Vinkkejä pakastukseen – näin pakastat energiatehokkaasti
Pakasta kesän sato energiatehokkaasti. Muista myös huoltaa pakastin, jotta kesämaut säilyvät seuraavaan satokauteen.
3.4.2023
- Tarkista, ettei pakastimessa ole vanhentuneita elintarvikkeita: marjat/kasvikset säilyvät noin 12 kk, liha rasvaisuudesta riippuen n. 3-10 kk. Pakastimen inventaario on hyvä tehdä hyvissä ajoin ennen uuden marjakauden alkua.
- Ennen sulatusta pidä pakastinta hetken aikaa pakastuskytkennällä, että vielä säilytettävät elintarvikkeet jäähtyvät kunnolla. Laita pakasteet isoon laatikkoon ja peittele hyvin sanomalehdillä ja huovilla. Siirrä mahdollisimman viileään paikkaan.
- Irrota pakastin verkkovirrasta. Laita pakastimeen astioita, joissa on kuumaa vettä. Tämä nopeuttaa huurteen sulamista. Paksun huurrekerroksen irrottamiseen voi käyttää puista tai muovista lastaa. Metalliset lastat voivat vahingoittaa pakastimen pintaa.
- Käytä pesuun mietoa pesuainetta. Puhdista myös laitteen ovet ja tiivisteet sekä imuroi laitteen tausta. Pyyhi ja kuivaa pinnat huolellisesti ennen pakastimen uudelleen käynnistämistä.
- Myös automaattisulatustoiminnolla varustettuja kylmälaitteita on syytä aika-ajoin puhdistaa, vaikka huurretta ei pakastimeen kerrykään.
- Täytä pakastin niin, että sinne on helppo laittaa uusia pakastettavia tuotteita. Jos mahdollista, sijoita vanhat pakasteet niin, ettei uusia tarvitse laittaa pakastumaan vanhojen päälle.
Kylmälaitteiden energiankulutuksen kehitys on ollut nopeaa: markkinoiden tehokkaimmat laitteet ovat energiatehokkuudeltaan A+++ -luokkaa. Markkinoille ei enää saa tuoda laitteita jotka ovat energiatehokkuudeltaan huonompaa kuin A+ -luokkaa.
Lähde: Motiva