Siirry pääsisältöön

Portaiden mitoitus – montako askelmaa portaisiin tarvitaan?

Sisustus
Portaiden mitoitus onnistuu kun noudattaa ohjeita.
Portaiden mitoitus kannattaa tehdä huolella. Askelmien lukumäärän saat laskettua, kun tiedät korkeuseron portaiden ylä- ja alapään välillä.
MAINOS
MAINOS LOPPUU
4.8.2023

Portaiden mitoitus ja korkeusero H alakerran lattiasta yläkerran lattiatasoon. Valitse alustavasti askelmien nousu h: helppokulkuinen 150 mm, tavallinen 180 mm, jyrkkä 200 mm. Laske sitten, montako nousua tarvitset: jaa korkeusero valitsemallasi nousulla.

Portaiden mitoitus: etenemät, nousu ja korkeusero

Portaiden mitoitus lasketaan näin

Jos korkeusero on esimerkiksi 2 800 mm ja valitsemasi nousu 180 mm, saat tulokseksi 15,55 kpl, tasaluvuksi pyöristettynä 16 askelmaa. Kun nyt lasket 2 800 mm jaettuna kuudellatoista, saat todellisen nousun mitaksi 175 mm.

Nyt on vuorossa etenemän e laskeminen. Jos siis nousu on 175 mm, etenemän saat laskemalla 630 – 2 x 175 mm = 280 mm. 630 mm on vakioluku, joka määräytyy normaalista askelrytmistä. Sen arvo voi vaihdella esimerkiksi rajoissa 590–650 mm.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Portaiden mitoitus: etenemät ja askelmat

Kokonaisetenemä on se mitta, jonka portaat vievät tilaa alimman portaan reunasta ylimmän portaan takareunaan. Etenemiä ja siis askelmia on yksi vähemmän kuin nousuja, esimerkissämme siis 15 kpl. Viimeistä nousua ei lasketa mukaan, kyseessähän on yläkerran lattiataso eikä askelma.

Näin laskien huomataan, että portaat vievät varsin pitkän tilan. 15 x 280 mm tekee 4 200 mm eli 4,2 metriä, ja alimman portaan eteen tarvitaan ainakin 800 millin tila, jolloin tullaan viiteen metriin. Jos tila ei tahdo riittää, saattaa nousun kasvattaminen vaikkapa 190 milliin auttaa.

Portaiden mitoitus
Perinteinen tapa tehdä umpiportaat on käyttää reisilankkujen päälle kiinnitettyjä kolmiopaloja kuten tässä. Etenemään e ei lasketa askelman yli menevää osaa tai viistettä. Kun laskut on suoritettu tarkkaan, on hyvä piirtää askelmien ääriviivat portaiden viereiseen seinään, ja vielä kerran tarkistaa, että ylin ja alin porras tulevat samankorkuisiksi kuin muut.
Portaiden mitoitus - montako askelmaa portaisiin tarvitaan?
Lukiolaisen funktiolaskimella saat tarkat mitat kolmiopaloille, kun etenemä ja nousu ovat tiedossa. Ilman matematiikkaakin saat tarkat mitat kolmiopaloille vesivaakaa käyttämällä.

Mistä puusta portaat kannattaa tehdä?

Sisätilojen portaisiin käytetään yleensä hyvin kuivattua ja korkealaatuista puutavaraa. Mikäli puutavaran kosteuspitoisuus on liian suuri, puu saattaa kuivuessaan vääntyä sekä halkeilla huoneenlämmössä.

Ulkoportaissa on suositeltavaa käyttää höyläämätöntä puutavaraa. Höyläämätön puu vähentää pintojen liukkautta.

MAINOS
MAINOS LOPPUU
Portaiden mitoitus ja rakentaminen

Miksi portaat narisevat?

Portaiden narina syntyy tavallisesti askelmien ja reisilankkujen liitoskohdissa. Portaiden narina yleensä lisääntyy talvella, jolloin puu kuivuu ja kutistuu ja samalla liitoskohdat löystyvät.

Avoportaikkoa voi työstää askelmien alapuolelta.

  • Tee esimerkiksi männystä noin 30 mm:n levyisiä ja kärjestään ohuita kiiloja.
  • Levitä kiiloihin ohut kerros liimaa. Lyö napakasti kaksi tai kolme kiilaa jokaiseen liitokseen askelman alapuolelle.
  • Poista ulos törröttävät kiilojen osat.

Kiilat täyttävät löystyneet liitokset, ja tällöin narina saadaan loppumaan.

Lue myös nämä remontti- ja rakennusvinkit!

MAINOS
MAINOS LOPPUU