Puutarhurin joulukukkien hoito-ohjeet

Piha Sisustus
Tuttuun tapaan kerrataanko vielä nämä tutuimpien joulukukkien hoito-ohjeet. Tuttujahan nämä varmasti valtaosin on, mutta eikös se kertaus ollut opintojen äiti.
MAINOS
MAINOS LOPPUU
30.3.2023

Joulutähti

Avaa joulutähden paketti vasta n. puolen tunnin kuluttua sisälle saapumisesta. Joulutähti pitää valosta ja lämmöstä, muttei kannata sijoittaa lähelle lämpöpatteria. Kasvi kärsii helposti jo alle +10°C-asteen lämpötilasta, kärsii myös vetoisessa paikassa ja pudottaa siellä helposti lehtensä.

Kastellaan säännöllisesti lämpimällä vedellä, kun mullan pinta on kuivahtanut. Joulutähti ei pidä seisovasta vedestä eikä rutikuivasta mullasta. Kestää huonekasvina pitkään, vaikka varsinaiset kukat (ne pienet ja keltaiset) kuihtuvatkin. On syötynä myrkyllinen ja maitiaisneste saattaa kosketuksesta paljaalle iholle tai silmiin joutuessa aiheuttaa allergisia oireita, mutta myrkyllisyyttä on yleisesti ottaen liioiteltu.

Saat joulutähden kukkimaan ja ylälehdet värjäytymään seuraavana vuonna, kun pimennät sen elokuun alusta lähtien (esim. laittamalla pahvilaatikon sen päälle), niin että se saa valoa vain 10 tuntia päivässä. Käsittelyä on hyvä jatkaa lokakuun loppuun asti.

Tulilatva

Kastellaan melko reippaasti ja sen jälkeen annetaan mullan kuivahtaa kunnolla. Sijoitetaan valoisaan tai puolivarjoon. Kukinta kestää viikkokausia. Uudelleenkukittamista ei kotikonstein yleensä kannata yrittää.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Peruskasvi, joka viihtyy huolimattomankin hoitajan käsissä

Skimmia

Viihtyy viileässä ja nauttii säännöllisestä sumuttamisesta. Kastellaan säännöllisesti, mullan pinta saa kuivahtaa kastelujen välillä. Sietää vetoa esim. ikkunalaudalla yllättävän hyvin.

Keväällä aloitetaan lannoitus normaalilla huonekasvi lannoitteella. Viihtyy parhaiten, jos saa olla talvilevossa tammi-helmikuun ajan viileässä paikassa.

Atsalea

Atsalea ei saa kuivahtaa. Se kastellaan upottamalla ruukku 2-3 kertaa viikossa vettä täynnä olevaan ämpäriin. Sijoitetaan puolivarjoon – älä sijoita atsaleaa patterin viereen, kukat kestävät parhaiten viileässä.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Kukinnan yhteydessä voi lannoittaa 1 kerran viikossa. Nauttii lehtien ja nuppujen sumuttamisesta, avoimia kukkia ei kannata sumuttaa.

Voidaan saada kukkimaan myös seuraavana vuonna. Jos ruukutat uudelleen, niin käytä hapanta (= alppiruusuille tarkoitettua) multaa. Maaliskuusta eteenpäin lannoitetaan alppiruusuille tarkoitetulla lannoitteella.

Tulppaani

Säilyy viileässä pidempääkin, joten sen voi viedä yöksi vaikka kellariin. Kasvaa lämpimässä nopeasti pituutta.

Saatavissa asetelmiin sopivan istutustulppaanin lisäksi myös leikkokukkana. Kastellaan säännöllisesti.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Tasetti

Tasetti pitää siitä, että sen juurilla on jatkuvasti vettä. Kuivuminen lakastuttaa sen kukat nopeasti. Viihtyy viileässä, jolloin kukinta-aika kestää pitkään. Varsien venyminen johtuu yleensä valon puutteesta.

Sipulit ei menesty ulkona ja niiden uudelleen kukittaminen ei käytännössä onnistu, joten ne voi kukinnan jälkeen huoletta kompostoida.

Hyasintti

Hyasinti menestyy erilaisissa valo-oloissa. Se säilyy viileässä pitempäänkin, sen voi viedä yöksi vaikka kellariin. Hyasintti kannattaa ostaa hyvissä ajoin ennen jouluruuhkia ”varastoon” ja pitää viileässä.

Kukka aukeaa lämpimässä umpinuppuisesta täyteen kukkaansa parissa päivässä. Kukkavarsi kasvaa lämpimässä nopeasti pituutta. Kastele maltillisesti, liika kastelu venyttää varsia, toisaalta kastelemattomuus saa kukat kuihtumaan ennen aikojaan. Hyasintti käy myös leikkokukaksi tai haudalle. Sipulin läpi pistetty tukikeppi voi olla tarpeen kukan kaatumisen estämiseksi.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Hyasintin voimakas tuoksu voi ärsyttää allergikkoja.

Ardisia

Kastelu samoin kuin tulilatvalla, eli kunnolla ja kunnon kuivahtaminen kastelujen välillä. Ardisia tykkää myös sumuttelusta, sekä viileästä ja valoisasta kasvupaikasta.

Kevättä kohden lannoitusta lisätään ja muutenkin hoidetaan normaalin huonekasvin tapaan.

Amaryllis eli ritarinkukka

Amaryllis säilyy viileässä pidempäänkin, ja sen voi viedä yöksi vaikka kellariin. Siksi amarylliksen voi ostaa hyvissä ajoin ennen jouluruuhkia ”varastoon”.

Amaryllis on myös helppo kasvattaa itse hyvälaatuisesta sipulista – mitä suurempi sipuli sitä komeammat kukat. Sipulin läpi pistetty pitkä tukikeppi voi olla tarpeen. Amaryllistä saatavina myös leikkokukkana!

Amaryllistä kastellaan alakautta säännöllisesti.

Voidaan saada kukkaan myös seuraavana vuonna. Leikkaa kukkavarret pois kukinnan jälkeen ja hoida sitä kuin viherkasvia kevään ja kesän ajan. Elokuussa anna sipulin kuivahtaa kokonaan, katko varret poikki n. 2 cm sipulin yläpuolelta ja siirrä sipuli n. +10°C-asteiseen paikkaan kolmeksi kuukaudeksi. Tämän jälkeen pese sipuli ja istuta normaalisti. Huom! Jos lepoaika jää liian lyhyeksi, niin kasvi ei kuki, vaan tekee ainoastaan lehtiä.

Vaha-amaryllikset

Kasvu alkaa välittömästi, kun amaryllis laitetaan valoisaan ja lämpimään paikkaan (vähintään +22°C, mieluiten +25-28°C). Kun kukka aukeaa, on viileämpi paikka eduksi. Tällöin kukinta kestää pidempään. Vaha-amaryllis ei tarvitse multaa eikä vettä!

Sipulin päällä oleva vaha saattaa halkeilla kukinnan aikana. Kun kukinta on ohi kuori sipulin päällä oleva vaha ja poista metallijalusta. Istuta sipuli multaan tavallisen amarylliksen jatkohoito-ohjeita noudattaen.

Joulukaktus

Joulukaktus on nykyään useimmiten ns. marraskuunkaktus, mutta ei nimi kasvia pahenna. Kastellaan säännöllisesti, mutta varoen. Liika kastelu on tuhoisa, mutta ei sitä tietty ihan rutikuivaksikaan saa laskea. Kaktus ei myöskään pidä vedosta.

Kukinnan jälkeen, kevään ja kesän ajan kasvia lannoitetaan ja kastellaan säännöllisesti. Syksyllä kasvi saa olla ulkona mahdollisimman myöhään (ei kuitenkaan pakkasiin asti). Seuraavan parin kuukauden ajan sitä kastellaan niukasti ja näin se virittyy kukkaan helposti.

Kielo

Jalokielot viihtyvät parhaiten tasaisen kosteassa ja viileässä ilmassa, mutta kielon varret voi myös leikata maljakkoon leikkokukiksi. Kukinnan jälkeen juurakko kannattaa viedä ruukkuineen kellariin ja istuttaa keväällä ulos. Syksyllä juurakot kaivetaan ylös maasta, istutetaan ja viedään viileään ja pimeään paikkaan. Marraskuun puolivälissä ne tuodaan sisälle, aloitetaan kastelu ja nautitaan kielojen tuoksusta.

Syklaami

Syklaami pidetään tasaisen kosteana ja kastellaan mielellään alusvadille. Kun kasvi on imenyt tarpeeksi kauan vettä (noin 30-60 min) niin ylimääräinen vesi kaadetaan pois. Mikäli kastelu tapahtuu päältä, niin varo ettei lehdet ja juurimukula kastu. Syklaami pitää myös suihkuttamisesta, mutta sitä ei pidä tehdä liian usein, 1-2 krt viikossa riittää. Jos kasvi on liian kuumassa tai liian kuiva se alkaa nuokkua. Ihannelämpötila syklaamille on +15-18°C-astetta.

Syklaami pitää myös lannoittamisesta, lannoitus joka toinen tai kolmas kastelukerta on hyvä. Huonot lehdet ja kukat poistetaan vartta kiertämällä ja kiskaisemalla. Kukinnan jälkeen kasvi saa levätä viileässä kolmesta neljään kuukautta, sitten aloitetaan taas säännöllinen kastelu ja lannoitus.

Jouluruusu

Jouluruusu viihtyy valoisassa ja viileässä kasvupaikassa.

Lehdet kellastuvat helposti ja ne voikin poistaa leikkaamalla. Lehtien kellastuminen ei tarkoita, että kasvi olisi kuolemassa, ne on talvella ns. vanhoja lehtiä jotka kuuluukin lakastua. Usein jouluruusu myydäänkin tämän takia ilman lehtiä. Uudet lehdet kasvaa kukinnan jälkeen, viimeistään keväällä.

Kasvi pidetään tasaisen kosteana koko kasvun ajan. Kuivahtaminen saa kasvin nuukahtamaan, mutta se piristyy vettä saatuaan. Myös liian lämpimässä se nuukahtaa helposti, mutta piristyy viileässä.

Kukinnan jälkeen kasvi siirretään viileään esim. kellariin ja istutetaan keväällä ulos, varjoisaan ja syvämultaiseen, ravinteikkaaseen maahan. Se on monivuotinen perenna, joka viihtyy puutarhassa hyvin. 

Seka-asetelmat

Hoidetaan aina eniten lämpöä vaativan kukan mukaan ja kastellaan säännöllisesti. Kauemmin kestävät kasvit voi joulun jälkeen siirtää omiin ruukkuihinsa.

Muista myös

1. Tehdä vesitarkistus heti kotiin tuotua

Tarkistus hiukan sormella koittamalla kertoo onko kukka kuiva vai tarviiko se vettä. Muistathan, että joulutähti ja kaktukset on kasveja joille vettä kannattaa antaa aina vähän kerrallaan, ne kärsivät nopeasti liiasta märkyydestä.

2. Kukat eivät tykkää hedelmistä, kynttilöistä eikä lämpöpattereista

Hedelmien etyleeni, tai lämpöpattereiden ja kynttilöiden lämpö ei ole kukkien parhaita kavereita, joten hiukan etäisyyttä kun pidetään, niin kaikki viihtyy ja tuo tunnelmaa, ilman ongelmia. 

3. Ostaa vain kotimaisia joulukukkia

Sirkkalehti tunnuksesta se selviää tai kysymällä. Näin tulee joulu ja etenkin hyväjoulumieli niin puutarhureille kuin kukkien ostajille ja saajille.

Ja nämä samaiset ohjeet löydät myös kotisivuiltamme. Näitä saat vapaasti käyttää!

Hyasintin tuoksuisin terveisin puutarhurisi Juha

Lisää ajankohtaisia puutarhavinkkejä saat Puutarhurin perjantaipostissa aina perjantaisin. Liity >

Teksti: Juha Toikka / KodinKukat Oy, kuvat: Pixabay