Evan kanssa pihalla – Kodikas persoonallinen puutarha

Piha
Luonnollisuus ja helppohoitoisuus ovat tämän hetken trendejä puutarhassa. Istutukset saavat olla persoonallisia, ja turhan säntillisyyden voi unohtaa.
MAINOS
MAINOS LOPPUU
28.3.2023

Luonnollinen ilme syntyy yhdistämällä erikorkuisia kasveja istutusalueilla ja käyttämällä luonnossa esiintyviä kasveja yhdessä jalostetumpien lajien kanssa. Esimerkiksi pihlaja ja sen eri lajikkeet ovat näyttäviä katseenvangitsijoita ja sopivat ehdottomasti myös kotipihoihin.

Katajan eri lajikkeet tuovat istutuksiin vaihtelevia korkeuksia ja vihreyttä myös talvella. Koristeheinillä saadaan puutarhaan keveyttä ja liikettä.

Maanpeitetason kasvillisuuteen voidaan tuoda luonnonkasveista esimerkiksi sianpuolukkaa, joka levittäytyy mattomaisesti peittäen maanpinnan. Perinneperennat ovat näyttäviä sekä kestäviä ja ne houkuttelevat pihalle pölyttäjiä.

Helppo tiheä kasvusto

Istutusalueet ovat helppohoitoisia silloin, kun ne ovat täynnä. Kasvit kannattaakin istuttaa tiheään, jotta paljasta multatilaa on niukasti eikä rikkakasveille jää mahdollisuutta vallata aluetta.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Kasvit viihtyvät toistensa seurassa, joten istutusalueet on hyvä suunnitella yhteneviksi laajoiksi alueiksi. Keskelle nurmialuetta ei kannata sijoittaa yksittäisiä kasveja, koska silloin niitä ympäröivän nurmen hoito hidastuu.

Myös kesäkukkien ja hyötykasvien ruukkuistutukset ovat helppohoitoisia suurissa astioissa, koska kastelun tarve vähenee ja kasvit viihtyvät.

Tyytyväisenä yhdessä

Luonnolliset istutukset tuovat kodikkuutta koko pihalle. Runsaissa ruukkuasetelmissa voidaan yhdistää kesäkukkia, yrttejä, heiniä ja perennoita. Istuttamalla lisäksi kesäkukkia ja yrttejä kukkapenkkeihin sekä muille pihan vapaille alueille saadaan lisäkukintaa ja runsautta puutarhaan koko kaudeksi.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Eri lehtimuodoilla ja -väreillä syntyy kauniita kokonaisuuksia sekä ruukkuihin että istutusalueille. Saniaiset leviävät usein voimakkaasti kukkapenkeissä, mutta ruukuissa ne saadaan pysymään rajattuna ja virkistävänä vaihteluna. Heinistä esimerkiksi mustakäärmeenparta tai hurmesilkkiheinä ovat kokeilemisen arvoisia.

Aloita suunnittelu jo nyt

Ajatus on siirtynyt vahvasti kesään ja tulevaan puutarhakauteen.

Vaikka luonnollisuus on trendi­ kästä, istutukset kannattaa suunni­ tella huolellisesti. Se säästää aikaa ja vaivaa, eikä tule tehtyä turhia kasvi­ hankintoja.

Ota suunnittelussa huomioon kasvin elinolosuhteet ja sopivuus oman pihasi istutusalueelle. Mieti myös tietysti se, mitä haluat pihal­lesi. Luonnon muotoja mukaillen ja eri lajeja käyttäen saat luotua trendikkään istutusalueen.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Ajankohtaista nyt – koralli

Tämän vuoden trendiväri Living Coral näkyy tulevalla kaudella myös puutarhan kasveissa. Tätä raikasta väriä kannattaa kokeilla vihreiden havukasvien tai harmaan, kuten nukkapähkämön tai hopeahärkin, kanssa. Myös erilaiset koristeheinät ruukkuistutuksissa luovat näyttävän kokonaisuuden korallin väristen kesä­ kukkien kanssa.

Tervetuloa lukijailtaan upeaan kukkakauppaamme!

To 3. huhtikuuta klo 18 – 20, GardenLiving Oy, Sinimäentie 6, 02630 Espoo

Huhtikuisen lukijaillan teemana on pääsiäinen, ja tarjolla on runsaasti ideoita ja inspiraatiota. Maisemasuun­ nittelija Eva Wuite on itse paikalla antamassa vinkkejä.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Ilta on ilmainen, ja tarjolla on pientä naposteltavaa. Osallistujat saavat normaalihintaisista tuotteista 10 % alennuksen.

GardenLiving­kukkakauppa on Suomen ensimmäinen viheralan lifestyle­liike, josta löydät persoo­ nallisen valikoiman viherkasveja, leikkokukkia ja leikkovihreitä sekä trendikkäitä ruukkuja ja sisustuse­ lementtejä. Voit tutustua palvelui­ hin etukäteen osoitteessa www.gardenliving.fi.

Ilmoittaudu pian: info@gardenliving.fi

Teksti: Eva Wuite, kuvat: Hanna Marttinen