Grillaustarvikkeet ja menetelmät haltuun – näillä konsteilla syntyy parasta grilliruokaa

Piha Ruoka
grillaustarvikkeet, grilli, mies ja nainen
Se on alkanut: grillikausi! Oikeat grillaustarvikkeet ja -tekniikka takaavat pöytään herkullista ruokaa – niin suolaista kuin makeaa. Nappaa hyvät neuvot talteen.
4.4.2023

Grilliruuan herkullisuudella ei ole rajoja, kunhan osaa hyödyntää grillauksen tarjoamia mahdollisuuksia. Mehevät ja mureat ruuat syntyvät, kun otetaan grillaustarvikkeet ja -grillausmenetelmät haltuun ja valitaan sopivat kuhunkin tilanteeseen sekä kullekin ruualle sopivat konstit.

Suoralla grillausmenetelmällä tarkoitetaan sitä, että lämmönlähde sijaitsee suoraan grillattavien ruokin alla. Suora grillaus sopii erityisen hyvin pihveille.

Epäsuorassa menetelmässä hyödynnetään lämpöä sivuista esimerkiksi siirtämällä kuumat briketit grillin sivuille tai käynnistämällä sivuilla olevat polttimot kaasugrillissä. Epäsuorassa menetelmässä lämpö jakautuu tasaisesti samalla tavoin kuin uunissa, joten se sopii hitaasti kypsennettävien ruokien, esimerkiksi paistien, valmistukseen.

Grillin kantta kannattaa käyttää höydyksi, sillä se säilyttää lämmön grillissä ja ilmanvaihtoaukkojen avulla lämpötilaa voidaan säädellä erittäin tarkasti: grillissä voidaan kypsentää monenlaisia ruokia eri grillausmenetelmillä täydelliseksi.

MAINOS
MAINOS LOPPUU
grillausvälineet: pihdit

Uudenaikaisella hiiligrillillä voi tehdä monipuolisesti ruokaa hyödyntäen eri tasoja, ritilöitä ja kannen ilma-aukkoja. Kuvassa Master-Touch-hiiligrilli.

Grillivarras pitää broilerin mehevänä

Grillivarras on kätevä apu esimerkiksi kokonaisen broilerin kypsentämisessä herkullisen mureaksi. Pyöriessään hitaasti grillivartaassa lihan nesteet kulkeutuvat joka puolelle ja liha kypsyy todella meheväksi. Myös vihanneksia ja hedelmiä voi grillata vartaassa.

Grillipihdit ovat veraton apu, koska niillä myös herkästi murenevat ruuat, kuten vihannekset ja kala, on kätevä nostaa ja kääntää. Haarukka tekee reikiä ruokiin ja altistaa sormet palamiselle. Pihtien lisäksi grillin viereen kannattaa varata pitkävartinen lasta.

Grillikäsineet suojaavat kuumuudelta ja pitävät kädet sekä raaka-aineet puhtaina. Grillausvälineet pysyvät grillikäsineiden ansiosta tukevasti kädessä, eivätkä putoile väärällä hetkellä. Grillikäsineiden tulee kestää kuumuutta, joten kannattaa hankkia tarkoitukseen varta vasten suunnitellut hansikkaat.

grillausvälineet: varras

Vartaassa liha pyörii, jolloin irtoava neste jakautuu tasaisesti tehden lihasta mehukasta.

Pannukakkua ja piirakoita grillissä

Pääruuan lisäksi myös jälkiruokia kannattaa kokeilla grillissä, koska niistä avautuu jännittäviä mahdollisuuksia ja aivan uudenlaisia aromeja. Aikaa säästyy, kun kaikki ateriat valmistuvat samassa paikassa.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Parilalla voi paistaa pannukakkuja ja keraaminen astia on täydellinen piirakkavuoka. Pizzakivi soveltuu myös keksien paistamiseen.

Savustaen erilaisia aromeja

Grillaustarvikkeet täydentyvät luontevasti savustuslastuilla: savustaessa puu maustaa ruuan ja tuo siihen jännittäviä aromeja.

Miedot savustuspuut, kuten kirsikka ja pyökki, sopivat vihanneksille ja kalaruoille. Vahvempi aromi, joka muodostuu viski- ja hikkorisavustuspuista, sopii naudanlihalle, juustolle ja riistalle.

Savustuslastuja liotetaan vedessä vähintään 30 minuuttia ennen käyttöä, jolloin savua muodostuu hitaammin ja vähemmän.

MAINOS
MAINOS LOPPUU
Grillausvälineet: pihdit ja kesäkurpitsoita

Grillipihdit ovat lähes välttämätön grillausväline, kun tehdään kasviksia tai kalaa.

Puhdistettu grilli on puoli ruokaa

Grillaustarvikkeet eivät lopu grillaukseen, koska niitä tarvitaan myös kokkauksen jälkeen. Heti grillauksen päätyttyä vielä lämmin grilliritilä harjataan teräsharjalla puhtaaksi, koska silloin grilliritilään tarttunut ruoka ja pinttynyt lika irtoavat helpommin. Ruuan tähteet poistetaan grillin pohjalta.

Kaasugrillin sisälle saattaa myös ajan mittaan kerääntyä kiinni palanutta rasvaa, jonka saa helposti poistettua tarkoitukseen suunnitellulla muovisella kaapimella.

Grilliä ei kuitenkaan tarvitse tehopuhdistaa jokaisen grillauksen jälkeen, jos aina ennen grillausta käyttää esimerkiksi kaasugrillin vastuksia täydellä teholla parin minuutin ajan – korkea lämpötila tappaa nopeasti mahdolliset bakteerit.

Grillin pinta kannattaa suojata sään ja kuumuuden vaikutuksilta sopivalla aineella, ja teräsosat käsitellään ruostumattomalle teräkselle tarkoitetulla teräksenpuhdistusaineella. Emaloidut pinnat käsitellään emalinpuhdistusaineella. Ainetta suihkutetaan jäähtyneen grillin sisä- ja ulkopinnoille, jonka jälkeen ne pyyhitään puhtaiksi.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Aika ajoin on myös hyvä tarkistaa, onko grillin osia, kuten kaasuventtiili, tarvetta vaihtaa uuteen.

grillaustarvike: teräsharja

Teräsharja puhdistaa tehokkaasti grillin.

 

Lähde: Weber

Kuvat: Weber ja Pexels.com

Lue myös: Valitse grilli käyttötarpeesi mukaan ja nauti tuloksista – viisi vinkkiä grillaukseen – Suomela – Jotta asuminen olisi mukavampaa