Estä vesiputkien ja vesimittarin jäätyminen

Talo
Pakkasten tultua ja etenkin silloin, kun pakkanen äkisti hellittää, riski vesimittarien ja vesiputkistojen jäätymiselle kasvaa. Lue kuinka ongelmat estetään!
MAINOS
MAINOS LOPPUU
27.3.2023

Varmin tapa estää putkien jäätyminen on kiinteän sähkölämmityksen asennuttaminen kriittisiin paikkoihin. – Vesimittaritilaan voi laittaa pienitehoisen sähkölämmittimen (pakkasvahdin) tai kiertää esim. itsesäätyvää lämmityskaapelia vesimittarin ympärille niin, että riski jäätymiselle saadaan eliminoitua, kertoo Sähkö- ja teleurakoitsijaliitto STUL:n järjestöpäällikkö Arto Saastamoinen.

Lämmityskaapeli vesiputken sisälle

Olemassa olevassa kiinteistössä vesiputkien jäätymisen estämiseksi on käytännössä harvoin muuta mahdollisuutta, kuin asentaa vesiputken sisälle sähkölämmityskaapeli.

– Lämmityskaapelin tulee olla elintarvikekelpoisella muovilla päällystetty eli ihan mikä tahansa lämmityskaapeli ei sovi tähän käyttötarkoitukseen. Sulanapitolämmitys hoidetaan pienissä taloissa useimmiten asennusvalmiilla kaapelielementillä, joka sisältää tarpeellisen liitäntäkaapelin ja kytkimen sekä sopivan läpivientikappaleen putkistoon liittämiseksi, opastaa Saastamoinen.

Kaapeli putken kylkeen lämpöeristeen alle

Taloa rakennettaessa putkistojen lämmitys voidaan toteuttaa sisäpuolista asennusta edullisemmin ulkopuolisella asennuksella. Kaapeli kiinnitetään putken kylkeen lämpöeristeen alle. Saastamoisen mukaan tätä asennustapaa voidaan käyttää jälkiasennuksenakin silloin, jos putkeen päästään helposti käsiksi. Tällainen tilanne voi olla esim. silloin, kun vesiputki kulkee rakennuksesta toiseen rakennusten välillä olevan katoksen rakenteissa.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Varmista vesikiertoisen lämmityksen riittävä vedenkierto

Vesikiertoiset lämmitykset voivat myös olla riski, jos niitä käytetään tiloissa, joiden lämpötila pidetään tarkoituksella vain hieman plussan puolella ja lämmityksen kierto on jopa suljettu kesäajaksi. Onkin syytä varmistaa, ettei energiansäästö ole mennyt liian pitkälle ja että vedenkierto on kovillakin pakkasilla riittävä tai että kyseistä tilaa palveleva erillinen kiertovesipumppu on käynnissä.

Sähkötöissä tarvitaan ammattilaista

Kun toteutetaan tarvittavia sähkölämmityksiä puolikiinteästi tai kiinteästi, asennustöiden tekemiseen tarvitaan sähköalan ammattilaista. Tämä on varmin tae sille, että järjestelmä on toimintakuntoinen vielä seuraavanakin vuotena. Pistotulpalla valmiiksi varustettuja sähkölämmittimiä voi maallikkokin lisätä, kunhan varmistaa, että valittu lämmitin todella soveltuu kyseisiin tiloihin ja käyttökohteeseen. Hätäapuna tämäkin on erinomainen ratkaisu.

 

Lähde: Sähkö- ja teleurakoitsijaliitto STUL ry

MAINOS
MAINOS LOPPUU