Puutarhan syystyöt – tee ainakin nämä ennen talvea

Piha
Syksyllä pihalla odottaa monta pientä askaretta. Muista ainakin nämä niin puutarhasi on valmis talveen ja keväällä alkavaan kasvukauteen!
MAINOS
MAINOS LOPPUU
28.3.2023

1. Paranna kasvimaata

Monien varastovihannesten nostoa kannattaa viivyttää mahdollisimman pitkään niiden säilyvyyden parantamiseksi. Mm. purjon, talvikaalin, lantun ja mustajuuren sadonkorjuuta voi viivästyttää ensipakkasiin asti. 

Sadonkorjuun jälkeen kasvimaalle tehdään syysmuokkaus. Kasvupaikalle jääneet kasvintähteet käännetään kevyesti maahan. Muokkauksen yhteydessä voidaan lisätä maanparannusaineita. Eloperäisillä maanparannusaineilla, esimerkiksi Turvemullalla tai kompostilla, parannetaan liian karkeiden kivennäismaiden sekä huonorakenteisten hiesu- ja savimaiden viljelyominaisuuksia. Turvemultaa levitetään tarpeen mukaan 10–20 cm ja kompostia 2–5 cm kerros. Syksyllä maahan muokattava komposti voi olla puoliraakaa eli ns. katekompostia.  

2. Suojaa hedelmäpuut jäniksiltä

Ennen pakkasia hedelmäpuut ja pensasmustikka suojataan jäniksiltä. Varmin tapa säästyä vahingoilta on aidata kasvustot riittävän korkealla kanaverkolla. Puiden runko on lisäksi suojattava myyrän tuhoilta. Tähän tarkoitukseen on suunniteltu rungonsuojia, mutta suoja voidaan rakentaa myös esim. salaojaputkesta. Tuomen oksien ja Luonnonlannoitteen hajun on todettu karkottavan jyrsijöitä, joten niitä kannattaa sijoittaa talveksi kasvien tyvelle. 

Luumut ja kirsikat leikataan syksyllä, kun kasvit ovat pudottaneet lehtensä. Luumuista ja kirsikoista leikataan vain vioittuneet ja toisiaan hankaavat oksat. Herukkapensaita voi leikata joko keväällä tai syksyllä, kunhan kasvi on lepotilassa. Vuosittain leikataan 3–5 vanhinta oksaa maata myöten poikki. Tänä syksynä leikkuuta kannattaa viivyttää pakkasiin asti, koska runsaiden sateiden vuoksi homeita on paljon.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

3. Haravoi nurmikko

Nurmikko jätetään talvehtimaan noin 5 cm korkuisena. Paksu lehtipatja haravoidaan nurmikolta, etteivät taudit leviäisi tiivistyneiden lehtien alla. Yksittäiset lehdet voi jättää nurmikolle.

4. Kitke kukkaryhmät

Talvehtimaan valmistautuva kukkapenkki puhdistetaan rikkakasveista. Ruusujen kukkalatvat leikataan pois ensimmäisten pakkasöiden jälkeen. Lopullinen leikkaus tehdään vasta keväällä. Maan pinnan jäädyttyä ruusujen päälle levitetään 20 cm kerros Puutarhan Talvisuojaa varmistamaan ruusujen talvehtiminen. Arat köynnökset kannattaa mahdollisuuksien mukaan laskea maahan ja peittää puutarhan talvisuojalla. 

Kukkapenkkejä ei tarvitse haravoida syksyllä. Lehdet ja kuolleet kukkavarret suojaavat kasveja pakkaselta, viimalta ja kevätauringolta. Keväällä perennoiden kuivettuneet varret leikataan ja jos syksyn lehtiä näkyy vielä mullan pinnalla, ripotellaan niiden päälle lannoitetta ja päällimmäiseksi ohut kerros kompostia tai puutarhamultaa.

5. Suojaa ikivihreät kevätauringolta

Alppiruusut ja lähivuosina istutetut havupensaat on syytä suojata kuivattavalta kevätauringolta. Pensaiden ympärille rakennetaan ennen maan routaantumista kehikko, jonka päälle suoja on helppo laittaa. Maan routaantumisen jälkeen esimerkiksi havuista tehty kota kerää lumivaipan kasvin ympärille ja suojaa sekä viimalta, pakkaselta että kuivattavalta auringolta.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Jotkut pensaat, esimerkiksi syyshortensiat, leikataan säännöllisesti joka syksy, jotta ne säilyttävät tuuhean kasvutapansa ja kukintansa. Syyshortensian viimeisen vuoden versot leikataan lehdistön putoamisen jälkeen 2–3 silmun yläpuolelta.

Lähde: Biolan