Terveellinen lehtikaali tarhureiden suosikki

Piha
Keittiö- ja koristetarhureiden uusi suosikki on terveellinen lehtikaali.
MAINOS
MAINOS LOPPUU
28.3.2023

Ensimmäisiä keittiöpuutarhoja kutsuttiin kaalimaiksi, koska kaali oli niissä hallitseva vihannes. Erilaisia kaaleja käytettiin ahkerasti ruoanlaitossa Lehtikaalia istutettiin erityisesti keittiöpuutarhoihin, koska se sitkeänä kasvina pystyi tuottamaan maukkaita lehtiä pitkälle syksyyn saakka. Se on kaalilajeista vanhin ja lienee se kaali, joka eniten muistuttaa alkuperäisiä kantamuotoja.

Lehtikaali sisältää runsaasti C-vitamiinia, rautaa, kaliumia ja B1-vitamiinia. On siis useita syitä istuttaa tätä vanhaa ja hyödyllistä keittiökasvia.

Lehtikaalia voi käyttää salaateissa tai lisätä keitettynä muhennoksiin, keittoihin ja gratiineihin. Hienonnettua lehtikaalia voi käyttää persiljan tavoin ruoan päälle ripoteltuna. Vain mielikuvitus asettaa rajat tämän ihanan kaalin käytölle.

Talvehdittuaan keittiöpuutarhassa lehtikaali alkaa kevään kuluessa kukkia lukuisin keltaisin ristikukin, jotka tuoksuvat hunajalta. Niitä voi lisätä salaatteihin syötäviksi koristeiksi.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Kaali houkuttelee mehiläisiä ja muita hyönteislajeja, ja siksi ei vanhoja kaalin varsia kannata kitkeä pois en nen kukkimista. Kukinnan jälkeen kypsymättömän sie menen suojuslehtiä voi käyttää vielä esimerkiksi vokkiruoissa.

Lehtikaali on runsassatoinen vihannes, kun se pääsee vauhtiin. Lehtikaalista voi kerätä satoa lumentuloon asti, ja parhaimmillaan se on pienen pakkasen jälkeen.

Kaalia kasvamaan

Kylvä siemenet huhtikuussa kylvöastioihin ja istuta ne myöhemmin ulos avomaalle.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Kylvön voi tehdä myös suoraan maahan toukokuussa. Kylvön tai istutuksen jälkeen taimien päälle on vedettävä harso suojaamaan kasvia rap sikuoriaisilta tai kaalikärpäsiltä. Kaali kasvaa parhaiten kalkkipitoisessa, vähämultai sessa ja ravinteikkaassa maassa.

Siemenkaupoissa on tarjolla monia hyviä lehtikaalilajikkeita, jotka tuottavat runsaasti satoa ja myös näyttävät hyvältä. Pentland Brig on sitkeä lajike, joka tekee seuraavana vuonna pitkiä parsakaalimaisia versoja. Redbor-lajike tekee pakkasen jälkeen tumman violetteja poimuisia leh – tiä, jotka tulevat sitä kauniimmiksi, mitä enemmän ne altistuvat kylmälle. Red Russian -lajike on kauniin liuskalehtinen viherkaali, jossa on tumman violetit lehtiruodit.

Lehtikaali koristekasvina

Koristeellisen ulkomuotonsa ansiosta lehtikaalin voi sijoittaa kukkapenkkiin ruusujen ja muiden monivuotisten koristekasvien sekaan. Kaalia voi myös istuttaa ruukkuihin terassille tai portaille yhdessä kanervien ja koristekaalin kanssa.

MAINOS
MAINOS LOPPUU