Jo joutui aika siivota piha & terassi x 10

Piha
Eräs kokenut puutarhuri antoi kerran arvokkaan vinkin, kun häneltä kysyttiin, miten kotipihasta saisi viihtyisän. Hän vastasi – ehkä hieman yllättäen – että siivoamalla.
MAINOS
MAINOS LOPPUU
28.3.2023

Joten ennen sen suurempia remontteja kannattaa piha siivota ja katsoa, millainen siitä tulee. Voi olla, että remontti ei tunnukaan enää tarpeelliselta, kun piha tuntuu muutenkin viihtyisältä.

1 Roskat pois

Talven jäljiltä lähes pihat ovat täynnä erilaisia roskia, kuten rikkoutuneita leluja, työvälineiden osia ja lintujen ruokinnasta syntynyttä jätettä. Joukossa voi olla isoakin rojua, joka tekee pihasta kuin kaatopaikan. Roskat ja rojut kerätään pois ja laitetaan sekajätteeseen tai kuljetetaan Sortti-asemalle, ja pihan ilme kirkastuu jo kummasti.

2 Haravointi

Viime syksyltä jääneet kuivuneet lehdet ovat paljastuneet. Ne ovat pienissä kasoissa tai esimerkiksi kukkapenkkien reunoilla. Lehdet haravoidaan kottikärryyn ja kuskataan kompostiin. Samalla poimitaan risut ja kävyt toimitettavaksi samaan paikkaan maatumaan.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Siivouksen jälkeen valkoinen on valkoista ja tekstiilit raikkaat.

3 Kulkuväylät siisteiksi

Vääriin paikkoihin kulkeutunut maa-aines tekee pihasta epäsiistin näköisen. Pienet kivet kiveyksillä tai roskat hiekkapoluilla ovat ikävän näköisiä, joten ne lakaistaan pois. Samalla on hyvä tarkistaa, ettei ruoho ala kasvamaan vääriin paikkoihin ja reunat on rajattu pysymään siisteinä koko kesän.

4 Taistelu voikukkia vastaan alkaa

Nyt on hyvä käydä taistelu voikukkia vastaan, kun ne ovat vielä pieniä ja heiveröisiä. Voikukat voi kaivaa pois juurineen, ja niihin tehoavat rikkakasvin torjunta-aineet sekä kiehuva vesi. Samalla voi poistaa muidenkin rikkakasvien versoja pihamaalta.

5 Lumikolalle säilytystilaa varastosta

Jotta pihalla lojuville työkaluille ja välineille löytyy säilytyspaikka poissa silmistä, kannattaa siivota varasto ja tehdä sinne tilaa niille tavaroille, joita ei kesällä tarvitse: lumikolan ja -lapion on aika poistua talon seinustalta varaston suojiin.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

↑ Harja on kelpo siivousväline pihalla pitkin vuotta.

6 Terassin ja kalusteiden pesu

Harjaa terassilta, parvekkeelta sekä pihakalusteista roskat ja tomu, ennen kuin peset ne. Voit hyödyntää pesussa puutarhaletkua ja harjaa sekä rautakaupoissa ja puutarhamyymälöissä myytävää terassin pesuun tarkoitettua ainetta, joka on biohajoavaa. Terassipesuri on toki tehokkain tapa saada parvekkeet ja terassit puhtaaksi, ja sillä voi puhdistaa myös pihakiveykset ja puutarhakalusteet.

7 Grillien hinkkaus ja kiillotus

Grillin pesussa voi käyttää rättiä ja laimennettua pesuainetta, joka huudellaan lopuksi pois, mutta lisäksi ritilät ja paistoalustat rapsutellaan harjalla puhtaiksi. Grillin ulkopinnan puhdistuksessa voi hyödyntää pikasiivousliinoja.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

↑Puhtaalla ja siistillä terassialueella on helppo viihtyä.

8 Ikkunalaudat ja -pellit kiiltäviksi

Terassien ja parvekkeiden vierustalta pyyhkäistään puhtaiksi ikkunakarmit ja ikkunapellit, joihin on kertynyt talven aikana pölyä ja likaa. Rätti ja mieto pesuaine-vesiliuos on hyvä kaksikko tähän hommaan. Jos ikkunat ovat ulkoa päin likaiset, nekin voi pestä tässä vaiheessa.

9 Pihatekstiilien puhtaus ja kunto -tarkistus

Vieläkö viime kesän aurinkotuolin päälliset ovat hyvässä kunnossa? Ovatko ne pysyneet puhtaina talvisäilytyksen ajan? Ainakin irtoroskien pudistelu ja harjaus on ihan varmasti paikallaan, ellei sitä tullut tehtyä syksyllä. Voi olla, että päällisten ja terassimattojen peseminen joko koneessa tai harjalla ja mäntysuovalla on paikallaan. Pienet reiät voi paikata parsinneulalla piiloon.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

↑Kukkaruukkujen kyljetkin kannattaa pyykäistä puhtaiksi.

10 Kukkaruukut ja astiat puhtaiksi

Pihasiivouksen loppusilaus tehdään puhdistamalla terassin ja parvekkeen kukkaruukut sekä istutusastiat joko kertakäyttöliinoilla tai kostealla rätillä. Samalla voi tarkistaa niiden kunnon ja korvata rikkoutuneet uusilla kauniilla ruukuilla.