myöhään syksyyn asti. Jo ensimmäisen kesän aikana koettiin, että portaiden kunnollinen valaistus tuo turvallisuutta ja käyttömukavuutta.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Mökin omistajat huomasivat myös nopeasti, että Airamin Argo­-valaisin oli loistava valinta, sillä laadukkaan pintakäsittelyn ansiosta ne kestävät hyvin korroosiota ja UV­-säteilyä.

Vaikka valaisimet ovat kooltaan melko suuria, sulautuvat ne värin ja muotoilun ansiosta täydellisesti miljööseen. Illan pimetessä valot valaisevat kauniisti ympäristön ja ovat näyttävä näky mereltä päin. Portaiden ja valaistuksen ansiosta mökillä viihdytään entistä paremmin.

Portaiden rakentaminen valaisimineen ja sähkötöineen maksoi yhteensä 10 000 euroa.

 Portaiden ja valaisimien ansiosta rinnettä pitkin on nyt turvallista kulkea.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Kuinka paljon portaiden rakentaminen maksoi?

  • Työ 2 500 €
  • Sähkötyöt 1 500 €
  • Valaisimet 3 240 € (10 kpl)
  • Komposiitti ja runkopuut noin 2 000 € (Materiaalia meni portaisiin noin 35 m²)
  • Muut tarvikkeet noin 500 €
  • Yhteensä noin 10 000 €
  • Työn kesto: 1 viikko

 

Lisätietoa portaiden rakentamisesta

 

Teksti: Anni Lehti, kuvat: toimitus

MAINOS
MAINOS LOPPUU