Bouillabaisse on maukas kala-äyriäiskeitto
Bouillabaisse eli kala-äyriäiskeitto on kotoisin Etelä-Ranskasta. Nyt bouillabaisse syntyy kahdesta eri kalasta ja äyriäisistä, ja maun salaisuus piilee sahramissa.
24.1.2024
Bouillabaisse kuudelle henkilölle
Bouillabaisse on helppo ja nopea keitto valmistaa. Se sopii niin alkukeitoksi kuin pääruoaksikin.
Tarvitset bouillabaisseen nämä ainekset
- 600 g turskanseläkettä tai muuta vaaleaa kalaa, kuten kuhaa tai ahventa
- 400 g lohta
- merisuolaa
- 1,5 dl neitsytoliiviöljyä
- 50 g voita
- 1–2 sipulia
- 1 prk (400 g) säilyketomaatteja
- 3,5 dl kuivaa valkoviiniä
- kourallinen lehtipersiljaa
- 2 valkosipulinkynttä
- 3 dl kalalientä (tai vettä ja kalafondia)
- 3 dl kanalientä (tai vettä ja kanafondia)
- 3 dl kuohukermaa
- 1 sitruunan mehu
- 2 laakerinlehteä
- 0,5–1 tl suolaa
- 0,5 g sahramia
- 400–500 g sinisimpukoita
- 500 g tuoreita tai pakastettuja katkarapuja
- 750 g kypsiä pariisinperunoita
- ripaus mustapippuria
- sitruunalohkoja ja lehtipersiljaa koristeluun
Valmista bouillabaisse näin
- Suolaa kalat ja siirrä sivuun odottamaan. Kuumenna oliiviöljy ja voi isossa kattilassa. Kuullota silputtua sipulia kattilassa hetki, lisää säilyketomaatit, valkoviini, lehtipersilja ja murskattu valkosipuli. Keitä kasaan 15–20 min.
- Lisää joukkoon kala- ja kanaliemi, kerma, sitruunamehu ja laakerinlehdet. Anna tekeytyä hetki.
- Leikkaa kalat suuriksi paloiksi. Lisää kattilaan sahrami, kypsät perunat, kalapalat, sinisimpukat ja katkaravut. Kypsennä bouillabaissea hetki miedolla lämmöllä – kalat ja äyriäiset kypsyvät nopeasti.
- Mausta mustapippurilla. Koristele bouillabaisse sitruunalohkoilla ja lehtipersiljalla.
Vinkki! Pakastesimpukat ja -katkaravut kannattaa ottaa sulamaan jääkaappiin hyvissä ajoin, noin päivää ennen ruoan valmistusta.
Mistä bouillabaisse on lähtöisin?
Ranskalainen äyriäiskeitto eli bouillabaisse on peräisin Ranskan Marseillesta. Tarinan mukaan bouillabaissen kehittivät paikalliset kalastajat, kun he kaipasivat helppoa ja halpaa eväsruoaa mukaan töihin.
Mikä viini sopii bouillabaissen kaveriksi?
Bouillabaissen klassinen juomakumppani on kuiva roseeviini. Roseeviini on yleinen ruokajuoma keiton kotiseudulla Etelä-Ranskassa. Viinissä on maukkaan keiton seuraan sopivaa raikkautta ja runsautta. Vaihtoehtoisesti voit valita myös ryhdikkään ranskalaisen valkoviinin.
MAINOS
MAINOS LOPPUUKokeile myös näitä keitto-ohjeita!
Kalaseljanka – maukas ja helppo kalakeitto
Maa-artisokkakeitto: nopea resepti neljälle
Kantarellikeitto
MAINOS
MAINOS LOPPUU