Vinyyliaita on vaivaton valinta – asenna ammattilaisen vinkein

Piha
vinyyliaita valmiina
Omakotitalon pihan näkösuojaksi valittiin vinyyliaita, joka pysyy kunnossa ilman huoltotoimia ja kestää pitkään. Asennuksen hoiti Glanin ammattilainen, joka antaa nyt vinkit aidan asentamiseen.
MAINOS
MAINOS LOPPUU
28.3.2023

Vinyyliaita pysyy käytännössä ikuisesti kunnossa ja siistinä. Jos se likaantuu, pinnan voi pestä vedellä – muuta huoltoa ei tarvitakaan. Siksi se oli meille ehdoton valinta!

Glanin valikoimissa on vinyyliaitoja moneen lähtöön, kuten piha-aidoiksi, näkösuoja-aidoiksi ja hevosaidoiksi. Meille tarvittiin näkösuoja-aita, koska kaksi koiraamme innostuvat jokaisesta näkemästään ohikulkijasta.

Jos osaa tehdä rakennustöitä, aidan voi asentaa itsekin, tai sitten siihen voi käyttää ammattilaisen asennusapua, kuten me teimme. Saimme Glanilta yhteistarjouksen vinyyliaitaelementtien ja asennuksen hinnasta. Vinyyli on kevyempää materiaalia kuin puu, joten vinyyliaidan rakentaminen on ainakin teoriassa kevyempää kuin puuaidan – pitkien elementtien kannattaminen ei vaadi ihan mahdottomasti voimia.

Aidan pituuden voi mitata niin, että arvioi reunimmaisten tolppien paikat ja mittaa välin rullamitalla, jolloin saa Glanilta tarpeellisen määrän elementtejä pihalle rakentamista odottamaan. Tolppien paikat taas määräytyvät elementtien pituuden mukaan, ja elementtien pituus selviää tarjouksen yhteydessä.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Jutussa edempänä käydään läpi muutamia Glanin ammattilaisen antamia aidanrakennusvinkkejä. Periaatteessa puu- ja vinyyliaidan rakentamiseen pätevät samat lainalaisuudet, mutta tässä jutussa käydään läpi vinyyliaidan rakentamista.

Vinyyliaidan elementit katkotaan sopiviksi.

Aitaelementit katkotaan sopiviksi ja asetellaan valmiisiin aukkoihin.

Vinyyliaita rakentui muutamassa päivässä

Meille oli alusta asti selvää, että aidan asentaminen jää Glanin ammattilaiselle. Aita tulisi osin rinteeseen, joten sen saaminen tukevaksi ja suoraksi vaatii kokemusta. Aitaelementtejä pitäisi myös katkoa sopiviksi.

– Aidan rakentaminen on fyysinen työ, eli pitää jaksaa kaivaa, kannatella ja kantaa. Etenkin puuaita on raskas tehdä, mutta myös vinyyliaidan asennus vaatii voimia: kuoppien kaivuu kuuluu molempien aitojen perustustöihin, kertoo Jani Multanen Glan Oy:stä. 

Ensimmäinen asia, jonka Multanen vinkkaa, on maltti.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Aidan tekoon menee se aika, joka menee, eikä sitä kannata yrittää puristaa valmiiksi liian tiukassa aikataulussa. Kaikki kohteet ovat erilaisia, joten aidanrakentaminen ei ole liukuhihnatyötä.

Multaselta kului noin 15-metrisen näköesteaidan rakentamiseen muutama päivä – tosin betonin kuivumista piti odotella viikon verran siinä välissä. Tee itse -nikkarilta menee varmasti ainakin tuplasti tuo aika, koska Multanen on rakentanut vinyyliaitoja yli 10 vuotta.

Vinyyliaita rakentuu rinteeseen.

Ammattilaisen kokemus auttaa, jos aita rakennetaan rinnemaastoon.

Perusta vinyyliaidan tolpat huolella ja tarkista vatupassilla

Aidan tolppien perustaminen on tärkeä vaihe, josta ei voi voi lintsata.

Ensin kaivetaan riittävän syvät kuopat. Perusohjeen mukaisesti tolpan syvyys on kolmasosa aidan korkeudesta: 160 senttiä korkeaa aitaa varten kaivettiin siis noin puolimetriä syvät kuopat.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

– Kuoppien syvyyteen vaikuttaa toki maaperä: mitä routivampi maa on, sitä syvemmälle aidan tolpat pitää saada, Multanen huomauttaa.

Sitten pystytetään runko, ja siinä työvaiheessa kannattaa käyttää tukipuita apuna tolppien tukemiseen. Aidan ylä- ja alajuoksut laitetaan tolppien väliin, ja sitten aidan rungon suoruus tarkistetaan.

vinyyliaita

Tukipuut auttavat rungon pystytyksessä.

Tolpan saa suoraksi vesivaa’alla tarkistaen. Kun tolpat on valettu betoniin ja betoni kovettuu, korjauksia ei voi enää oikein tehdä, joten mittaukset kannattaa tehdä huolellisesti.

Puuaidassa naulattaisiin tässä vaiheessa vielä välilauta paikalleen ennen betonivalua, mutta vinyyliaidassa sitä ei tarvitse tehdä.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Kun tolpat ja ylä- sekä alajuoksut ovat varmasti suorassa, kuoppiin kaadetaan betonia ja annetaan kuivua pari päivää. Jos ilma on sateista ja kosteaa, kannattaa odottaa hieman pidempäänkin.

vinyyliaita

Betonivalun annetaan kuivua muutamia päiviä.

Välilaudat paikalleen ja tolpanhatut pisteeksi iin päälle

Sitten laitetaan paikalleen välilaudat, jotka voivat olla Glanin aidoissa pysty- tai vaakasuuntaiset. Meidän aidassamme ne ovat vaakasuuntaiset.

Vinyyliaidan rakentamisessa ei tule tässä vaiheessa enää virheitä, jos tolppien ja ylä- sekä alajuoksujen suoruus on tarkistettu asianmukaisesti ennen betonivalua, Multanen sanoo.

Välilautoja ei vinyyliaidassa naulata tai ruuvata, vaan ne asetellaan valmiisiin aukkoihin. Tässä vaiheessa voi olla tarpeen vielä leikata välilautoja määrämittaan. Aita viimeistellään tolppahatuilla.

vinyyliaita asentuu helposti

Vinyyliaidan välilaudat asetellaan valmiisiin aukkoihin, joten niitä ei tarvitse ruuvata tai naulata.

Vinyyliaita rakennetaan näin:

  1. Mitataan aidan pituus ja tolppien paikat pitkällä rullamitalla.
  2. Kaivetaan kuopat pystytolppia varten.
  3. Pystytetään kuoppiin tolpat tukipuiden avulla.
  4. Tolppien väliin laitetaan ylä- ja alajuoksut.
  5. Tarkistetaan tolppien suoruus vatupassin avulla.
  6. Tehdään betonivalut ja annetaan kuivua.
  7. Laitetaan välilaudat paikalleen ja katkotaan tarpeen mukaan sopiviksi.
  8. Viimeistellään aita tolppahatuilla.

 

Lue myös: Ryhdikäs ja kestävä vinyyliaita – Suomela – Jotta asuminen olisi mukavampaa