WC-istuin voidaan helposti siirtää remontin yhteydessä – älä asenna wc:tä liian ahtaasti

Kylpyhuone
Yleinen virhe kylpyhuoneen sisustusta suunniteltaessa on se, että tilaan yritetään mahduttaa liikaa kalusteita. Esimerkiksi laatikoiden ja kaapinovien aukeamisen vaatimaa tilaa ei aina osata ottaa huomioon. WC-istuin saatetaan sijoittaa niin ahtaasti seinän viereen, ettei siinä ole hyvä istua.
MAINOS
MAINOS LOPPUU
9.8.2023

Remonttikohteissa viemärin nykyinen sijaintipaikka yleensä määrää, mihin kohtaan wc voidaan asentaa ilman isompia purkutöitä. WC:n paikkaa on kuitenkin mahdollista siirtää myös jälkikäteen niin, ettei viemäriä tarvitse siirtää.

Kun seinä-wc asennetaan seinän eteen ja asennuselementti koteloidaan, viemäriputken saa johdettua pidennetyn kotelon sisällä alkuperäiseen seinä- tai lattiaviemäriin. Näin seinä-wc:n saa toteutettua myös kylpyhuoneeseen, jossa on lattiaviemäri.

WC-istuimelle tulisi varata aina leveydeltään vähintään 80 senttimetrin tila, jotta siinä on miellyttävä istua. Istuin itsessään vie noin 35–40 senttimetriä tilaa, ja molemmille puolille tulisi jättää vähintään 20 senttimetriä sen lisäksi.

Silti monissa kylpyhuoneissa ja vessoissa törmää liian lähelle seinää asennettuun vessanpyttyyn.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

– Jos wc-istuin tuntuu olevan väärässä paikassa, asennuspaikkaa pystyy siirtämään seinä-wc-elementtiä käyttämällä niin, että alkuperäistä viemäriä voi yhä käyttää. Seinä-wc:n asennuselementti asennetaan seinän eteen, ja sopiva viemäriputki johdetaan istuimesta vanhaan viemäriin. Putki jää piiloon, kun asennuselementti koteloidaan, ja koteloinnista tehdään riittävän leveä, vinkkaa Arja Koivisto Geberitin myynnistä.

Geberit on erikoistunut asennusratkaisuihin, joilla seinä-wc:n huuhtelusäiliö piilotetaan seinän taakse. Jos seiniä ei haluta avata, seinä-wc-elementin voi yhtä hyvin asentaa seinän eteen ja koteloida.

Piilohuuhtelusäiliön sisältäviä asennuselementtejä on eri korkuisia. Huuhtelupainikkeen voi sijoittaa joko istuimen yläpuolelle tai koteloinnin päälle piiloon. Pneumaattisella painikkeella wc:n etähuuhtelu on mahdollista. Kauko-ohjaimen tapaan toimivan huuhtelupainikkeen paikan voi valita vapaasti, esimerkiksi istuimen viereiseltä seinältä, johon on helppo ylettyä.

Monolith haastaa wc:n tyypillisen muotoilun

Jos wc:n paikkaa ei tarvitse siirtää, remonttikohteisiin sopii hyvin myös Geberit Monolith -säiliömoduuli wc-istuimelle. Suorakaiteen muotoinen, lasipintainen Monolith kätkee sisälleen wc:n huuhtelusäiliön. Siihen kiinnitetään oman maun mukainen posliini-istuin, jonka voi yhdistää joko seinä- tai lattiaviemäriin. Näin wc-istuimen ilmeen saa modernisoitua helposti. Monolith sopii erityisesti kohteisiin, joissa rakenteisiin ei haluta tehdä muutoksia, sillä sen saa asennettua nopeasti vanhaan viemäriin.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

– IDOn valikoimasta löytyy sopivat posliiniset wc-istuimet sekä Monolithiin että Duofix Sigma- ja Omega-asennuselementteihin. Uudet huuhtelukauluksettomat Rimfree-mallit ovat herättäneet paljon kiinnostusta. Niissä houkuttaa helppo siivous. IDO Glow ja IDO it! -mallistosta löytyy huuhtelukauluksettomia seinä-wc-istuimia. Jos viemäri on lattiassa, kylpyhuoneeseen saa uutta ilmettä helposti yhdistämällä Monolithiin istuimen, joka on muotoiltu moderniin back-to-wall-tyyliin, Koivisto mainitsee.

Kuva: Geberit ja IDO