Onko talosi lämmityksen säätö kunnossa?

Lämmitys
Asukkaat eivät aina uskalla perehtyä lämmityslaitteidensa toimintaan. Usein pienet ongelmat voi ratkaista itse, kun tuntee lämmitysjärjestelmän ja sen säädön toiminnot. Automatiikkakin vaatii seurantaa ja huoltoa. Lue lisää!
MAINOS
MAINOS LOPPUU
3.4.2023

− Vasta kun tulee ongelmia, aletaan ihmetellä, missä vika ja mitä pitäisi tehdä. Usein pienet ongelmat voi ratkaista itse, kun tuntee lämmitysjärjestelmän ja sen säädön toiminnot, toteaa Lämmitysenergia Yhdistyksen tekninen asiantuntija Billy Sierman.

Huoltoa vaatimatonta lämmityslaitetta ei olekaan

Sierman muistuttaa, että huoltovapaa on korusana. Täysin huoltoa vaatimatonta laitetta ei olekaan.

Nykyaikaisissa pientaloissa on automaattinen lämmönsäätö, johon ei kuitenkaan välttämättä tarvitse kajota edes vuodenajan vaihtuessa. Jos säätöautomatiikkaa ei ole, sellainen kannattaa hankkia.

Mikäli on epävarma sen toiminnasta, kannattaa tutustua säätölaitteeseen ennen pakkasia. Silloin huomaa nopeasti, jos siihen tulee vikaa. Automaattinen lämmönsäädin voi myös olla vanhentunut tai esimerkiksi moottori saattaa olla rikki. Tällöin on turvauduttava käsisäätöön, kunnes säädin on vaihdettu tai korjattu.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Säätöjä voi tehdä lämmönsäätöautomatiikasta huolimatta

Lattialämmityksen säätökäyrä / Lämmitysenergia Yhdistys ry
Lattialämmityksen säätökäyrä / Lämmitysenergia Yhdistys ry

Jos sisälämpötila tuntuu liian kylmältä tai lämpimältä, säätöjä voi tehdä automatiikasta huolimatta. Silloin on muistettava tarkistaa säädöt aina lämmityskauden alkaessa. Säätökäyrää kannattaa joka tapauksessa seurata aika ajoin. Asetusarvoja muuttaessa kannattaa merkata muutokset ylös, niin seuraavalla kerralla säätäminen on helpompaa.

− Jos on vasta muuttanut omakotitaloon, kannattaa tutustua lämmityksen ja sen säädön toimintaan ja tarvittaessa nostaa tai laskea lämpötilaa vähän kerrallaan. Säätökäyrän muutosten vaikutukset rakennukseen ovat hitaita ja voi kestää muutaman päivän, ennen kuin eroa huomaa, Billy Sierman sanoo.

Patterilämmityksen säätökäyrät / Lämmitysenergia Yhdistys ry
Patterilämmityksen säätökäyrät / Lämmitysenergia Yhdistys ry

MAINOS
MAINOS LOPPUU

 

 

Lähde: Lämmitysenergia Yhdistys ry

MAINOS
MAINOS LOPPUU