Puutarhurin vihervinkki: kastelu helteillä

Piha
Hyötykasvien ja kesäkukkien kastelu helteillä on kovaa hommaa. Milloin kannattaa kastella, ja miten helpottaa omaa urakkaa? Lue puutarhurin vinkit!
MAINOS
MAINOS LOPPUU
29.5.2024

Näin kovien helteiden aikaan kasvien kasteluun ja sijoittamiseen kannattaa kiinnittää erityistä huomiota ja huolellisuutta.

Ruukuissa tai amppeleissa olevia kasveja ei pidä kastella kerralla liikaa, sillä liian märkä multa kuumenee herkemmin ja tappaa pahimmillaan koko kasvin kuumuuden ja hapenpuutteen takia. Kastelu kannattaa tehdä siis maltillisemmin ja vaikka useamman kerran päivässä, jos tarpeen. Päivittäin joka tapauksessa.

Kastelu on hyvä tehdä myös muulloin kuin päivän kuumimpaan aikaan. Itse suosin kastelua iltaisin myöhään, ja päivällä vain sumuttelen viileää vettä kasvustoon.

Jos ruukku on päässyt kuivahtamaan ihan kuivaksi, niin hyvä keino on laittaa se vaikka ämpäriin imemään vettä. Silloin se saa kastua läpi märäksi ja mieluusti olla hiukan pidempäänkin vedessä, jotta se toipuu paremmin. Kasvit nimittäin toipuvat hämmästyttävän hyvin kuivuudesta johtuvista syistä, mutta liikakastelu ja jatkuva märkyys tapaa ne.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Kasvit kannattaa myös siirtää varjoon, tai varjostaa muuten kaikkein kuumimpina päivinä. Erityisesti mustia tai tummia ruukkuja olisi hyvä varjostaa, ettei aurinko kuumenna multaa kiehuvaksi. Valkoiset ruukut ovat tästä syystä parempi vaihtoehto aurinkoisille ja paahteisille paikoille.

Kastelukiteet ovat loistava tuote mullan seassa. Ne tasapainottavat kosteutta ja pidentävät kasteluväliä ilman ylikastelun vaaraa.

Altakasteluamppeli on yksi parhaita valintoja etenkin kasveille, jotka kuluttavat paljon vettä, niiden huoltoväli on useampia päiviä tai ne ovat kovassa kuumuudessa.

Terveisin

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Juha Toikka
puutarhuri
Kodin Kukat Oy / Toikan Puutarha

Lisää ajankohtaisia puutarhavinkkejä saat Puutarhurin perjantaipostissa aina perjantaisin. Liity >

MAINOS
MAINOS LOPPUU