Tyhjennä kuivakäymälä ennen pakkasia – mökkihuussi talvikuntoon

Mökki
Tyhjennä kuivakäymälä ennen pakkasia - mökkihuussi talvikuntoon
Nyt on oikea aika varmistaa, että talvi voi tulla myös huussiin. Ulkohuussissa pakkanen jäädyttää satunnaisessa käytössä olevan kuivakäymälän säiliössä olevat jätteet. Jäätymisen vuoksi tyhjennys on hankalampaa kuin kesällä. Siksi mökeillä, joilla käydään ympäri vuoden, kannattaa syksyllä varmistaa, että talven aikaiset jätökset mahtuvat käymäläsäiliöön.
MAINOS
MAINOS LOPPUU
28.3.2023

Mökeillä, joissa ei käydä talvella, voidaan huussi jättää syksyllä tyhjentämättä.

Mihin käymäläjäte laitetaan tyhjennyksen jälkeen?

Kauttaaltaan lämpöeristetystä kompostikäymälästä tyhjennettävä komposti voidaan käyttää sellaisenaan maanparannukseen koristekasveille. Jos haluat antaa sitä kasvimaalle tai muille syötäville kasveille, käymäläkompostia jälkikompostoidaan vähintään vuosi.

Jos käymälälaite ei varsinaisesti kompostoi, on tyhjennettävä jäte aina kompostoitava. Käymäläjätekompostorissa tulee olla sekä kansi että pohja, ettei sadevesi pääse huuhtelemaan ravinteita kompostista. Tällainen kompostori on esimerkiksi Maisemakompostori Kivi.

Keväällä käymäläjätekomposti voidaan levittää kasvien tyvelle 2 – 5 cm katekerroksena. Syksylevityksen vaara on, että arvokkaat ravinteet huuhtoutuvat talven aikana. Siksi kevätlevitys on suositeltavampi.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Käymälän nesteet sopivat kompostiherätteeksi

Kuivakäymälästä kerättävät nesteet sopivat lannoitteeksi tai kompostiherätteeksi. Nyt syksyllä kasveja ei kannata enää lannoittaa typpipitoisilla käymälänesteillä, vaan nesteet varastoidaan kevääseen. Sen sijaan niillä kannattaa kastella syksyn lehtikomposti. Käymälän nesteet kiihdyttävät kompostin toimintaa ja käymälänesteiden ravinteet sitoutuvat syntyvään kompostimultaan.

Lähde: Biolan