MAINOS | Osmo Color

Puunsuoja-aine avuksi puun pintakäsittelyyn – harmaa puu luonnollisella tavalla

Talo
Puunsuoja-aine on hyvä suoja puulle. Harmaantuva puu on kaunis ja siisti.
Puunsuoja-aine puun pintakäsittelyssä tekee puusta kestävämpää ja saa pinnan hylkimään voimakkaasti vettä. Se myös suojaa puupintaa likaantumiselta. Harmaa puu syntyy luonnollisella tavalla ulkokäyttöön tarkoitetulla Organowoodilla. Sisätilojen puupintoihin puolestaan käytetään puuvahaa, joka jättää pinnan silkinkiiltoiseksi ja hengittäväksi.
26.3.2024

Puunsuoja-aine tarjoaa puulle suojaa kaikenlaisissa sääolosuhteissa. Puunsuoja-aine on myös hyvä keino vaikuttaa puupinnan ulkonäköön. Harmaa puu esimerkiksi terassin pinnassa on monen haave, koska se näyttää kauniilta ja sopii monenlaisen talon ulkonäköön. Ekologinen Organowood-käsittely edistää puun harmaantumista ja suojaa puuta lialta, vedeltä sekä laholta.

Organowood-tuotteet on tehty ulkokäyttöön, ja niillä voi käsitellä vaikkapa terasseja, aitoja, puutarhakalusteita, laitureita ja ulkovuorilaudoituksia. Tuotteet on kehitetty erityisesti havupuille ja painekyllästetylle puulle, mutta sopii myös joillekin lehtipuille.

Kaksivaiheinen pintakäsittely tekee puusta kestävämpää ja saa pinnan hylkimään voimakkaasti vettä. Vaikuttava ainesosa on pii, maankuoren toiseksi yleisin alkuaine. Menetelmä jäljittelee puun luonnollista harmaantumista, eli kauniin harmaa puu syntyy mahdollisimman luonnollisella tavalla.

– Ympäristöystävällinen puunsuojausmenetelmä ei sisällä haitallisia raskasmetalleja, biosideja tai liuottimia. Käsittelyn aikana silmät ja kädet kannattaa kuitenkin suojata, ettei iho pääse kuivumaan, kertoo Sirpa Pitkänen Organowoodia maahantuovasta Sarbon Woodwise Oy:stä.

Puunsuoja-aine on oivallinen apu terassin käsittelyssä.

Vaikka terassin pinta on harmaantunut, siinä voi turvallisin mielin kävellä pintakäsittelyn ansiosta.

Puunsuoja-aine nopeasti käyttöön: kaksiosainen pintakäsittely onnistuu jopa yhdessä päivässä

Puunsuoja 01 -ainetta levitetään syysuuntaan puhtaalle ja pinnoittamattomalle tai puhtaaksi hiotulle puupinnalle. Puun on oltava kuivaa. Levittämiseen voi käyttää sivellintä tai telaa.

Nestettä levitetään sen verran kuin puu jaksaa imeä. Tämä vaihe nopeuttaa ja tasaa puupinnan harmaantumista. Puun sävy muuttuu hiljalleen tasaisen vaaleanharmaaksi. Muutosprosessi vaatii sekä auringonvaloa että ilmankosteutta vauhdittajakseen.

Kun ensimmäinen käsittely on kuivunut vähintään 6–10 tuntia, pinnat käsitellään Puunsuoja 02 -nesteellä samalla tavoin kuin edellä. Aine saa puun hylkimään vettä ja suojaa sitä likaantumiselta; vesipisarat vierivät helmeillen pois puun pinnalta.

Jos ensimmäisestä käsittelystä jää valkoista kirjavuutta puun pintaan, kyse on suolasaostumista, jotka voi harjata ensin pois nailon- tai teräsharjalla.

Puunsuoja-aine on nopea tapa käsitellä erilaisia puupintoja. Harmaa puu terassin pinnassa ja puun värinen rakennus sekä aita.

Terassin pinta harmaantuu luonnollisesti, kun sen käsittelee Organowoodilla.

Harmaa puu ja hengittävä pinta

Vesipohjainen Organowood imeytyy puun sisään ja jättää pinnan hengittäväksi, koska se ei jää puun pintaan samalla tavalla kuin öljypohjainen pintakäsittely.

Yksi litra puunsuoja-ainetta riittää noin 8–10 neliömetrin kertakäsittelyyn, mutta puun kunto ja ikä vaikuttavat menekkiin. Vanhan tai kuivahtaneen puupinnan käsittely saattaa kuluttaa enemmän aineita, samoin uusi hienosahattu puu. Puukappaleet kannattaa käsitellä aina jokaiselta sivuilta, myös leikkauspinnoista ja päädyistä.

Organowood vaatii toimiakseen auringonvaloa ja vettä, eikä siksi sovi sisätilojen pintojen käsittelyyn.

Modernin talon terassissa on luonnollisen harmaa puu.

Modernin talon terassissa luonnollisen harmaa puu näyttää todella kauniilta, mutta se sopii myös perinteisemmän talon henkeen.

Puuvaha sopii sisätilojen pinnoille

Kasviöljyihin ja luonnonvahoihin perustuva Puuvaha on sisäkäyttöön tarkoitettu puun pintakäsittelyaine, joka jättää puun pinnan joustavaksi ja hengittäväksi. Puuvahaa voi käyttää sekä kylmissä että lämpimissä sisätiloissa. Oikein käsitelty pinta hylkii vettä ja kestää myös värjääviä aineita, kuten mehua, kolajuomia, kahvia, teetä, maitoa, olutta ja viiniä.

osmo_color_oljypetsi_kuulas_tammilattia_ja_kaapisto osmo_color_oljypetsi_tuhkanharmaa_mantylattia_huonekuva

Puuvaha on erinomainen vaihtoehto lähes kaikkien sisätilojen puupintoihin, kuten huonekaluihin, seiniin, kattoihin, oviin tai vaikkapa leluihin. Käsittelyllä saadaan silkinkiiltoinen, kaunis ja kestävä pinta niin höylätylle kuin hiotullekin puulle.

Puuvahalla voi sävyttää myös lattiat kertaalleen ennen viimeistelyä Osmo Color Öljyvahoilla. Puuvaha ei sisällä eliömyrkkyjä eikä säilöntäaineita.

puunsuoja-aine Osmo_color_lattia_savytetty_puuvahalla_suojana_oljyvaha_eteinen

Puuvahasta voi sekoittaa sopivan sävyn.

Sekoittele värejä keskenään

Jos et löydä Puuvahan valmiista väreistä itsellesi sopivaa, voit sekoitella niitä vapaasti keskenään halutun sävyn löytämiseksi. Puuvahoissa on voimakkaitakin sävyjä syvän sinisestä kirkkaan keltaiseen, joten hieman rohkeampiakin väriyhdistelmiä saa aikaiseksi.

Voit myös levittää eri värisävyjä päällekkäin. Lisää läpikuultavuutta saat lisäämällä valitun perusvärin tai sekoitetun värin joukkoon väritöntä Puuvahaa.

Osmo_color_lattiassa_varillinen_oljyvaha_seinissa_puuvaha_savy_silkki

Hauskan yksityiskohdan puutarhaan tai parvekkeelle saat käsittelemällä lasittamattomia terrakotta-saviruukkuja värillisellä Puuvahalla. Lopputulos kestää vuosia hyvänä, vaikka ruukkuja säilytettäisiin ulkotiloissa ympäri vuoden.

Myös Öljypetsin tuotesarjassa on useita värivaihtoehtoja erilaisten puupintojen, kuten lattioiden, portaiden tai huonekalujen, sävyttämiseen. Levitysmenetelmää vaihtamalla voidaan helposti vaikuttaa lopulliseen pinnan kuultavuuteen ja värin voimakkuuteen. Kasviöljypohjainen Öljypetsi vaatii suojakseen Öljyvahan.

Lue myös