Ilmanvaihdon suodattimet pitää muistaa vaihtaa säännöllisesti

Talo
Oli talon ilmanvaihto sitten koneellinen tai painovoimaisesti toimiva, tulee niihin kuuluvat suodattimet vaihtaa säännöllisesti. Muutaman minuutin työllä varmistat, että sinä ja perheesi hengitätte kotona puhdasta ilmaa. Suodattimien ostossa kannattaa erityisesti varoa halpoja kopioita.
MAINOS
MAINOS LOPPUU
13.10.2023

Ulkoilmassa on yllättävän paljon pölyä, epäpuhtauksia ja pienhiukkaisia, joita ei edes silmällä erota. Nämä epäpuhtaudet kantautuvat sisätiloihin joko huonolla suodatuksella varustetun ilmanvaihdon tai hallitsemattomasti esimerkiksi ikkunan välityksellä. Erityisesti kaupungeissa ja taajamissa ilma on osan vuotta niin huonoa, että talon asukas altistuu jopa terveyttä heikentäviä määriä epäpuhtauksia sisältävälle ilmalle, mikäli ilmanvaihtojärjestelmässä ei ole asianmukaisia ja riittävän usein vaihdettuja suodattimia. Suodattimien vaihtaminen on tärkeää. Tukkeutuneet suodattimet heikentävät ilmanvaihtoa, tekevät sisäilmasta tunkkaisen ja lisäävät ilman virtaamista rakenteiden läpi.

Paksu likakerros paljastaa, että suodatin olisi pitänyt vaihtaa paljon aikaisemmin.
Likainen suodatin on helppo irrottaa kehikosta.

Kuinka usein kannattaa vaihtaa?

Suodattimien säännöllinen vaihto on hyvä tehdä vähintään kaksi kertaa vuodessa, mutta jos suodatin alkaa tummumaan silminnähden jo ennen seuraavaa suunniteltua vaihtoajankohtaa, voi tiheämpi vaihtosykli olla paikallaan. Usein tarkastus, yhtä lailla kuin vaihto, kestää vain muutaman minuutin, joten kyse ei ole isosta vaivasta. Siksi on hyvä laittaa muistutus puhelimeen tai perinteiseen seinäkalenteriin, niin asia ei pääse unohtumaan.

Velco-korvausilmaventtiilin suodatin on 3M:n valmistama ja siinä on sähköinen varaus, joka vetää epäpuhtaudet itseensä. Se käännetään saumapuoli sisäänpäin ennen asentamista.
Oikeanlainen suodatin on sopivan ohut, jotta ilma pääsee läpi, mutta kerää tehokkaasti silti itseensä epäpuhtaudet.

Varo halpoja kopioita

Suodattimen materiaaleissa voi eri valmistajien välillä olla huomattavia eroja, vaikka sitä ei päällisin puolin edes huomaisi. Suodattimen pitää pystyä pysäyttämään haitalliset hiukkaset, mutta päästää samalla riittävästi ilmaa suodattimen läpi. Vaikka tarvikesuodatin näyttäisi päällisin puolin samalta, on niiden kyky suodattaa ulkoa tulevia epäpuhtauksia usein merkittävästi matalampi. Siksi kannattaa pysyä tutuissa merkeissä ja niiden alkuperäisissä tuotteissa eikä tehdä valintaa vain hinnan perusteella.

Monesta kodista löytyvien Velco-korvausilmaventtiilien suodatinvaihto kävi nopeasti valmistajan ohjeilla – katso video!

MAINOS
MAINOS LOPPUU