Evan kanssa pihalla – Siivoa piha kevättä varten

Piha
Enää ei malttaisi odottaa viimeisten lumirippeiden sulamista ja kevään kasvun alkamista. Pihalla riittää töitä heti, kun hanki väistyy.
MAINOS
MAINOS LOPPUU
28.3.2023

↑ Lamoherukka avaa keväisin ensimmäisten kasvien joukossa lehtensä. Se sopii maanpeittäjäksi rinteisiin ja leviää nopeasti.

Kevättöitä voisi kutsua suursiivoukseksi, sillä urakan jälkeen piha on muuttunut melkoisesti.

Pensaiden ja puiden leikkaus on hommista ensimmäinen. Kevätleikkaukset tehdään ennen lehtisilmujen avautumista, eikä haittaa, vaikka lunta olisikin vielä maassa, kunhan pensaiden versot ovat näkyvillä. Pensaita leikataan joko hoitoleikkaamalla harventaen tai alasleikkauksella sen mukaan, mikä tapa sopii lajikkeelle.

Kalkitus voidaan tehdä mihin vuodenaikaan tahansa. Keväällä kalkki imeytyy hyvin, joten pihan voi kalkita leikkausten yhteydessä.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Kun maa kuivuu

Haravoimista on hyvä odottaa siihen asti, kunnes maa on hiukan kuivunut. Nurmialueilta haravoidaan kuiva kasvusto ja istutusalueilta kuihtuneet perennojen lehdet ja kukkien varret.

Samalla istutusalueilta saattaa joutua jo kitkemään ensimmäiset rikkakasvit, jotka aloittavat kasvunsa heti, kun maa on sula. Haravoinnin yhteydessä tehdään tarvittaessa nurmikon paikkauskylvö.

↑ Raparperi aloittaa kasvunsa heti, kun maa on sulanut.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Vesi vie lannoitteen perille

Haravoinnin jälkeen nurmikko alkaa kasvamaan nopeasti ja piha puhkeaa muutenkin kukkaan.

Kun kasvu on alkanut, tehdään kevätlannoitus. Lannoite imeytyy parhaiten, jos se levitetään ennen sadetta tai maa kastellaan lannoittamisen jälkeen.

Jos istutusalueilla on talven aikana kuolleita tai vaurioituneita kasveja, ne voidaan vaihtaa uusiin.

Kitke rikkakasvit

Keväällä kasvu on nopeaa, myös rikkakasveilla. Piha kannattaa siis kitkeä perusteellisesti heti keväällä, jotta työmäärä on pienempi myöhemmällä kasvukaudella.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Kasvien hoidon lisäksi terassialueet, sisäänkäynnit ja käytävät lakaistaan sekä siistitään talven jäljiltä.

Pihalle kertyy ylimääräistä tavaraa talven aikana, joten kierros roskasäkin kanssa on usein tarpeen. Pihakalusteet ja ruukut tuodaan varastosta tai pestään, jos ne ovat olleet talven ulkona.

Suursiivous viimeistellään kauniilla ruukkuistutuksilla.

Ajankohtaista nyt!

Istuta kevään ensimmäiset kukat ruukkuihin. Pientä pakkasta kestävät muun muassa narsissit, helmililjat, posliinihyasintit ja orvokit.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Voit jouduttaa kevättä sisätiloissa kukittamalla oksia maljakossa: Leikkaa terävä imupinta oksiin ja laita lämpimään veteen. Kukat ja lehdet avautuvat noin viikossa. Kauniita kukkivia oksia saat kirsikasta, omenasta sekä tuomipihlajista ja perinteiset hiirenkorvat koivusta.

↑ Orvokit voi jo istuttaa ruukkuihin.

Vinkki

Kevät on hyvää aikaa uusien kasvien istuttamiseen. Nykyiset alueet saavat kohennusta uudesta kukkivasta pensaasta tai muutamasta perennasta. Suurempaa muutosta kaipaava voi perustaa kokonaan uuden kukkapenkin.

Pohjatyöt kannattaa tehdä huolella, jotta uudet kasvit saavat hyvät edellytykset elämälle.

Juuri istutetut kasvit lähtevät nopeaan kasvuun, kunhan jaksat kastella niitä runsaasti ja säännöllisesti. Vettä on hyvä antaa paljon kerrallaan, minkä jälkeen pidetään muutaman päivän tauko. Kastelu ei siis ole tarpeen päivittäin. Uudet kasvit tarvitsevat lisäkastelua koko ensimmäisen kasvukauden ajan.

Teksti ja kuvat: Eva Wuite