Puutarhan syysaskareet – tee nämä 6 asiaa

Piha
Puutarhan syysaskareet
Puutarhan syysaskareet on helppo tehdä loppukesällä, kun maa on kosteaa, kasvit kukoistavat vielä täydessä loistossaan, ilma on kirpeä ja aurinko paistaa.
MAINOS
MAINOS LOPPUU
29.9.2023

Puutarhan syysaskareet varmistavat, että puutarha istutuksineen on valmisteltu talvea ja tulevaa kevättä varten.

Istuta kasveja ja jaa perennojen juuret

Syksy on loistavaa istutusaikaa aina roudan tuloon asti. Kasvin on kuitenkin juurruttava maahan, jotta se säilyy hyvin talven yli.

Loppukesällä voit istuttaa myös esimerkiksi raparperia ja mansikoita.

Noin neljän vuoden välein syksyllä on hyvä jakaa kaikkien perennojen juuret: kasvit virkistyvät ja saat tuplamäärän yksilöitä.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Muokkaa maa

Kasvit pitävät kuohkeasta eli ilmavasta maasta. Syksy on täydellistä aikaa muokata maata, ja jokainen piha tarvitsee säännöllisesti lisää multaa.

Saviseen pihamaahan lisätään mullan lisäksi hiekkaa ja turvetta.

syyslehtien haravointi

Huolla nurmikko

Nurmikko kannattaa leikata vielä ennen talven tuloa. Noin 4–5 senttiä on sopiva talvehtimiskorkeus, sillä liian korkeassa nurmessa myyrät viihtyvät, homeet lisääntyvät ja keväällä sitä on vaikeampi haravoida.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Pienet määrät lehtiä voi hyvin leikata nurmikon lannoitteeksi. Voit myös valmistaa puiden lehdistä lehtikompostin, joka tuottaa mehevää multaa.

Seuraavaksi nurmikon mullasta tehdään ilmavampaa. Ilmausharalla tai talikolla pistellään nurmikkoon reikiä, jotka täytetään hiekalla. Syksyllä voi hyvinkin istuttaa nurmikonsiemeniä, jos nurmikkoa on korjattava.

Puiden leikkaus onnistuu myös syksyllä.

Leikkaa kasvit

Loppukesästä ja syksyllä voit leikata kaikkia leikkausta tarvitsevia kasveja, myös hedelmäpuita ja marjapensaita. Leikkaus on parempi tehdä syksyllä kuin keväällä.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Tee syyslannoitukset ja huolla työkalut

  • Elokuun puolenvälin jälkeen puutarha tarvitsee syyslannoitetta, jossa ei ole lainkaan typpeä. Typpi edesauttaa kasvia kasvamaan, eikä siksi edistä talvilepoa. Syyslannoitteessa olevat fosfori ja kalium tukevat kasvien talvehtimista, kukintaa ja satoa.
  • Lannoitteen on tarkoitus mennä kasvien juurelle, eikä esimerkiksi maan pinnalle rikkaruohoille. Tee paljon reikiä maahan esimerkiksi kangella ja laita sinne lannoitetta. Katso annosteluohjeet ostamastasi lannoitteesta. Muista kastella heti, jotta lannoitteet imeytyvät tasaisesti.
  • Teroita, puhdista ja öljyä esimerkiksi ruokaöljyllä työkalusi ennen talven tuloa. Kiität itseäsi keväällä!

Kevätsipuleiden istutus

  • Nyt on aika valita kevään ensimmäiset kukkijat eli istuttaa kevätsipulit maahan.
  • Sipulit on hyvä sijoittaa kohtaan, jossa kukinnon jälkeen nousee pian jotain muuta peittämään lakastuvat sipulikukkien varret.
  • Hyviä kasveja ovat korkeat koristeheinät ja alkukesästä kukkivat perennat, kuten tarhapäivälilja, kurjenmiekat ja pionit.

Lue lisää syksyn puutarhaohjeita

Syysistutukset: näillä ohjeilla varmistat hyvän kasvun keväällä

Hedelmäpuiden syyslannoitus

Nurmikon leikkaaminen syksyllä – vältä nämä virheet

Raparperi: istutus ja hoito – näin onnistut

MAINOS
MAINOS LOPPUU