Hyvän saunan rakennuspalikat

Kylpyhuone
Hyvän saunan rakennuspalikat
Millainen on hyvä sauna? Makuja on monia ja saunan ratkaisuissa on paljon valinnan varaa. Silti saunan perusosat, eli rakenteet, pintamateriaalit, valaistus ja kiuas pysyvät ennallaan: suunnittelemalla ne kunnolla, varmistat ihanan saunakokemuksen.
MAINOS
MAINOS LOPPUU
24.2.2020

Saunaa ei tarvitse remontoida alusta alkaen saadakseen ilmeen raikkaammaksi ja löylyt tuhdimmiksi. Joskus kunnon pesu ja kiuaskivien tai saunavalaisimen vaihtaminen riittää.

Materiaalit ja valaistus

Onko saunassasi vielä pihkaava, perinteinen kuusi- tai mäntypanelointi? Puumateriaaleissa on paljon valinnanvaraa, joten materiaaleja kannattaa pohtia rauhassa ominaisuuksien ja ulkonäkönsä kannalta. Myös erilaiset kaakeloinnit ja kivipinnat ovat nykyään suosittuja.

Puista haapa on erinomainen materiaali paneloinnissa, jos halutaan vaalea sauna, ja tyyliltään se toimii erityisesti kaupunkisaunoissa. Haapa on myös perinteinen saunan laudepuu, koska se ei kuumene kovasti ja on siis mukava käytössä. Lämpökäsiteltynä haapa saa tunnelmallisen, kullanruskean sävyn ja puunsyyt tulevat kauniisti esiin. Suosituin materiaali on nykyään tuoksuva tervaleppä, joka on pihkaamaton ja väriltään tasaisen punertavan vaalea.

Valaistuksella uutta ilmettä ja viihtyisyyttä saa aikaan helposti. Perinteinen, neliskulmainen ja puuritilällä varustettu saunalamppu on kaikille suomalaisille tuttu, ja jo valaisimen vaihtaminen modernimpaan malliin raikastaa yleisilmettä. Jos valaistusta halutaan muuttaa perusteellisesti, ja halutaan asentaa vaikkapa kuituvalot kattoon pistemäiseksi ”tähtitaivaaksi”, kannattaa uudistus ajoittaa samalla kun panelointikin pistetään uusiksi.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Ilmanvaihto ja eristeet kuntoon

Jos päätetään uudistaa saunaa perusteellisemmin ja vaihdetaan seinän ja katon paneloinnit, kannattaa samalla tarkistaa ja tarvittaessa korjauttaa ammattilaisen avulla lämmöneristeet, höyrynsulku ja ilmanvaihto, niin sauna kestää käyttöä vuosikausia ja kosteusvaurioilta säästytään.

Hyvän ilmanvaihto on yksi hyvän saunan tärkeimmistä ominaisuuksista – hapettomassa, tukalassa saunassa ei jaksa saunoa. Ilmanvaihto tuo happea puiden tehokkaaseen palamiseen ja sähkökiukaan ilmanvaihtoon ja varmistaa saunojalle hyvän saunailman, kun hikinen ilma pääsee ulos ja korvaantuu tehokkaasti raikkaalla.

Kiuas

Kiuas voidaan uusia parempien saunatehojen tai uuden ilmeen saamiseksi. Pelkästään kiuaskivien uusimisella saadaan paremmat löylyt aikaiseksi. Kivet tulisikin vaihtaa noin 1–2 kertaa vuodessa, koska käytössä kivet hapertuvat ja menettävät tehonsa. Kivivalinnoissa kannattaa suosia kiuasvalmistajan suosittelemia kiviä.

Kiuas vaihdetaan usein tietysti siksi, että edellinen on rikki tai tehoton ja miksei myös tuoreemman ilmeen aikaansaamiseksi. Kiuas tulee valita ammattilaisen kanssa, jotta saunan kiukaalta vaatima tehokkuus saadaan laskettua ja sopiva malli valittua. Sekä puu- että sähkökiuasta valittaessa tulee tietää saunan tarkat mitat, koska tarvittava tehokkuus lasketaan saunan tilavuudesta. Myös eristämättömien pintojen pinta-ala lisää kiukaan tehon tarvetta.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Teksti ja kuvat: Rustholli, Jani Valaranta

Lähde: Rustholli blogi >