Ekorakentaminen osa 15: Eristäminen selluvillalla

Talo
Ekorakentaminen-sarjassa seurataan astetta ekologisemman talon rakentamisen vaiheita ja valintoja. Hengittävät rakenteet, uusiutuvan energian hyödyntäminen ja painovoimainen ilmanvaihto ovat rakenteilla olevan ekomman talon kulmakiviä. Viidennessätoista osassa talo eristetään selluvillalla.
MAINOS
MAINOS LOPPUU
28.3.2023

↑ Termexin paikallinen asentaja, Eristepalvelu Kupari, puhaltaa selluvillaa.

Koko taloprojektini kantava teema on ollut hengittävät eli dynaamiset rakenteet. Nyt eristämisvaiheessa erot vallitsevaan rakennustapaan alkavat konkretisoitua.

Tämä talon eristeeksi tulee seiniin kaikkiaan 250 mm ja yläpohjaan 600 mm Termexin selluvillaa. Selluvilla on keräyspaperista valmistettu lämmöneriste, jolla on kevyt hiilijalanjälki. Termexin eriste on lisäksi valmistettu EKOenergiasertifioidulla tuulivoimalla. Lue lisää selluvillan ekologisuudesta. 

Nyt selluvillaa puhallettiin 200 mm seiniin, tuulensuojalevyn sisäpuolelle. Eristeen annettiin kuivua viisi päivää ja sen jälkeen seinät sai paperoida ilmansulkupaperilla. Vallitsevassa rakennustavassa tähän kohtaan olisi tullut höyrynsukumuovi, joka estää kosteuden siirtymisen huonetilasta eristeisiin. Nämä dynaamiset rakenteet toimivat eri tavalla. Vesihöyryä voi sitoutua rakenteisiin ja vapautua niistä uudelleen ympäristöön. Vesihöyryn lisäksi myös muut kaasut, kuten hiilidioksidi, pääsevät diffuusion avulla rakenteiden läpi. Seinästä tehdään silti ilmatiivis.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Melko usein olen törmännyt epäilyihin, että hengittävät rakenteet tarkoittavat sitä, että nurkista vetää ja lämpö vuotaa hataran rakenteen läpi harakoille. Tässä on Dynaamiset Rakenteet ry:n erittäin havainnollinen video mitä hengittävä rakenne tarkoittaa:

Hengittävän rakenteen tärkein ominaisuus on vesihöyryn ja muiden kaasujen pääsy diffuusiolla huoneilmasta rakenteeseen ja takaisin huoneilmaan.

Hengittävissä rakenteissa ilmansulkuna voidaan käyttää ohutta polypropeenikangasta, kangasvahvisteista ilmansulkupaperia tai täysin muovitonta ilmansulkua. Minä halusin täysin perinteisen vaihtoehdon ja niinpä ilmansuluksi valittiin Ypap Paavo Perinneilmansulkupahvi. Se nidottiin runkotolppien sisäpintaan. Vierekkäiset vuodat limitettiin 15-20 cm päällekäin ja saumat teipattiin ilmantiiveyden varmistamiseksi.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

 Puhallettu selluvillaseinä, josta on kaavittu ylimääräinen eriste pois.

 Seinät paperoitiin täysin muovittomalla, ilmatiiviillä Ypapin valmistamalla Paavo Perinne Ilmansulkupahvilla. Vuodat limitettiin 15-20 cm päällekäin ja saumat teipattiin ilmatiiveyden varmistamiseksi.

Kun seinät koolataan, ilmansulkupaperin sisäpuolelle puhalletaan vielä 50 mm selluvillaa.

MAINOS
MAINOS LOPPUU
  • Dynaamisen rakenteen läpi ei kulje ilma, vaan ilman kosteus.
  • Rakenteiden hengittävyys on kosteuden turvallista liikettä rakenteissa.
  • Puukuitu pystyy sitomaan kosteuden, siirtämään sitä ja luovuttamaan kosteuden pois.
  • Puupohjaiset aineet pyrkivät aina tasoittumaan ilmankosteutta vastaavaan tasapainotilaan.

 

Jos kiinnostuit puukuiturakenteen ominaisuuksista, tästä pääset lukemaan aiheesta syvällisemmin: Hengittävä puukuiturakenne, Fysikaalinen toimintaperiaate ja vaikutukset sisäilmaan >

Teksti ja kuvat: Ekompi-blogin Riikka

Tutustu Ekompi-rakennusblogiin täällä >

MAINOS
MAINOS LOPPUU