Kasvihuone pidentää Suomessa mukavasti puutarhan kasvukautta molemmista päistä: keväällä saa upottaa sormet multaan jo huhtikuussa, eikä kiehtovasta harrastuksesta tarvitse luopua kuin vasta joskus lokakuun tienoilla.
Kasvihuoneen omistaja voi olla huoletta, vaikka kesällä sattuisi olemaan keskimääräistä kylmempää, koska kasvihuoneessa on joka tapauksessa lämpimämpää kuin pihalla.
Kasvihuoneessa viljellään tyypillisesti tomaattia, kurkkua, salaattia, paprikaa, chiliä, kurpitsakasveja, munakoisia ja erilaisia yrttejä, kuten tilliä, persiljaa, basilikaa ja korianteria. Siellä voi kokeilla kasvattaa myös eksoottisempia kasveja, kuten viiniköynnöstä, jamssipapua tai vaikka maakastanjaa. Sitä kannattaa myös hyödyntää avomaalla viihtyvien kasvien taimikasvatuksessa.
↑Tomaatti on tyypillinen kasvihuoneen menestyjä…
↑…mutta myös munakoisosato saattaa yllättää iloisesti.
Tasainen lämpötila ja tuuletus sekä riittävä kosteus
Kasvihuoneviljely onnistuu, kun siellä on tasainen lämpötila ja riittävä tuuletus sekä säännöllinen kastelu ja lannoitus. Lämpötilaa ja kosteutta voi säätää esimerkiksi avaamalla ovia ja luukkuja, jolloin kuumaa ja kostata ilmaa pääsee ulos ja tila tuulettuu.
↑Kasvihuone on sopiva kasvupaikka taimille, jotka siirretään myöhemmin avomaalle.
Kasvihuoneen automaattinen kastelujärjestelmä varmistaa, että kasvit saavat riittävästi vettä. Se helpottaa viljelijän työtä ja huolehtimisen määrää – letkut ja kastelukannut voi unohtaa. Älykkään kastelujärjestelmän säädinyksikkö käyttää aurinkoenergiaa ja muuttaa kastelumäärää säätilan ja kasvukauden olosuhteiden mukaan. Maaperä pysyy sopivan kosteana koko ajan.
↑Kastelujärjestelmä on helppo asentaa. Se toimii automaattisesti, eikä kaipaa juuri lainkaan valvontaa. Se sopii kasvihuoneen astia-, penkki- ja amppelikasteluun.
Hyvä kasvihuone on tukeva ja käytännöllinen
Kasvihuoneviljelijä tarvitsee kasvihuoneen, jollaisia on tarjolla erikokoisia, -muotoisia, -näköisiä ja -hintaisia. On siis esimerkiksi mietittävä, millaiseen käyttöön sitä tarvitsee ja minkä kokoinen olisi paras.
Yksi valittava asia on kasvihuoneen materiaali. Polykarbonaatista tehty kennomuovilevy läpäisee kirkkaana auringon valoa yhtä hyvin kuin lasi, mutta on paljon kestävämpää. Se on myös hyvä lämmöneriste, eikä päästä haitallista UV-säteilyä kiusaamaan kasveja tai puutarhuria.
Tukevan Sunorin NB250 -kasvihuoneen katteet on valmistettu neljän millimetrin paksuisesta polykarbonaattikennomuovilevystä ja runko kirkkaasta alumiiniprofiilista, joka on kestävä ja huoltovapaa materiaali. Kasvihuoneen edulliseen hintaan kuuluvat rännit, sokkeli ja tuuletusluukun automaattiavaaja.
↑Sunorin NB250 -kasvihuone.
Elegantissa Sunor GCK310 -kasvihuoneessa on peräti kuusi neliömetriä tilaa, vaikka se on vain 190 senttiä leveä; kaikki tila on erittäin tehokkaasti hyödynnetty kasvien käyttöön. Polykarbonaattilevyjä ympäröi mustaksi värjätty alumiinirunko, joka sulautuu kauniisti ympäristöön, ja saranoilla avautuvan oven saa lukkoon. Yksi tuuletusluukku katossa ja toinen seinässä auttavat pitämään kasvulämpötilan optimaalisena myös kuumina kesäpäivinä.
↑Sunor GCK310 -kasvihuone.
Minikasvihuone mahtuu terassille tai rivitalon pihaan
Rivitalon pihaan tai pieneen puutarhaan sopii minikasvihuone, jonka voi asentaa seinän vierustaan ja pieneen tilaan. Siinä on pienestä koosta huolimatta kaikki kasvihuoneiden loistavat ominaisuudet: lämpö, tuuletus ja uv-suodatus.
Runko on tukevaa alumiiniprofiilia ja seinät kestävää polykarbonaattikennolevyä. Minikasvihuoneessa on edestä avattava liukuovi ja päältä avattavalla kansi, jonka voi jättää tarvittaessa raolleen.
↑Minikasvihuone Sunor GH-K.
Klikkaa itsesi verkkokauppaan ja tilaa kasvihuone omalle pihallesi tai puutarhaasi. Kasvukausi alkaa pian! Muista myös automaattinen kastelujärjestelmä, jotta kasvihuoneviljely sujuu ilman stressiä.
↑Kasvihuoneessa kasvukausi kestää paljon kauemmin kuin avomaalla ja kasvit saavat kypsyä rauhassa.
Kuvat: Pixabay.com, Pexels.com