MAINOS | Eliittikatot Oy

Energiaremontti on ekoteko

Lämmitys
Energiaremontti ja yläpohjan eristäminen käynnissä.
Energiaremontti kannattaa tehdä, jotta kotitalouden lämmitysenergian tarve vähenisi. Katon kautta karkaavan lämmön määrää hillitään lisäämällä yläpohjaan eristeitä. Energiaremontti kannattaa tehdä, kun katto avataan – siis kattoremontin yhteydessä.
5.4.2024

Energiaremontti parantaa talon energiatehokkuutta ja asumismukavuutta.

Yleensä omakotitalon ulkovaipan suurin energiahäviö tapahtuu katon kautta. Kun eristeitä lisätään ja hallitsemattomat ilman virtaukset estetään, lämmintä sisäilmaa ei pääse turhaan taivaan tuuliin.

Energiaremontti parantaa myös asumismukavuutta, sillä vedon tunne seinien ja nurkkien läheisyydessä tuntuu epämiellyttävältä etenkin talvella. Vedon tunnetta voidaan vähentää parantamalla ulkoseinien ja yläpohjan eristävyyttä.

Mukavuus voi lisääntyä myös kesällä, kun parempi eristävyys ehkäisee auringon paahteen vaikutusta.

Energiaremontti ja katon eristäminen.
Energiaremontissa yläpohja eristetään.

Energiaremontti kannattaa tehdä, kun katto avataan

Energiaremontin oikea aika on aina, mutta varsinkin silloin, kun katto on avattu kattoremontin yhteydessä.

– Samalla on syytä tarkistaa yläpohjan eristeiden yläpuolinen tuulettuvuus, kertoo Markku Kamula Eliittikatot Oy:stä.

Oikeaoppisesti toteutettu energiaremontti suojelee talon rakenteita.

Hallitsemattomat lämpimän ilman virtaukset voivat pahimmillaan aiheuttaa laajoja vaurioita, kun lämmin ja kostea ilma tiivistyy kylmiin pintoihin aiheuttaen veden kondensoitumista.

Räystäsalueelle on syytä lisätä tuulenohjaimet samalla, kun lisätään eristysvillaa tasaiseen yläpohjaan. Tuulenohjaimilla saadaan ulkoa tuleva ilmavirtaus ohjattua oikein, Kamula toteaa.

Rintamamiestalon yläpohjassa käytetty purueriste on yleensä vajonnut. Puru on voinut myös kulkeutua tuulen mukana pois. Purueristettä voidaan täydentää tai se voidaan korvata kokonaan puukuitupohjaisella puhallusvillalla. Eristekerroksen päälle asennetaan 25 mm puukuitupohjainen tuulensuojalevy ja sen päälle riittävä tuuletustila ennen aluskate- ja vesikatekerroksia. Ratkaisu on toimiva sekä ekologinen ja lisäksi edullinen toteuttaa kattoremontin yhteydessä

Vuotaako katon kautta lämpöä hukkaan?

Paljaalla silmällä energiavuodot voi huomata parhaiten talvella.

Lämpövuotoa on syytä epäillä, jos pakkasaamuna kuuraiselle katolle ilmestyy sulia laikkuja, Kamula vinkkaa.

Ylipäänsä lunta sulaa enemmän sieltä, missä on lämpövuotoja. Myös räystäille kertyvät vahvat jääpatjat ja jääpuikot voivat olla merkki lämpövuodoista.

– Katon lapeosalla tapahtuva runsas lumen sulaminen ja sen jäätyminen patjaksi räystäälle voi kertoa lämpövuodoista, Kamula sanoo.

Joskus lämpövuotojen löytäminen vaatii ammattilaisen osaamista.

Lämpökameran kuvaus paljastaa piilevätkin lämpövuodot, mutta parhaiten sellaiseen vuodenaikaan, kun sisä- ja ulkolämpötiloissa on selvä ero.

Eristevillan puhallus yläpohjassa olevaan onteloon energiaremontissa.
Eristevilla puhalletaan katon yläpohjassa olevaan onteloon.

Energiaremontin aika rintamamiestalossa

Rintamamiestalot on aikanaan eristetty purulla tai kutterin lastulla, mutta rintamamiestalon runkovahvuuksissa näitä materiaaleja ei voida kutsua lämpöeristeeksi.

Mikäli talon eristeenä on pelkästään purua ja taloa käytetään vakituisena asuntona, on aivan varmasti energiaremontin aika.

Myöhemmin käyttöön otetut kivivilla- ja lasivillaeristeet ovat pitkäikäisiä, mutta niissä ongelmina ovat monesti jyrsijöiden tekemät kulkureitit ja pesät.

– Jätöksiä ja pesiä paljastuu monesti 1970–1980- luvun taloista. Sen ajan taloissa on myös yleensä liian vähän eristettä, yleensä vain 20 senttiä lasi- tai kivivillaa, Kamula selittää.

Hyväkuntoista villaa voi jättää pohjalle, kun uutta laitetaan päälle. Jos vanhassa villassa on pesiä ja jätöksiä, ne on syytä poistaa parempikuntoisen eristysvillan tieltä.

Energiaremontin yhteydessä on tärkeää estää uudet jyrsijävauriot asentamalla räystäille ja tuletusrakoihin jyrsijäverkot. Se on erittäin olennainen energiaremontin vaihe, Kamula sanoo.

Energiaremontin yhteydessä voidaan tarkastaa myös höyrynsulut. Jos niissä on puutteita, talon lämmin sisäilma pääse helposti eristeisiin aiheuttamaan ongelmia talon rakenteissa.

Tuulenohjaimet asennetaan energiaremontin yhteydessä räystäsalueelle.
Tuulenohjaimet kannattaa asentaa energiaremontin yhteydessä räystäsalueelle, koska niillä saadaan ulkoa tuleva ilmavirtaus ohjattua oikein.

Aurinkopaneelit vasta kattohuollon jälkeen

Moni hankkii aurinkopaneelit parantamaa talon energiatasapainoa. Se onkin järkevää, mutta sitä ennen on kannattaa tarkastaa katon kunto ja mahdollisen huollon tai remontin tarve.

–  Harmillisen paljon aurinkopaneeleita asennetaan huonokuntoisille katoille. Aina pitäisi selvittää ensin, olisiko tarpeen tehdä kattoremontti ja siinä yhteydessä parantaa yläpohjan energiatehokkuutta. Pahimmillaan aurinkopaneeleja on tullut alas huonokuntoiselta katolta, Kamula muistuttaa.

On rahan tuhlausta ensi asentaa aurinkopaneelit ja sitten purkaa ne huollon tai remontin tieltä heti muutaman vuoden päästä.

– Kattoremontissa joudutaan käyttämään paneelit irti, joten on tärkeää tehdä asiat oikeassa järjestyksessä, Kamula huomauttaa.

Myös kevyemmät huoltotoimet kannattaa ehdottomasti suorittaa ennen aurinkopaneelien asentamista. Monesti yli kymmenen vuotta vanha tilikatto kannattaa pinnoittaa, ennen kuin asennetaan aurinkopaneelit.

Energiaremontti omaan taloon

Eliittikatot Oy käyttää energiaremonteissaan korkeatasoisia puukuitueristeitä, jotka sopivat hyvin korjausrakentamiseen.

Näin energiaremontti etenee

  1. Selvitetään katon ongelmat ja mahdolliset vauriot sekä lämpöeristeiden puutteet.
  2. Suunnitellaan lisälämpöeristäminen, mahdollisten vaurioiden korjaus ja rakenteiden tuuletus.
  3. Korjataan vauriot.
  4. Asennetaan lisälämpöeristeet ja huolehditaan rakenteiden riittävästä tuuletuksesta.
  5. Asennetaan vesikaton alusrakenteet, vesikate ja varusteet.

Lue lisää katon kunnossapidosta