MAINOS | Cariitti

Saunan lauteet, paneelit ja valaistus luovat tunnelman

Kylpyhuone Sisustus
saunan lauteet vaaleat
Sauna on rentouden paikka mutta myös visuaalinen kokonaisuus, jossa saunan lauteet, seinämateriaalit ja valaistus yhdistyvät parhaimmillaan harmoniseksi elpymisen tyyssijaksi. Uniikki sauna syntyy suomalaisesta laadusta.
15.1.2024

Sauna saa ainutlaatuisen ilmeen, kun saunan lauteet tehdään koivuviilumuotopuristeesta eikä perinteiseen tapaan massiivipuusta. Taive-malliston pehmeä ja linjakas muotoilu voi jatkua saunan paneeleissa ja myös pukutiloissa.

– Asiakkaamme etsivät yleensä jotain muuta kuin ihan perinteisiä saunaratkaisuita. Ajattomuus on monelle tärkeää, eli laudemateriaalien lisäksi muotoilun toivotaan kestävän aikaa, kertoo Peter Ruokonen Cariitti Oy:stä.

Saunan lauteet ja paneelit, joihin on integroitu valaistus

Cariitti on tullut saunanrakentajille tunnetuksi tunnelmallisista saunan valaistuksista, mutta nyt yritys on laajentanut repertuaariaan koko saunan sisustukseen: saunan lauteet, paneelit ja valaistuksen – jopa kiukaan – saa samasta paikasta.

– Lauteemme ja paneelimme poikkeavat designiltään ja ulkoasultaan perinteisistä. Kun niihin lisätään integroitu valaistus, lopputuloksena on tunnelmallinen, kaunis ja armollinen kokonaisuus, Ruokonen kuvailee.

Kaikki Taive-lauteet ovat laadultaan korkealuokkaisia ja valmistetaan Espoossa puusepäntyönä kotimaisista raaka-aineista. Tuotteiden hiilijalanjälki on pieni, ja niille on myönnetty Avainlippu-merkki.

Vaaleat saunan lauteet

Taive-lauteet suunnitellaan jokaiseen saunaan erikseen mittatilaustyönä.

Saunan lauteet mittatilaustyönä

Uuden saunan voi hankkia rakennusvaiheessa olevaan kotiin, mutta myös saunaremontin yhteydessä.

Asiantuntija laatii sisustuksen kokonaisuuden saunan mittojen mukaan. Saunan voi myös suunnitella itse ja jättää tarjouspyynnön saman tien, mutta silloinkin saunasuunnittelija tekee lopulliset piirustukset. Suunnittelu kannattaa aloittaa ajoissa, jolloin vaihtoehtojen puntarointiin ja valintaan jää riittävästi aikaa. 

– Lauteet suunnittelemme aina tapauskohtaisesti Taive-moduuleja käyttäen. Sävytysvaihtoehtoja on useita. Lauteiden suunnittelussa otamme huomioon asiakkaan toiveet ja kerromme myös muut mahdolliset ratkaisut, joita ei ole itse ehkä tullut edes ajatelleeksi, Ruokonen kertoo.

Saunan lauteet kasataan kokeeksi puusepänverstaalla, ennen kuin ne toimitetaan asiakkaan kotiin, jotta asennusvaiheessa ei tulisi yllätyksiä. Lauteiden ja paneeleiden mukana tulevat asennusohjeet auttavat timpuria kokomaan saunan valmiiksi.  

Pääkaupunkiseudulla sauna on mahdollista tilata myös avaimet käteen -asennuksena.

Lue lisää upeista saunaratkaisuista.

Taive saunan lauteet ja kiuas ja valot

Moni asiakas etsii saunaansa jotain muuta kuin ihan perinteistä ratkaisua. Viihtyisässä saunassa lepää keho, mieli ja silmäkin.

Seinäpaneelit lauteiden täydelliseksi pariksi

Lauteiden materiaalina käytetään kotimaista koivuviilua, jonka pintana on Hemlock- tai CWP-koivuviilu. Kaikki liimaukset tehdään säänkestävällä D4-luokan liimalla, jolla on M1-päästöluokitus. Rakenteessa on erittäin hyvä rasituslujuus, eikä se juuri elä kosteuden vaikutuksesta.

Taive-saunapaneelit suunnitellaan lauteiden täydelliseksi pariksi. Ne ovat ympäripontattua sisustuspaneelia; neljän sivun ponttaus antaa paljon mahdollisuuksia erilaisiin panelointimalleihin.

Paneelin näkyvän pinnan mitat ovat 2 400 x 280 mm ja vahvuus on 10 mm. Lauteiden tapaan paneelien materiaalina käytetään kotimaista koivuvaneria, jossa pinta on Hemlock- tai CWP-koivuviilua. Saunapaneelit ovat värjättävissä samoilla sävyillä lauteiden kanssa.

– Viilumateriaalista tehtävät paneeli ovat korkeampia kuin tyypilliset saunan paneelit, joten niillä saadaan saunaan isoa sileää rauhallista pintaa, Ruokonen toteaa.

Saunan linjakasta ilmettä voi jatkaa pukuhuoneeseen asti, eli samoja materiaaleja ja värejä käytetään myös pukuhuoneen kalusteissa ja seinissä.

Integroitu valaistus kruunaa saunan

Valaistus luo ison osan saunan tunnelmasta etenkin, kun se on suunniteltu sopimaan kalustukseen ja saunan väreihin. Cariitin valaistuksen voi integroida lauteisiin, seinään tai kattoon.

– Kun valaistus on integroitu lauteisiin ja mitoitettu millilleen valmiiksi, asennus on helppoa, Ruokonen toteaa.

Valojen lisäksi kiinnostavat ja visuaaliset valaisinkalusteet tuovat tunnelmaa aivan erityiseen saunaan. Aspectu esimerkiksi on uudenlainen lämpö- ja kosteusmittari, joka heijastaa lämpö- ja ilmankosteuslukemat puupaneelin lävitse saunan seinäpinnalle. Saunoja näkee mittarilukemat seinäpaneelin pinnalle muodostuvista valoista.

Aspectu-mittarin voi sijoittaa hyvin vapaasti sopivaan paikkaan löylyhuoneen seinällä, ja sitä on saatavana samoissa sävyissä kuin Taive-seinäpaneeliakin: Koivu, Tammi, Kelo, Kuura, Kaarna ja Noki.

Kosteus- ja lämpömittari näkyy seinän paneelin läpi

Aspectu-lämpö- ja kosteusmittari heijastaa lukemat saunan seinäpinnalle.

Valaistus jatkuu pukutiloihin

Saunan valaistus voi jatkua kylpyhuoneen, pukuhuoneen ja jopa takkahuoneen puolelle saumattomana kokonaisuutena – näin saunakokemus ja rauhoittava tunnelma saa jatkua myös löylyjen jälkeen.

Valon merkitys elpymiselle ja hyvinvoinnille onkin yllättävän tärkeä, sillä valo vaikuttaa meissä ihmisissä esimerkiksi hormonitoimintaan, uneen ja mielialaan.

Niin kutsutussa ihmislähtöisessä valaistuksessa värispektri, valon ajoitus ja voimakkuus on säädetty tukemaan elimistömme rytmiä ja sisäistä kelloa. Valo vähentää melatoniinin eli unta edistävän hormonin erittymistä kehossa, joten kirkasta ja kylmää valaistusta kannattaa vähentää aina nukkumaan mentäessä.

Nykyaikaista valaistusta voi ohjata monin eri tavoin. Valon väriä ja voimakkuutta saa säädettyä esimerkiksi mobiililaitteen kautta. Tunnistimet, anturit ja ajastimet edistävät energiankulutussäästöjen syntymistä, kun valaistusta käytetään viisaasti ja tarpeen mukaan.

Valaistuksen laadulla on keskeinen vaikutus siihen, miten näemme ympärillämme olevat värit ja minkälaiseksi koemme tilan tunnelman. Hyvällä värintoistolla varustetut valon lähteet ja värilämpötilan säätömahdollisuudet tekevät esimerkiksi takka- ja pukuhuoneesta – tai mistä vaan kodin tilasta – miellyttävän paikan nauttia saunan jälkeisestä hyvästä olosta.

Saunan tunnelma ja valaistus jatkavat rentoutumisen kokoemusta kylpyhuoneen, pukuhuoneen ja jopa takkahuoneen puolelle.

 

Saunan lauteet – lue lisää: