Ilmanvaihtojärjestelmän puhdistus ja huolto

Lämmitys
Ilmanvaihtojärjestelmä poistaa huoneilmasta kosteuden, hiilidioksidin, lian ja pölyn. Jos kanavat tukeutuvat, ilmanvaihto ei enää toimi kunnolla. Ilmastointijärjestelmän puhdistus kannattaa teettää ammattilaisella noin viiden vuoden välein.
MAINOS
MAINOS LOPPUU
28.3.2023

Ilmanvaihtojärjestelmän puhdistus on toimi, joka tuppaa unohtumaan, koska kanavat kulkevat talon uumenissa piilossa. Ilmastointikanavien puhdistaminen ja koko järjestelmän toiminnan tarkistaminen parantaa kodin energiatehokkuutta, joten sitä ei kannata unohtaa.

Aikaa oli kulunut liian pitkään, ennen kuin tuli mieleen kutsua ammattilainen paikalle. Kun ilmanvaihtokanavia puhdistanut ja huoltanut ammattilainen näytti likaantuneen venttiiliin ja kanavan, alkoi suorastaan inhottaa: hyi, tuollaistako meidän talomme sisäilma on?

Inhotus on aiheellista, sillä ilmanvaihtojärjestelmän tehtävänä on ylläpitää hyvää sisäilmaa. Harva tai tuskin mikään seikka vaikuttaa asumisterveyteen niin paljon kuin sisäilman laatu.

ilmanvaihtojärjestelmän puhdistus oli jäänyt tekemättä

Kahdeksassa vuodessa ilmanvaihtokanavaan on kertynyt paljon pölyä.

Ilmanvaihtojärjestelmän huoltoväli on noin 5 vuotta

Kerrataan vielä, miten ilmanvaihto toimii: Rakennukseen johdetaan riittävästi raitisilmaa hengitettäväksi ja samalla poistetaan käytetty hiilidioksidipitoinen ilma. Raitis ilma johdetaan tuloilmaventtiilistä makuuhuoneisiin, olohuoneeseen ja muihin oleskelutiloihin. Poistoilmaventtiilit sijaitsevat saunassa, kylpyhuoneessa, vessoissa ja keittiössä.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Poistoilman mukana rakennuksesta poistetaan ylimääräistä kosteutta, jota syntyy suihkussa käymisestä, ruuan laitosta ja pyykin pesusta sekä kuivauksesta. Myös ihmiset, kotieläimet ja huonekasvit synnyttävät kosteutta. Poistoilmassa lähtevät myös sisäilman epäpuhtaudet, kuten esimerkiksi rakennus- ja sisustusmateriaalipäästöt.

Hengitysliitto suosittelee ilmanvaihtokanavien puhdistusta ammattilaisella 5–10 vuoden välein, mutta ainakin esimerkkikohteessa kahdeksankin vuotta oli aivan liian pitkä aika. Kaikkien kanavien pohjalla on aina jonkin verran pölyä, mutta mikäli kanava on kauttaaltaan pölyssä, puhdistuksella on jo kiire.

Hengitysliitto ohjeistaa, että puhdistustarpeen arviointi ja itse puhdistus on jätettävä ammattilaisen tehtäväksi. Puhdistuksia ja tarkastuksia tekevät ilmanvaihtoyritykset ja nuohoojat.

Tässä jutussa käsitellään koneellisen järjestelmän puhdistusta, mutta myös painovoimaisesti toimivat ilmanvaihtokanavat on syytä tarkistaa ja puhdistaa säännöllisesti.

MAINOS
MAINOS LOPPUU
Ilmanvaihtojärjestelmän puhdistus

Esimerkkikohteen ilmanvaihtojärjestelmän puhdisti, huolsi ja tarkasti Joonas Salo Homemap Oy:stä. Hän suosittelee ilmanvaihtokanavien puhdistamista viiden vuoden välein.

Näin ilmastointijärjestelmän puhdistus ja huolto etene

  1. Raitisilmakanavan suulle talon ulkopuolelle laitetaan alipainekone imemään puhdistuksessa irtoava pöly ja lika pois.
  2. Ilmastointikanavien venttiilit poistetaan ja puhdistetaan liasta, rasvasta sekä pölystä.
  3. Ilmastointikanavat harjataan puhtaaksi.
  4. Ilmastointikone puhdistetaan, tarkistetaan ja suodattimet vaihdetaan.
  5. Ilmavirrat mitataan, eli lopuksi tarkistetaan, riittääkö iv-koneen poveri.

Ilmastointikoneen sisäpinnat puhdistetaan nihkeällä liinalla

 

Ilmastointijärjestelmä täynnä pölyä

Alla olevissa kuvissa näkyy keittiön postilmaventtiili ennen ja jälkeen puhdistuksen. Näin likaisesta venttiilistä huono ilma ei pääse poistumaan, joten huoneilmaan jää kostetutta, hiilidioksidia ja epäpuhtauksia.

↓Ilmastointikanavien puhdistuksen jälkeen ilmanvaihtoventtiileissä ei ole esteitä poistoilman kululle.

 

MAINOS
MAINOS LOPPUU

 

 

 

 

MAINOS
MAINOS LOPPUU

 

 

 

 

 

 

Ilmastointikanava ennen puhdistustaIlmastointikanava puhdistuksen jälkeen.

Ilmastointikanava ennen ja jälkeen puhdistuksen.

video-wrapper][/video-wrapper]