Eikö patterisi lämpene? Patterin ilmaaminen tai patteriventtiilin huolto auttaa.

Lämmitys
Kylmä lämmityspatteri ei aina tarkoita vikaa lämmitysjärjestelmässä. Patterin ilmaaminen voi auttaa. Lue vinkit.
MAINOS
MAINOS LOPPUU
27.3.2023

Lämmityskauden aikana voi käydä niin, että jokin pattereista kylmenee, vaikka lämmitysjärjestelmä muuten vaikuttaa toimivan normaalisti. Kyseessä voi olla häiriö, joka johtuu patteriin kerääntyneestä ilmasta tai jumiutuneesta termostaattiventtiilistä.

Kylmä lämmityspatteri ei aina tarkoita vikaa lämmitysjärjestelmässä. Jos huoneeseen tulee paljon ylimääräistä lämpöä esimerkiksi ihmisten tai sähkölaitteiden aiheuttamana, patterin tuloputkessa oleva termostaattiventtiili sulkee tarkoituksella veden virtauksen patteriin. Kun huoneen lämpötila laskee, termostaatti avaa venttiilin ja patteri lämpiää uudelleen.

Patterin ilmaaminen poistaa patteriin kerääntyneen ilman

patterin ilmaaminen

Jos huone on viileä, mutta yksittäinen patteri ei lämpene, kyseessä on usein patteriin kerääntynyt ilma. Kuva: Dariusz Rompa

Jos huone on viileä, mutta yksittäinen patteri ei lämpene, kyseessä on usein patteriin kerääntynyt ilma, joka estää lämpimän veden virtauksen. Ongelmasta pääsee eroon ilmaamalla patterin. Pattereissa on ilmaruuvi, jota avaamalla ilma poistuu patterista. Ilmaruuvi suljetaan, kun siitä alkaa tulla ulos vettä.

Jos ilmattu patteri ei lämpene, mutta muu lämmitysverkosto toimii normaalisti, todennäköinen syy on jumittunut patteriventtiilin kara.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

– Kyseessä ei ole iso ongelma ja ammattilainen poistaa sen hetkessä, toimialapäällikkö Arvo Ylönen LVI-Tekniset Urakoitsijat LVI-TU ry:stä sanoo.

Jumittuneen patteriventtiilin huoltoon tarvitaan ammattilainen

– Tämä työ on syytä antaa ammattihenkilön tehtäväksi, koska toimenpide edellyttää lämmitysjärjestelmän toiminnan hyvää ymmärtämistä. Ja jos vika ei sittenkään ole jumittuneessa karassa, ammattilainen voi paikantaa todellisen häiriön aiheuttajan saman tien.

Ylönen muistuttaa myös siitä, että usein toistuva patterin ilmaaminen kertoo jonkin asteisesta ongelmasta järjestelmässä. Verkostoon ei pitäisi normaalisti päästä ilmaa.

Lisätietoja:

LVI-Tekniset Urakoitsijat LVI-TU ry

www.lvi-tu.fi

MAINOS
MAINOS LOPPUU