Puutarhurin vihervinkki: helppo muistisääntö perennojen jakamiseen

Piha
Perennojen jakaminen on mahdollista niin keväällä kuin syksylläkin, mutta mitkä perennat kuuluisi jakaa milloinkin? Puutarhuri antaa helpon muistisäännön! Anna talvivalkosipuleille nyt vettä ja lannoitetta - ja älä pelästä astiataimien etanan munia muistuttavia rakeita. Ne eivät ole munia vaan lannoiterakeita. Lue puutarhurin vinkit!
MAINOS
MAINOS LOPPUU
29.3.2023

Kuvassa näkyvät rakeet eivät ole etanan munia vaan lannoiterakeita, joita laitettaan istutusvaiheessa mullan sekaan, tai näin keväällä mullan pintaan. Parhaimmillaan sekä että, sillä nämä hidasliukoiset lannoitteet voivat antaa peruslannoitusta kasville jopa kaksi-kolmekin vuotta.

Etanan munat on helppo tunnistaa siitä, että ne ovat kuin kalan mätiä, eli kiinni tosissaan. Tai jos painat niitä sormien välissä, niin ne eivät poksahda toisin kuin lannoiterakeet, jotka poksahtavat.

Sinulle varmaan tuttu juttu, mutta muutamia hätääntyneitä soittoja on tullut. 

Mitkä perennat jaetaan nyt ja mitkä syksyllä? Helppo muistisääntö

Varhainen kevät on loistava hetki jakaa perennoja, jos tarvetta ilmenee. Ei ole liian kuuma – ei tarvitse itse kuumassa hikoilla eikä pelätä juurakoiden kuivumista helteessä. Itse jakaminenhan on helppoa ja oikeastaan suurimmat epävarmuudet tulee siitä, että mikä on hyvä jakaa keväällä ja mikä syksyllä. No siihenhän on helppo muisti sääntö, että ”Keväällä jaetaan syksyllä kukkivat, syksyllä jaetaan keväällä kukkineet. Ja kesällä kukkivat voit jakaa joko keväällä tai syksyllä”.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Vinkki: Perennapenkkien kasvien välit aiheuttavat usein tuskaa, kun niitä pitäisi kitkeä. Toki katteet auttavat, mutta erilainen, ja aika kivakin vaihtoehto on leikata ja laittaa paloja kukkaniittykankaasta ja vähän puhdasta multaa päälle. Tämä patentoitu ja maatuva kangas pitää rikkakasvit allaan, maatuu syksyyn mennessä ja kaupan päälle saat vielä upeat niittykukat! Houkuttelee perhosia ja pörriäisiä, eikä ole edes kovin kallista – alkaen 9,95 € / 1m².

Kaikki kokovaihtoehdot näet tästä.

Ps. tällä kankaalla ja siemenillä on kahden vuoden kasvutakuu, joten kaikkia ei välttämättä tarvitse edes käyttää tänä kesänä!

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Valkosipuleille vettä ja lannoitetta

Talvivalkosipulit nousevat taas niin komeasti, vaikkakin varmaan pari viikkoa myöhemmin kuin normaalisti. Ja hienosti ovat taas talvehtineet! Hyvä lajike sekä isot ja terveet kynnet ovat aina hyvä valinta. Näille pitänee kokeilla viikonlopun aikana heittää hiukan lisävoimaa (kanankakkaa), vaikka pohjalla onkin syksyllä laitettu komposti. Ja sadetukset pitänee varmaan pian laittaa, ettei jää kasvu vedestä kiinni. Kohopenkki kun kuivaa herkemmin.

Kukoistavin terveisin puutarhurisi Juha

Lisää ajankohtaisia puutarhavinkkejä saat Puutarhurin perjantaipostissa aina perjantaisin. Liity >

Teksti: Juha Toikka / KodinKukat Oy, kuvat: Juha Toikka / KodinKukat Oy

MAINOS
MAINOS LOPPUU