Lämpöpumppu hyödyntää uusiutuvia energiamuotoja, kuten esimerkiksi maalämpöä tai ilmasta saatavaa energiaa. Eri tyyppiset lämpöpumput ottavat energiansa eri lähteistä, mutta perusperiaate on sama: kerätty energia siirretään lämmityskäyttöön.
Investointina lämpöpumppu on kannattava, ja ratkaisevaa on takaisinmaksuaika. Investoinnin maksettua itsensä takaisin nautit edullisista lämmityskustannuksista vielä pitkään, sillä nykyisten pumppujen elinkaaret ovat pitkiä. Ratkaisevaa kestävän ja pitkäikäisen lämmitysratkaisun saamiseksi on ammattitaitoinen asennus tehtaan määrittelemillä asennustavoilla. Varmista siis aina asennusliikkeen ammattitaito ja oikeiden asennustapojen osaaminen!
Maalämmöllä lämmität kaiken kokoiset kodit ja kiinteistöt
Maalämpöpumppu ottaa hyödyntää ehtymätöntä uusiutuvaa energiavarastoa ja hyödyntää maalämmön talon lämmityskäyttöön sekä käyttöveden lämmitykseen. Lämpö kerätään esimerkiksi lämpökaivosta. Investointina maalämpöjärjestelmä on lämpöpumpuista suurin, mutta maalämpöpumpulla lämmität edullisemmin kuin muilla lämpöpumpuilla.
Oikein mitoitettuna ja asennettuna maalämpöjärjestelmä on erittäin pitkäikäinen ja toimintavarma lämmitysjärjestelmä. Maalämpöpumpun automatiikka säätää lämpötilaa asettamasi tason mukaan, ja näin kotisi lämpötila on aina sopiva sekä lämmintä käyttövettä saadaan riittävästi. Lataa avuksi maalämmön hankintaan kaiken maalämpöjärjestelmän hankinnasta kertova maalämpöpumpun ostajan opas!
Saatavilla on inverter- ja on/off-kompressorillisia malleja. Inverter-maalämpö tulee hankintavaiheessa hieman kalliimmaksi kuin on/off-maalämpö, mutta lämmityskulut ovat monesti edullisemmat: inverter-pumput käyvät jatkuvasti säätäen tehoaan tarpeen mukaan. On/off-maalämpöpumppu käy aina täydellä teholla, joten käyntijaksot ovat lyhyempiä. Boschin valikoimassa on molempia malleja, ja sertifioitu Lämpömestari auttaa oikean laitteen kanssa.
Ilma-vesilämpöpumppu ottaa lämmitysenergiaa ilmasta. Se sopii niin kodin kuin käyttövedenkin lämmittäjäksi. Ilma-vesilämpöpumppu ei tarvitse erillistä porakaivoa ja se on investointina maalämpöä hieman pienempi. Ilma-vesilämpöpumpulla saatavat säästöt ovat kuitenkin säästä riippuvaisia: mitä lauhempi sää on sitä parempi hyötysuhde saadaan ja toisin kuin maalämmössä, ulkolämpötila vaikuttaa lämmityskustannuksiin suuresti.
Ilma-vesilämpöpumpun valinnassa on tärkeä keskittyä laadukkaaseen tuotteeseen, joka on suunniteltu pohjoisen vaativiin olosuhteisiin. Ilma-vesilämpöpumppu ei vaadi keruupiiriä, vaan ottaa ilman lämmön ulkoyksikkönsä avulla. Ulkoyksikkö on ulkona sääolosuhteiden armoilla, joten pitkäikäisen lämmitysjärjestelmän valinnassa kannattaa ottaa huomioon pohjoisen oloihin suunniteltu ulkoyksikkö. Avuksi ilma-vesilämpöpumpun hankintaan lataa ilma-vesilämpöpumpun ostajan opas!
Ilma-vesilämpöpumppuja on saatavilla monoblock- sekä split-mallisina. Niissä erona on, että monoblockissa ulos kiertää lämmitysvesi ja splitissä vain kylmäaine. Yleisesti ottaen monoblock on hieman parempi hyötysuhteeltaan. Boschin valikoimassa monoblock-malli on lisäksi erityisen kestävä perinteistä ilma-vesilämpöpumppua paremmin suojaavan runkorakenteensa ansiosta. Tosin jos asuinalueella on pitkiä sähkökatkoja, kannattaa valita split-malli jäätymisriskin vuoksi. Ammattimainen asennusliike osaa auttaa parhaiten kohteeseen sopivan ilma-vesilämpöpumpun valinnassa!
Ilmalämpöpumppu on suosituin lämpöpumppu, ja usein se valitaan viilennystoimintonsa, helpon asennuksensa ja edullisuutensa vuoksi. Se ei ole kuitenkaan kodin pääasiallinen lämmittäjä, vaan se otetaan varsinaisen lämmitysjärjestelmän rinnalle. Ilmalämpöpumpulla voidaan säästöä saada lämmitykseen ja viilennykseen kohteen mukaan jopa 40 prosenttia.
Ilmalämpöpumppu puhdistaa sisäilmaa ja parantaa asumismukavuutta. Sen valinnassa kannattaa ensin miettiä, haluaako ilmalämpöpumpun viilennys- vai lämmityskäyttöön, ja valita varsinkin siihen käyttöön suunniteltu ilmalämpöpumppu. Myös sisäyksikön paikan valinnassa kannattaa luottaa luotettavan asentajan ammattitaitoon, jotta pumpusta saadaan mahdollisimman hyvä hyöty. Lisää tietoa ilmalämpöpumpun valinnasta saat ilmalämpöpumpun ostajan oppaasta!
Ilmalämpöpumpuissa kannattaa varsinkin vapaa-ajan asuntoihin, omakotitaloihin ja halleihin valita malli, joka on suunniteltu sekä lämmittämään että viilentämään. Lämmitysominaisuus tehostaa päälämmitysjärjestelmän toimintaa, kun lämpö jaetaan ilmaan. Viilennystarpeisiinkin kannattaa valita laadukas lämpöpumppu, jotta huoltokustannukset pysyvät minimissä ja ilmalämpöpumpulla on mahdollisimman pitkä elinkaari. Pitkä ja kattava takuu kannattaa myös muistaa – esimerkiksi Boschin sertifioiduilta jälleenmyyjiltä Lämpömestareilta ilmalämpöpumpulle saa huippupitkän kuuden vuoden takuun.
Alla olevista laskelmista näkyy, kuinka suuren säästön lämpöpumppuun siirtymällä voi saada esimerkkikohteessa. Lopullisiin säästöihin vaikuttavat monet asiat, kuten vanhan öljykattilan hyötysuhde, öljyn ja sähkön hinnat sekä lämpimän käyttöveden tarve.
Vaihtoehto 1: Bosch inverter-maalämpöpumppu Compress 7800i LWM 2-8kW
Vaihtoehto 2: Bosch monoblock ilma-vesilämpöpumppu Compress 7000i AW 5kW
Vinkkejä parhaan lämpöpumpun valintaan antavat videolla lämmityksen asiantuntijat. Lisää videoita löydät Bosch Lämpötekniikan YouTube-tililtä.
Korotettu kotitalousvähennys myönnetään öljylämmityksestä luopujalle vuosina 2022–2027, ja sen määrä on maksimissaan 3 500 euroa henkilöä kohden normaalin 2 250 euron kotitalousvähennyksen sijaan. Pariskunta voi saada kotitalousvähennystä yhteensä 7 000 euroa.
Tarkat ohjeet kotitalousvähennyksen ilmoittamiseen ja korotetun kotitalousvähennyksen ehdot voi tarkistaa verottajan sivuilta.
ELY-keskus myöntää tukea, jota myönnetään niille pientaloille, jotka siirtyvät öljylämmityksestä tai kaasulämmityksestä ekologisempiin energiamuotoihin. Tuki voidaan myöntää ympärivuotisessa asuinkäytössä olevan pientalon omistajalle, ja sitä myönnetään niin kauan, kuin määrärahoja riittää.
Tarkat ohjeet tuen hakuun ja ajantasainen hakemustilanne on ELY-keskuksen nettisivuilla.
Energia-avustusta on saatavilla fossiilisella polttoaineella lämmittämisen lopetukseen, kuten öljy- tai kaasulämmityksestä luopumiseen. Energia-avustusta voivat saada pientalojen lisäksi taloyhtiöt ja ARA-yhteisöt. Maksimituki on 6 000 euroa asuinhuoneistoa kohti. Avustukselle on myönnetty lisäaikaa vuodelle 2023 asti aikaisemman 2022 sijaan.
Tarkat ehdot tuen hyödyntämiseen ja ohjeet hakemiseen löytyvät ARA:n sivulta.