Puutarhurin vihervinkki: valkosipulien pakastus ja tomaattien kypsyminen

Piha
Valkosipulin sadonkorjuu on tuonut monille yllätyksiä, kun sipulit ovatkin jo alkaneet jakautumaan. Tiesitkö, että valkosipulia voi myös pakastaa? Tomaatit eivät paikoin tahdo kypsyä lainkaan, mutta puutarhurilla on siihen omat niksinsä. Lue puutarhurin vinkit!
MAINOS
MAINOS LOPPUU
29.3.2023

Aukesiko valkosipulit tai arvelluttaako niiden säilyminen? Pakasta ne! 

Monella on tullut yllätyksiä valkosipulien nostossa, että osa sipuleista on alkanut jo jakautumaan ja sellaiset sipulit ei oikein hyvin säily. Ne kannatta siis käyttää uudelleen istutuksiin – tai pakastaa. Ei muuta, kun kuori sipulit, laita ne pieniin pakastepusseihin ja pakastimeen. Sieltä sitten sitä mukaa kun käyttöä on. Itse pakastan ihan vain muutaman kynnen per pussi eli käytännössä se tarve mitä menee joko yhteen ruuanlaittokertaan tai muutaman päivän aikana vähintään. Niin on aina tuoretta valkosipulia tarjolla.

Mikäli tarvitset tälle syksylle uusia talvivalkosipuleita, niin perinteisen isoja ja hyviä Ljubashoita voit varata jo nyt edullisesti. Ne on toki jo nostettu, mutta vielä kylmävarastossa lepäämässä ja odottamassa syyskuuta, kunnes niiden toimitukset aloitetaan.

Mutta varata voit jo nyt, niin ainakin saat varmasti omasi.

Ljubasha (iso koko 50+) 14,95 € / 10 kpl, tai 39,95 € / 30 kpl (ovh. 44,85).

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Ja jos haluat lukea kirjoittamani oppaa valkosipulin koko vuoden kierrosta aina istutuksesta kasvatukseen ja sadon korjuuseen asti, niin sen pääset lukemaan tästä.

Miten saisi vauhtia tomaattien kypsymiseen?

Tomaatit eivät meinaa kypsyä kunnolla ja monet ovat saksineet jo latvoja innokkaasti. Minäkin kokeilin latvoa muutaman tomaatin pari viikkoa sitten, mutta ei tomaatit juurikaan nopeammin alkaneet kypsyä, mutta varkaiden kasvutahti kiihtyi valtavasti.

Itse en ole lainkaan huolestunut tomaattien kypsymisestä, kun lämpöä vielä riittää ja eihän vielä olla vasta kun elokuun alkupäässä. Nuo kuvankin tomaatit ehtivät ihan varmasti kypsyä helposti.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Yksi asia mitä olen nyt tehnyt on, että käyn sulkemassa kasvihuoneen ovet ajoissa illalla ja avannut vasta myöhemmin aamulla kuin alkukesästä. Lisäksi olen kääntänyt tuuletusluukkujen lämpötilasäädön +23°C-asteeseen, että huoneessa pysyisi tasainen ja hyvä lämpö illasta aamuun. Ja sellaista pikku nipistelyä olen kyllä harrastanut ihan latvoissa olevien kukintojen suhteen, eli nipistän latvakukintoja pikkuisen. Olen huomannut, että se parantaa paitsi niihin tulevien tomaattien valmistumista, niin myös muiden kypsymistä. Kasveilla kun on usein sellainen taipumus, että jos niitä hiukan ”vahingoitetaan”, niin ne alkavat kypsyttämään satoa nopeammin. Joskus tekevät jopa runsaammin satoakin.

Laikkuja kurpitsan lehdissä

Tätä myös usein kysytään, että onko kesäkurpitsalla jokin tauti, kun lehtiin tulee laikkuja. Ei ole, nämä kuvan kaltaiset laikut on ihan normaaleja.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Syyskuvasto ilmestyi

Tämän syksyn syyskuvasto on nyt julkaistu!

Terveisin puutarhurisi Juha

Lisää ajankohtaisia puutarhavinkkejä saat Puutarhurin perjantaipostissa aina perjantaisin. Liity >

Teksti: Juha Toikka / KodinKukat Oy, kuvat: Juha Toikka / KodinKukat Oy

MAINOS
MAINOS LOPPUU