Valaistuksen värilämpötila muuttaa kodin tunnelmaa

Sisustus
Valon värilämpötilan muuttaminen lämpimän valkoisesta kylmään päivänvalon valkoiseen on nyt kaikkien ulottuvilla. Värilämpötila, eli Kelvin on tyypillisesti valaisimissa 3000K tai 4000K, mutta haluttaessa vaihtelua tunnelman, vuorokauden tai vuodenajan mukaan, vaihtoehtoja löytyy led-valaisimista moneen makuun.
MAINOS
MAINOS LOPPUU
28.3.2023

Upotettavalla led-paneelilla luodaan kattoikkunaefekti

Langattomasti säädettävillä 600 x 600 mm kokoisilla led-paneeleilla tunnelma ja valojen kirkkaus vaihtuvat liukuvasti päivänvalosta lämpimän valkoiseen. Ihminen reagoi luonnostaan valon määrään sekä valon värilämpötilaan, joten säädettävät valon värisävyt voivat olla hyvä ratkaisu esimerkiksi aktiivisuuden säätelyyn. Valon värisävy tuo myös sisustuksesta esiin eri sävyjä.

Portaikon ilme muuttuu eri värilämpötiloissa

Omakotitalon portaisiin saadaan luotua aivan oma tunnelma, kun asennetaan portaiden alareunoihin värilämpötilasäädettävää led-kiskoa. Puuporras on esimerkiksi kivi-metalli-rakennetta kiitollisempi työstettävä led-kiskon asennusvaiheessa, ja lisäksi puun sävy muuttuu upeasti valon värisävyn muutosten myötä. Portaikko ei enää ole värilämpötilasäädettävän CCT-led-nauhan asennuksen jälkeen kodissa se nopeasti ohitettava, vähän pimeä ja ahdas tila. Lapsetkin kipuavat hyvin valaistuja portaita mielellään. Myös porraskäytävän harmaaksi maalattu seinä saa värilämpötilan vaihtelulla vaihtuvia sävyjä.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Portaissa askelmien alareunassa liukuvasti vaihdettava led-kiskon värilämpötila lämpimästä noin 2700 Kelvinistä kylmään noin 6000 Kelvinin värilämpötilaan. Led-kiskossa lisäksi himmennys, joten portaisiin voi jättää esimerkiksi yön ajaksi himmeän kajon.

Vaatehuoneeseen täsmävaloa yhtenäisellä led-kiskolla

Suljettujen vaatekaappien sijaan perheen aikuisten pukeutumistilassa on hyödynnetty korkean värintoistoindeksin led-kiskoa, joka on asennettu yhtämittaisena kappaleena valaisemaan vaaterekkeihin päin. Värilämpötilan lisäksi valaistuksen laatua tuo korkea värintoistoindeksi, jolloin ympäristön värit näyttävät sellaiselta kuin niiden kuuluukin näyttää ilman taittumista violettiin, harmaaseen tai vihertävään. Hyvässä valaistuksessa asusteita on helpompi sovittaa yhteen ja voi olla varma, että tiedät minkä värisen paidan olet aamulla päälle pukenut. 

Lastenhuoneen värilämpötilasäädettävä valaistus

Led-paneelilla on luotu myös lastenhuoneen yleisvalaistus. Kaksi kappaletta värilämpötilasäädettäviä upotettavia 300 x 300 mm kokoisia led-paneeleita istahti kattopanelointiin mallikkaasti ja langattomalla säätimellä on helppoa valita sekä himmennystaso että valon värilämpötila. Säätämiseen ei tarvita älykotijärjestelmää, joten olemassa olevankin valaistuksen voi muuttaa vaivatta värilämpötilasäädettäväksi.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Ilta-aikaan lämminsävyinen, himmeä valo on omiaan rauhoittamaan jälkikasvua, ja päiväsaikaan kirkas, viileänsävyinen valo pitää osaltaan aktiivisuutta yllä.

Teksti: Sanna Salmela, LedStore.fi, kuvat: LedStore