Puutarhurin vihervinkki: esikot elämään ja keijunmekon kasvatuksesta

Piha
Esikoiden valikoimat ovat nyt parhaimmillaan ja valinnan varaa riittää. Mutta miten esikot saa kestämään kotioloissa? Myös keijunmekko vaatii hieman erityishuomioita kasvatuksen suhteen. Lue puutarhurin vinkit!
MAINOS
MAINOS LOPPUU
29.3.2023

Esikoiden valikoimat ovat nyt kukkakaupoissa ja puutarhamyymälöissä parhaimmillaan. Nykyisin niissä on aivan mahtava värivalikoima ja pirteitä värejä löytyy melkein laidasta laitaan. Harmittavan usein vain näkee ja kuulee, kuinka ne jäävät kotona lyhytikäisiksi. Tässä kohtaa ei pitäsi syyttää hirveästi itseään tai kukkia, vaan syy on useimmiten ihan muualla.

Mikä se syy on ja kuinka esikot voidaan parilla pikkukikalla saada kestämään ja loistamaan pitkään, jopa vuosia?

Esikot kasvatetaan puutarhoilla yleensä hyvin kevyessä turvemullassa (viljelytekninen syy), melko pienissä ruukuissa ja oikeiden kasvilamppujen alla. Kastelu hoidetaan altakasteluna ja siksi myös kasvualustan sekä ruukkujen mallin tulee olla siihen tarkoitukseen soveltuvia.

Tämä taas aiheuttaa sen, että kotiin tuotuna ne kuivahtavat todella nopeasti, jos niitä kastellaan vain päältäpäin ja harvoin. Myös huoneilma on kuivempaa ja lämpöisempää, jolloin haihtuminenkin on runsaampaa. Esikot kun eivät siedä oikeastaan yhtään kuivuutta, mutta ei jatkuvaa märkyyttäkään, niin ne nuupahtavat helposti. Lisäksi kotona on usein heikompi valaistus. 

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Kuinka esikot sitten saadaan kukoistamaan ja kasvamaan komeasti ja pitkään? 

  • Vaihda kukat pykälää isompaan ruukkuun heti kun tuot ne kotiin.
  • Lisää ihan tavallista kukkamultaa.

Kastelun suhteen on pari vaihtoehtoa:

Laita ruukut esim. lautasen päälle ja kastele alakautta. Annan veden imeytyä puolisen tuntia ja kaada loppu vesi pois.

Helpompi tapa on laittaa pieni altakastelumatto ruukun alle. Idea on pitkälti sama, jolla kasvihuoneillakin varmistetaan monien kasvien kastelun onnistuminen. Eli kastele huopa ja kun se on kuivahtanut, sitten vasta kastele se uudestaan. Näin ei ole yli- eikä alikastelemisen vaaraa, eikä tarvitse arpoa koska antaa vettä. Bonuksena tuo tekniikka saa juuret kasvamaan aktiivisesti ja oikeaan suuntaan, mikä taas edistää kasvin kestävyyttä ja kasvua.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Jos sinulla ei ole tuota oikeaa altakastelumattoa käytössä, niin hätäkeinona menee ihan joku vettä imevä huopa, tiskirätti tms.

Tuo altakastelumatto on hyvä myös muillekin ruukkukasveille sekä esim. taimikasvatuksessa se on ihan ehdoton!

Lämpötilasta vielä. Esikothan kestävät hyvin myös viileää, ne suorastaan viihtyvät hiukan viileämmässä, joten jos saat ne paikkaan, jossa on +5–10°C-astetta, niin se on ihanteellisinta. Ja jos et koko ajaksi, niin vaikka vain yöksikin.

Keijunmekon kasvatus siemenestä – huomioi nämä

Tärkeintä on muistaa, että keijunmekon siemeniä ei peitetä. Toisekseen, ne on pidettävä tasaisen kosteina koko itämisen ja sirkkalehti ajan. Ja hyvässä valossa.

MAINOS
MAINOS LOPPUU
  1. Valmistele ihan peruskylvöalusta.
  2. Kylvä keijunmekon siemenet pintaan.
  3. Sumuttele hienolla sumulla pinta kosteaksi.
  4. Vedä kelmu kylvöastian päälle ja tee siihen pari pientä ilmareikää.
  5. Laita kylvös valoisaan ja lämpimään (+22–25°C) paikkaan.
  6. Kun kylvös on hyvin itänyt, siirrä se valoisaan, mutta mielellään +18–20°C-asteiseen paikkaan.
  7. Kouli taimet ajoissa.

Miksi sitten omat, itse kerätyt siemenet ovat usein paljon parempia kuin ostetut? Kyse ei ole siitä, että ostosiemenet olisivat jotenkin huonolaatuisia. Kyse on niistä keijunmekon siemenissä olevista ”hunnuista”, jotka ovat itämisen kannalta elintärkeitä. Siemen siirtää nimenomaan niiden ”huntujen” avulla kosteutta maasta itseensä ja saa siemenen itämään. Nämä hunnut ovat hyvin herkkiä rikkoutumaan ja voit kuvitella kuinka monta kertaa nämä kauppoihin tulleet siemenet ovat liikkuneet, niin eipä nuo hennot hunnut sitä kestä. Itse kerätyissä siemenissä ne yleensä säilyvät täydellisesti, koska niitä ei juurikaan keruun jälkeen siirrellä ennen kuin aletaan kylvämään.

Jos siementen keruu syksyllä unohtui tai sinulla ei ole juuri nyt aikaa / tilaa siemenkasvatukselle, niin minulla on sinulle kasvamassa valmiita taimia. Ne valmistuvat keväällä (huhtikuussa) istutuskuntoon ja lähettelen niitä sitten. Vaikken niitä toki vielä toimitakkaan, niin varata voit toki jo nyt.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Valmiit keijunmekon taimet 9,95 € / 5 kpl (ovh. 12,95) täältä.

Lumisin terveisin puutarhurisi Juha

Lisää ajankohtaisia puutarhavinkkejä saat Puutarhurin perjantaipostissa aina perjantaisin. Liity >

Teksti: Juha Toikka / KodinKukat Oy, kuvat: Pixabay, Juha Toikka / KodinKukat Oy