Puutarhan kevätkunnostus – lue helpot vinkit

Piha
Puutarhan kevätkunnostus – lue helpot vinkit
Puutarhan kevätkunnostus alkaa lumen sulettua kukkapenkissä talven törröttäneiden kuivien varsien leikkaamisella. Syksyllä haravoimatta jääneitä lehtiä tai leikattuja kukkavarsia ei tarvitse kärrätä kompostiin, vaan ne voi silputa kukkapenkin pinnalle. Madot hajottavat kuivuneet kasvinosat humukseksi.
MAINOS
MAINOS LOPPUU
21.4.2016

– Lehtien ja muun kuivan kasvijätteen hajoamista voi nopeuttaa ripottelemalla niiden päälle orgaanisia lannoitteita, kuten kanankakkarakeita. Samalla hoituu myös kasvien lannoitus. Lannoituksen jälkeen kun vielä levittää kukkapenkin pinnalle parin sentin kerroksen uutta multaa tai kompostia, niin istutusalue on kerralla siisti, vinkkaa Biolanin puutarhaneuvoja Riikka Kerttula.

Puita ja pensaita voi leikata niin kauan, kun silmut eivät ole pullistuneet. Suurin osa puutarhan koristepensaista siistitään harventamalla. Silloin pensaasta leikataan vaurioituneet, vanhimmat ja sammaloituneet oksat tyveä myöten poikki. Kerralla voidaan leikata noin puolet oksien lukumäärästä.

Jotkut pensaat, esimerkiksi kurttulehtiruusu, tuoksuvatukka, vuohenkuusama, ruusuangervo, pallohortensia ja pensashanhikki kestävät alasleikkauksen. Alasleikkauksessa kaikki oksat leikataan kerralla poikki läheltä maanpintaa.

Herukka- ja karviaispensaita leikataan vuosittain. Leikkaamalla poistetaan vanhimpia, vaurioituneita ja lähelle maan pintaa kaartuvia oksia niin, että pensaaseen jää noin 20 oksaa. Oksat leikataan maata myöten poikki.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Estä alppiruusujen kuivuminen

Kevätsää on armoton puutarhan ikivihreille kasveille. Kun aurinko paistaa lämpimästi, alppiruusujen lehdet alkavat haihduttaa vettä. Jos maa on vielä jäässä, kasvi ei saa uutta vettä tilalle. Tämän seurauksena kasvi saattaa kuivua ja ruskettua. Usein kuvitellaan, että ikivihreät kasvit ruskettuvat pakkasen seurauksena, mutta todellinen syy onkin kevätaurinko. Nyt on se hetki, kun voi vielä pelastaa alppiruusut.

− Alppiruusujen juuristoalue kastellaan reilusti lämpimällä vedellä. Kastelu sulattaa maan ja kasvit alkavat juurillaan saada vettä lehdistöstä haituvan veden tilalle. Vedenpuutteesta kärsivät alppiruusut roikottavat lehtiään haihdunnan vähentämiseksi. Kun lehdet nousevat normaaliin asentoon, tietää, että kasvi saa juurillaan riittävästi vettä, opastaa Biolanin Riikka Kerttula.

Muistilista puutarhan kevätkunnostukseen:

  • Pilko kukkien varret kukkapenkkiin ja leikkaa pensaat.
  • Lannoita monivuotiset kasvit.
  • Peitä lannoiterakeet muutaman sentin multa- tai kompostikerroksella.
  • Kastele ikivihreät kasvit lämpimällä vedellä.
  • Istuta orvokkeja tai sipulikukkia ruukkuihin.

Lisätietoja:

Biolan Oy

www.biolan.fi

Lähde: News Cision

MAINOS
MAINOS LOPPUU