Varaudu syysmyrskyihin tarkistamalla kotipiha ja veneen kiinnitykset

Mökki Piha Talo
Valmistaudu syysmyrskyihin suojaamalla pihalla oleva irtaimisto sekä tarkistamalla talon vesikourut ja sadevesikaivot. Varmista myös, että vene on kiinnitetty huolellisesti.
MAINOS
MAINOS LOPPUU
28.3.2023

↑ Tyypillisiä myrskyn aiheuttamia vahinkoja ovat kaatuneet puut, kellareihin tulviva vesi sekä sähkökatkojen aiheuttamat laitteiden rikkoutumiset.

– Tähän aikaan vuodesta monen pihasta löytyy vielä grilli, ulkokalusteita ja muuta tavaraa. Ne kannattaa nyt viedä suojaan ja sitoa esimerkiksi trampoliini ja kevyet katokset hyvin kiinni, etteivät ne pääse myrskytuulen riepottelemina aiheuttamaan vahinkoja, muistuttaa korvauskeskusjohtaja Juha T. Virtanen Ifistä.

– Rankkasateen varalta on hyvä varmistaa, että vesikourut vetävät ja katolta tulevat sadevedet ohjautuvat pois talon vierustoilta. Poista lisäksi roskat ja esteet sadevesikaivojen päältä.

Ajoneuvot on hyvä siirtää pihalla riittävän etäälle mahdollisesti kaatuvista puista. Etenkin haja-asutusalueilla kannattaa varautua pitkiinkin sähkökatkoihin. Jos omistaa aggregaatin, kannattaa varmistaa, että siihen on polttoainetta.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Tyypillisiä myrskyn aiheuttamia vahikoja ovat kaatuneet puut, kellareihin tulviva vesi sekä sähkökatkojen tai virtapiikkien aiheuttamat laitteiden rikkoutumiset ja tulipalot.

– Myös veneilykausi on usealla vielä käynnissä. Käy varmistamassa, että vene on kiinnitetty huolellisesti ja että kiinnitysköydet ja muut kiinnitysvarusteet ovat kunnossa ja riittävän vahvat veneen painoon nähden. Tarkista lisäksi, että veneeseen ei pääse kertymään vettä, Virtanen neuvoo.

Arvioi puiden kunto ennen seuraavia myrskyjä

Jos myrsky aiheuttaa tuhoa omassa kodissa tai pihapiirissä, tärkeintä on huolehtia, että ihmiset ja eläimet ovat turvassa sekä pyrkiä estämään lisävahinkojen syntyminen. Jos tuhoista voi aiheutua välitöntä vaaraa, ota yhteyttä pelastuslaitokseen.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

– Tee raivaus-, suojaus- ja korjaustöitä itse siltä osin kuin siihen turvallisesti pystyt. Suojaa irtaimisto ja vaurioitunut katto esimerkiksi pressulla. Jos puu kaatuu sähkölinjan päälle, sen pois siirtäminen tulee aina jättää ammattilaiselle, Juha T. Virtanen muistuttaa.

– Ennakointina ennen seuraavia syysmyrskyjä ja talvea kannattaa arvioida koti- tai mökkipihassa olevien puiden kunto ja tarvittaessa pyytää asiantuntija paikalla kaatamaan huonokuntoiset puut. Erityisesti tulisi kiinnittää huomiota puihin, jotka voivat kaatuessaan ulottua rakennusten, sähkölinjojen tai pysäköintialueen päälle.

Myrskyn tekemistä tuhoista kannattaa ottaa kuvia, sillä niistä voi olla hyötyä, kun ilmoittaa vahingoista vakuutusyhtiölle. Ifin kotivakuutus korvaa vahinkoja, joita myrsky aiheuttaa talolle sekä pihalla olevalle irtaimistolle ja kiinteille kohteille, kuten leikkimökille tai grillikatokselle. Veneelle aiheutuneita myrskyvahinkoja korvataan Ifissä veneen täyskaskovakuutuksesta tuulen voimakkuudesta riippumatta.

– Jos vahinko vaatii välitöntä kiinteistön korjausta, eli esimerkiksi vesikatto on rikki, on hyvä olla pian yhteydessä vakuutusyhtiöön. Pienemmissä vahingoissa ei tarvitse kiirehtiä, vaan vahinkoilmoituksen voi tehdä verkossa Omien sivujen kautta myöhemminkin, Virtanen kertoo.

MAINOS
MAINOS LOPPUU