Laitatko maitotölkin tottumuksesta jääkaapin oveen? Monet eivät tiedä, minne eri elintarvikkeet, kuten maito ja vihannekset, kannattaa jääkaapissa sijoittaa. Oikeaoppisella jääkaapin täyttämisellä ja käyttämisellä ruoka säilyy pidempään ja voit säästää sekä ruoka- että sähkökuluissa.
– Uskon, että useat suomalaiset laittavat esimerkiksi maitopurkin jääkaapin oveen. Se on jääkaapin lämpimin osa. Maitotuotteet säilyisivät pidempään jääkaapin alaosassa, joka on jääkaapin kylmin osa. Jääkaapin ovessa kannattaa säilyttää mieluummin muut juomatuotteet, kuten vesipullot, mehut ja niin edelleen, kertoo Gigantin kodinkoneiden tuotepäällikkö Sami Viitanen.
Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskuksen ruokahävikkitutkimuksen (2013) mukaan Suomessa heitetään henkilöä kohden 20–26 kiloa eli 125 euron edestä ruokaa roskiin vuodessa. Määrä vastaa noin kuutta prosenttia kaikesta kuluttajien ostamasta ruoasta (MTT:n Ruokahävikkitutkimus 2013).
– Toki ruoan hävikin määrään vaikuttaa ruoan säilömisen lisäksi myös moni muukin asia, kuten kuinka paljon ruokaa ostetaan ja valmistetaan, Viitanen toteaa.
MAINOSMaitotuotteiden lisäksi myös hedelmät ja vihannekset pilaantuvat nopeammin, jos ne laitetaan väärään paikkaan.
– Ne olisi hyvä sijoittaa jääkaapissa hedelmille ja vihanneksille tarkoitettuun lokeroon. Sen sijaan tomaatit eivät kuulu jääkaappiin, vaan ne ovat hyvä jättää keittiön pöydälle. Kun tomaatteja säilytetään huoneenlämmössä, niiden maku tulee parhaiten esiin. Liian kylmässä tomaatin koostumus tulee vetisemmäksi ja se menettää makeuttaan.
Uusimmissa jääkaapeissa on hedelmille ja vihanneksille erikseen tarkoitettu laatikko, jonka kosteutta voidaan säätää. Kun kosteus on säädetty oikealle tasolle, hedelmien ja vihannesten vitamiinit, ravintoaineet, aromit ja ulkonäkö säilyvät huomattavasti pidempään. Laatikkoa kutsutaan valmistajasta riippuen esimerkiksi BioFreshiksi tai vitaFreshiksi.
– Jos esimerkiksi omenan laittaa tällaiseen laatikkoon, se säilyy jopa kuukauden pidempään kuin muuten jääkaapissa.
MAINOS– Lämpö kipuaa aina ylöspäin, ja niin myös jääkaapissa. Joissakin uusissa jääkaapeissa on niin kutsuttu nollatila, jonka lämpötila on nimensä mukaisesti nolla astetta. Tämä on ideaali lämpötila lihan, kalan tai kanan säilymiseen.
– Sekä nollatila että nuo hedelmien ja vihannesten kosteutta säätävät laatikot ovat niin uusia ominaisuuksia jääkaapeissa, että harva kuluttaja vielä tietää niiden hyötyjä.
– Tärkein nyrkkisääntö on, että jääkaappi ei saisi olla liian lämmin. Lisäksi jääkaapin ovea ei kannata pitää kauaa auki, koska lämmintä ilmaa pääsee kaappiin sisään. Edistyneimmät jääkaapit osaavat ennustaa jopa sen, milloin kaappi yleensä avataan, ja jäähdyttää sen jo valmiiksi, kertoo Viitanen.
Jääkaapit ovat kehittyneet Viitasen mukaan huimasti viimeisen kymmenen vuoden aikana. Yksi suuri muutos on hänen mukaansa tapahtunut jääkaappien sähkönkulutuksessa. Uusimmat jääkaapit, joissa on A+++ -luokan energialuokkamerkintä, kuluttavat yhtä vähän sähköä päivässä kuin 60 watin hehkulamppu kuluttaa viidessä tunnissa.
MAINOS– Lisäksi joissakin uusissa jääkaapeissa on ominaisuuksia, kuten aromi- ja antibakteerisuodatin, jotka poistavat jääkaapista hajut, tuhoavat bakteereita ja edistävät näin ruoan säilyvyyttä. Kaikkiaan, uudet jääkaapit maksavat itsensä takaisin kuluttajalle joko pienempänä sähkönkulutuksena tai parempana ruoan säilyvyytenä.
Lisätietoja: www.gigantti.fi
MAINOS