MAINOS

Valmistele kasvihuone syksyyn – tee ainakin nämä syyshuoltotoimenpiteet

Piha

Varaudu satokauden lopulla kylmeneviin öihin asentamalla kasvihuoneeseen lämmitin. Lämmitin paitsi lämmittää, myös kuivattaa kasvihuoneen ilmaa sateisina jaksoina ja samalla suojaa kasveja erilaisilta taudeilta. Satokauden päätteeksi kasvihuone tyhjennetään ja puhdistetaan, ja tarvittaessa kasvualusta vaihdetaan uuteen.

Jaa sosiaalisessa mediassa
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS PÄÄTTYY

Elokuun lopusta lähtien varaudutaan kylmeneviin öihin tuomalla lämmitin kasvihuoneeseen. Lämmitin myös kuivattaa kasvihuoneen ilmaa sateisina jaksoina, jolloin ilma on kosteaa ja altistaa kasvit erilaisille taudeille. Harmaahome, härmä ja muut sienitaudit viihtyvät kosteilla lehdillä. Siksi onkin tärkeää, että syyskesällä vältetään kastelemasta kasvin lehtiä ja kastelu ajoitetaan aina aamuun. Näin kasvusto ehtii kuivua ennen kasvihuoneen luukkujen sulkemista.

Satokauden päätyttyä kasvihuoneesta tyhjennetään kaikki kasvinjätteet. Työvälineet ja ruukut pestään. Jotta taudinaiheuttajat ja tuholaiset saadaan varmasti tuhottua, käytetään pesuun kuumaa vettä tai työvälineet upotetaan pesun jälkeen kiehuvaan veteen.

Kasvihuone puhdistetaan sisäpuolelta ja myös rakenteiden kolot ja nurkat harjataan puhtaiksi. Pesuaineeksi riittää yleensä mäntynestesaippua ja kuuma vesi. Ulkopinnat puhdistetaan vasta keväällä. Lasikasvihuoneen pesuun käytetään pehmeää harjaa tai painepesuria.

Jos kasvihuoneessa on havaittu kasvitauteja, kasvualusta vaihdetaan. Muussa tapauksessa penkeissä viljeltäessä maa-aines vaihdetaan kokonaan uuteen noin kolmen vuoden välein. Joka kevät pintaan tai vähintään istutuskuoppiin levitetään kuitenkin kerros uutta puhdasta kasvualustaa, esimerkiksi Istutusmultaa tai Turvemultaa.

Kun viljellään Kasvusäkissä, vältytään kokonaan maalevintäisiltä kasvitaudeilta. Kasvusäkin sisältö on erinomaista maanparannusainetta yhden kasvukauden jälkeen. Käytetyn Kasvusäkin sisältö voidaan levittää esimerkiksi kukkapenkkiin, kasvimaalle, marjapensaiden juurelle.

Muistathan, että automaattiset luukun avaajat eivät kestä jäätymistä. Irroita ne talveksi ja varastoi lämpimässä.

Lähde: Biolan, kuva: Pixabay

Voisit olla kiinnostunut myös näistä aiheista:

kasvihuone kasvihuoneen syyshuolto kasvihuoneet syksy syystyöt


Lisää samasta aiheesta