Estä putkien jäätyminen

Talo
Pakkaskelit tuovat mukanaan vesijohtoputkien jäätymisriskin. Estä putkien jäätyminen näillä yksinkertaisilla toimilla!
MAINOS
MAINOS LOPPUU
24.2.2020

Putkien jäätyminen alkaa, kun putkissa olevan veden lämpötila laskee miinukselle. Putkien on oltava sellaisissa tiloissa, joissa lämpötila pysyy plussan puolella.

– Varmista, että syyskauden jäljiltä ovet ja muut aukot on suljettu tiiviisti ja että tilojen lämmitysjärjestelmä toimii ja pitää tilat riittävän lämpiminä. Jos sisälämpötila uhkaa laskea pakkasen puolelle, käytä lisälämmitintä, toimialapäällikkö Arvo Ylönen LVI-Tekniset Urakoitsijat LVI-TU ry:stä sanoo.

Tarkistuta automatiikka

Ilmastointikoneiden lämmityspatteri jäätyy pakkassäillä nopeasti, jos patteriin ei tule tarpeeksi lämmintä vettä. Sama koskee liiketilojen tuulikaappien lämminilmakoneita.

– Automatiikan ja lämmityksen toiminta on hyvä tarkistaa pakkaskauden lähestyessä. Huoltoliikkeen tekemä tarkistus on aina edullisempi vaihtoehto kuin jäätymisvaurioiden korjaus, Ylönen kertoo.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Ylönen muistuttaa, että putkien jäätyminen on todennäköistä leutonakin talvena, jos putket ovat jäätyneet aiempina vuosina. Normaalisti paksu lumipeite on hyvä eriste maassa oleville putkille. Jos lunta ei ole, jäätymisen riskiä voi pienentää laittamalla putkireittien kohdalle eristysmateriaalia.

Sulatus on annettava ammattilaisille

Turvallinen peruslämpö estää jäätymisen. Vapaa-ajan asunnoissa ja muissa tiloissa, joissa ei päivittäin oleskella, lämmitysjärjestelmän toiminta on tarkistettava ennen pakkasten kiristymistä. Tarkastuskäyntien yhteydessä sisätilojen väliovet voi jättää auki.

– Äärimmäisenä varokeinona kovimmilla pakkasilla voi jättää hanan auki pienelle virtaukselle, sillä virtaava vesi ei jäädy niin helposti kuin paikallaan oleva, Ylönen vinkkaa.

Jos kaikista varotoimista huolimatta putket jäätyvät, niiden sulattaminen kannattaa aina jättää ammattitaitoisen LVI-liikkeen tehtäväksi. Pahimmassa tapauksessa vesi on jäätyessään ja laajetessaan voinut rikkoa putken. Sulattaminen vaatii oikeita menetelmiä ja laitteita, joilla myös estetään lisävahinkojen syntyminen.  Tulipaloriskin vuoksi ei saa käyttää avotulta.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

 Lähde: ePressi.com, kuva: sxc.hu

Lisätietoja: www.lvi-tu.fi