Evan kanssa pihalla – rehevä metsäpiha

Piha
Metsäpiha on luonnollisimmillaan sellaisilla alueilla, joissa ympäristökin on metsäistä. Piha saadaan sopimaan saumattomasti ympäristöönsä käyttämällä kasveja, jotka viihtyvät samoissa elinolosuhteissa.
MAINOS
MAINOS LOPPUU
28.3.2023

Jos ympäröivä maisema on havuvoittoinen, havut ja muut happaman maan kasvit ovat usein hyvä valinta metsäiseen pihaan.

Monet metsäpihan kasvit viihtyvät kevyessä varjossa. Suuret puut tuovat sopivaa varjoa, joten ne ovatkin perusta tällaiselle pihalle.

Metsäpihan tunnelman saa luotua myös pienemmälle alueelle, mikäli pihalla on sopiva puolivarjoinen alue uusille istutuksille. Silloin istutusalue on kuin piha pienoiskoossa.

Kerroksellisuutta

Metsäpihan kasvillisuus koostuu kerroksellisuudesta, jolloin lopputulos on luonnollinen. Korkeimmat kasvit luovat katon ja siimeksen, minkä alla muut kasvit kukoistavat.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Välikerroksia voi olla useita, ja maanpeitteenä toimii joko metsänpohjamatto, eli kuntta, tai muu maanpeitekasvillisuus. Myös kuorikate sopii pohjaksi.

Kuntta nurmen sijaa

Nurmikkoa ei välttämättä tarvita lainkaan, jos piha rakennetaan kauttaaltaan metsäiseksi ja puustoa on tarpeeksi.

Esimerkiksi usein mökkitonteilla kuntta on nurmikkoa parempi vaihtoehto. Se on mainio pohja istutuksille ja viihtyy nimenomaan puolivarjossa muun kasvillisuuden alla.

Täydessä paahteessa ilman puiden varjoa kuntta usein kuivuu ja heinittyy.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

↑ Rotkolemmikki luo kauniilla lehdillään matalimman kerroksen metsäpuutarhaan. Hemlokilla on riippuva kasvutapa ja raikkaan vihreä sävy.

Vinkki – oikeat kasvivalinnat

Useimmat metsäpihan kasvit viihtyvät happamassa maassa. Näitä ovat muun muassa hortensiat, alppiruusut, atsaleat, pensasmustikat ja useimmat havut.

Suhteellisen nopeasti kasvavat serbiankuuset ovat hyvä valinta tuomaan alemmille kerroksille varjoa. Hemlokit luovat satumetsän tunnelmaa ja viihtyvät parhaiten, mikäli saavat varjostavan puuston yllensä.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Mustilanhortensia ja kuutamohortensia tuovat valkeilla kukillaan valoa hämyiseen alueeseen. Ne myös kukkivat pitkään. Alppiruusujen etu on puolestaan se, että ne ovat vihreitä myös talvella ja tuovat silloinkin väriä pihaan.

Atsaleoiden perheestä löytyy sopivia pensaita luomaan keltaisen, oranssin tai vaaleanpunaisen sävyjä metsäpihalle. Pensasmustikoita kannattaa kokeilla pihan valoisampaan paikkaan

Jos maa on kosteaa, kanukka on käyttökelpoinen pensas laajoillakin alueilla. Kanukat sopivat myös yksittäiskasveiksi tai pienempiin ryhmiin ja viihtyvät yhtä hyvin auringossa kuin varjossa.

Matalammista havukasveista kokeilemisen arvoisia ovat kartiomarjakuuset ja kuusen pallomaiset muodot sekä matalaksi jäävä kääpiökanadanhemlokki. Pesäkuusi on varma valinta, sillä se viihtyy sekä auringossa että varjossa

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Maan pintaan on hyvä valita joko kunttaa tai siimeksessä viihtyviä perennoita, kuten saniaista, kuunliljaa, rotkolemmikkiä, varjohiippaa tai pikkutalviota. Myös koristeheinät sopivat erinomaisesti metsäpihaan luoden keveyttä istutuksiin. Mattomaisesti leviävä sianpuolukka sopii alueille, joissa on kuivat kasvuolot.

Evan löytö

Varpumainen suokukka ihastuttaa vaaleanpunaisilla kukillaan. Sitä kannattaa kokeilla myös omalla pihalla. Lue lisää: www.gardenliving.fi

Teksti: Eva Wuite, kuvat: Eva Wuite, Hanna Marttinen