Evan kanssa pihalla – Pihan perustukset

Piha
Piharakentamisessa, kuten kaikessa muussakin rakentamisessa, oleellista on perustusten tekeminen huolellisesti ja oikeita kerrospaksuuksia käyttäen.
MAINOS
MAINOS LOPPUU
28.3.2023

Piharakentamisessa kaikki alkaa perustuksista. Monet mieltävät piharakentamisen vaiheiksi kiveyksien latomisen, mullan levittämisen, nurmikon kylvön ja kasvien istuttamisen, mutta eri rakenteiden ja kasvillisuuden vaatimista perustuksista ei välttämättä ole riittävää tietämystä. Tämä on kuitenkin tärkein osa koko pihan rakentamista. Jos pihasta halutaan kestävä ja helppohoitoinen, on oikea perustamistapa välttämätön.

Oikea perustus oikeaan paikkaan

Hiekkaharjulla sijaitsevan pihan perustamistapa eroaa monilta osin esimerkiksi vanhan pellonpohjan savimaalla sijaitsevasta pihasta. Erilaiset pihan rakenteet, kuten kiveykset ja muurit, eivät vaadi niin suuria kerrospaksuuk- sia perustuksiinsa hiekkamaalla kuin savimaalla. Ennen pihan rakentamista ja perustusten tekoa onkin hyvä ottaa selville, minkälaisen perustuksen kukin pinta tarvitsee ja mikä maalaji pohjamaasta löytyy.

Perustusten paksuus riippuu myös alueen käyttötarkoituksesta. Autopihan kiveykselle tarvitaan paksummat perustuskerrokset kuin oleskelualueille. Tämän lisäksi tarvittavat kallistukset on usein huomioitava jo perustusten kallistuksissa.

Riittävät multasyvyydet

Kasvillisuuden vaatimat multasyvyydet aliarvioidaan usein. Pahimmillaan savipitoiselle pihalle saatetaan talon valmistumisen jälkeen levittää 10 cm multaa, johon kaivetaan yksittäisiä istutusmonttuja kasveja varten.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Jos halutaan tehdä yksittäinen pensas- tai havuistutus, tulee yhdellä kasvilla olla multaa 50 cm:n leveydeltä ja syvyydeltä. Perennoilla kasvualustan paksuus on n. 30 cm ja puilla n. 80 cm. Kasvit onkin hyvä istuttaa laajemmiksi kokonaisuuksiksi, jolloin niille voidaan kaivaa yhtenäinen istutusalue. Nurmialueilla kasvualustan kerrospaksuus on 15–20 cm. Tarkista, missä multaseoksessa kukin kasvi parhaiten menestyy: multava (hapan vai neutraali) vai turve- tai hiekkapitoinen maa.

Pihasuunnittelu

  1. Tarkista ensin pihan rakentamista koskevat rakennusmääräykset.
  2. Huomioi tulevaisuuden tarpeesi pihan eri ratkaisuissa: mitoita eri tilat riittävän kokoisiksi, esimerkiksi terasseista tulee usein liian pieniä kuin liian isoja.
  3. Sijoita eri tilat käytännön elämän kannalta oikeaan kohtaan suhteessa rakennuksiin, kulkureitteihin ja toisiinsa – ei liian kauas, väärään valoon tai epäviihtyisään kohtaan (esim. poreamme ei ole kiva ruokapöydän kanssa vierekkäin, ei sisällä eikä ulkona).
  4. Huomioi myös pihavalaistus.
  5. Yhtenäiset istutusalueet helpottavat nurmikon leikkaamista. Kasvit myös viihtyvät paremmin keskenään kuin yksin nurmikon keskellä.
  6. Pohjamaatutkimus auttaa perustuskerrosten paksuuden määrittämisessä.
  7. Pyydä apua, jos olet epävarma.

Ajankohtaista nyt! 

  • Jos olet aloittamassa piharemonttia ja haluat ulkoistaa esimerkiksi perustusten teon, kartoita alueesi viherrakentajat nyt.
  • Pohjamaatutkimuksen tarvittaville alueille voi tehdä, kun routa on poistunut maasta.
  • Käy tutustumassa pihan materiaalivaihtoehtoihin alan liikkeissä.

 Evan kanssa pihalla

Huvilasta & Huussista tuttu suunnitteluhortonomi Eva Wuite on tehnyt piha- ja maisemasuunnitteluja jo yli 10 vuoden ajan ympäri Suomea.

www.gardenliving.fi

Teksti: Eva Wuite, kuvat: Hanna Marttinen, Eva Wuite

MAINOS
MAINOS LOPPUU