Yrttien talvikasvatus – 5 vinkkiä

Keittiö
Yrttien talvikasvatus on hauskaa puuhaa. Yrtit tuovat väriä keittiöön ja makuja kokkailuihin. Syksyn tuoma pimeys ja kuiva huoneilma kuitenkin koettelevat yrttiviljelmää. Keräsimme viisi vinkkiä, joilla pidät yrtit elinvoimaisina myös talviaikaan.
MAINOS
MAINOS LOPPUU
24.2.2020

↑ Yrttien talvikasvatus onnistuu, jos valoa, lämpöä ja vettä riittää. Kuva: Arne Nylander

1. Tarjoa riittävästi valoa

Yrtit tarvitsevat riittävästi valoa kasvaakseen. Suosituksena on 5–6 tuntia päivässä valoa. Koska syksyllä ikkunoista tuleva luonnon valon määrä ei ole riittävä, on kasvivalo lähes pakollinen hankinta. Huonekasveille tarkoitetut kasvilamput parantavat yrttien viihtymistä.

2. Valitse lämmin paikka

Ruukkuyrtin kasvupaikan on oltava riittävän lämmin. Syksyllä ja talvella ikkunalaudalla saattaa käydä veto ja lämpötila voi käy alhaiseksi. Lämpötilan saa kätevästi selville sijoittamalla lämpömittarin ruukun viereen. Sopiva lämpötila yrteille on +15–18 astetta.

3. Kastele riittävästi

Kasteluveden tulee olla puhdasta ja lämpötilaltaan haaleaa. Kastele reippaasti ja anna välillä kuivahtaa. Kasvualustaa ei saa kuitenkaan päästää kuivumaan ja liian märkä multa sen sijaan tukahduttaa yrtit. Säännöllinen sumuttaminen tekee hyvää yrteille.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

4. Anna ravinteita

Yrtit tarvitsevat ravinteikkaan maaperän, säännöllisen lannoituksen ja kalkituksen. Veteen sekoitettava lannoite on kätevä tapa lannoittaa yrttejä.

5. Leikkaa säännöllisesti

Leikkaa yrttejä säännöllisesti, jotta niistä kasvaa tuuheita ja uudet versot pääsevät kasvamaan. Älä kuitenkaan saksi yrttien lehtiä vaan leikkaa yrttien latvoja. Laita leikellyt yrtit vesiastiaan, näin ne säilyvät useita päiviä.