MAINOS | NordVPN

Kätevyydestä turvallisuuteen: huomioi nämä 5 asiaa älykodissasi

Talo
Harkitsetko siirtymää älykotiin, tai oletko jo aloittanut sen? Nämä vinkit ovat sinulle – kerromme, miten älykotijärjestelmä kannattaa rakentaa, miten parhaat laitteet valitaan ja miten huolehdit älykotisi suojaamisesta.
2.2.2024

Perehdytään ensin kuitenkin perusasioihin. Älykoti tarkoittaa kotia, jossa kodin laitteita (valaistus, jääkaappi, pesukone, turvallisuusjärjestelmät, viihdelaitteet ja niin edelleen) hallitaan etänä internetin välityksellä. Tällaisia verkon välityksellä yhdistettyjä laitteita kutsutaan myös esineiden internet -laitteiksi eli IoT (Internet of Things) -laitteiksi.

Älykoti on kätevä, erityisesti jos kodin älylaitteet toimivat hyvin yhteen ja laitteet on valittu harkiten. Älykodissa sähkönkulutusta tai vedenkulutusta voi myös seurata, mikä voi auttaa jopa säästämään vettä ja sähköä.

Älylaitteisiin liittyy kuitenkin myös tietoturvariskejä: ne yhdistetään Wi-Fi-verkon välityksellä, ja ne saattavat tarjota tien hakkereille kotisi järjestelmiin. Onkin tärkeää, että kaikki älykodin käyttäjät lapsista teineihin ja aikuisiin osaavat käyttää laitteita turvallisesti.

1 Tee suunnitelma

Hyvin suunniteltu on puoliksi tehty, ja se pätee älykotiinkin. Jos aiot muuntaa kotisi älykodiksi tai lisätä älylaitteita, kannattaa miettiä etukäteen, mikä on paras tapa toimia. Se saattaa säästää monenlaiselta vaivalta ja ylimääräisiltä kuluiltakin. Varaa riittävästi aikaa erilaisten vertailujen lukemiseen, tutustu muiden käyttäjien kokemuksiin ja ota selvää erilaisista vaihtoehdoista.

Ensimmäiseksi on paras päättää, mitä järjestelmää aiot älykodissasi käyttää. Päävaihtoehdot ovat Amazon Alexa, Google Home ja Apple Home. Jälkimmäinen tulee kyseeseen erityisesti silloin, jos perheessä käytetään jo Applen laitteita. Jos taas käytät esimerkiksi jo Samsungin laitteita, kuten älytelevisiota tai jääkaappia, Samsungin SmartThings-järjestelmä on luonteva valinta.

Jos käytät useita eri ääniassistentteja ja järjestelmiä, älykodin hallinta voi käydä mutkikkaaksi.

Varmista myös, että Wi-Fi-yhteytesi toimii tehokkaasti joka puolella kotiasi, sillä muuten älylaitteista ei välttämättä ole niin paljon iloa, kuin voisi odottaa. Wi-Fi-yhteyden tehostaminen tulee kyseeseen, jos verkko ei ulotu koko kotiin.

2 Valitse laite älylaitteiden hallintaan

Älylaitteita voidaan hallita älypuhelinta tai tablettia käyttämällä. Jos kodissa on kuitenkin runsaasti älylaitteita, on tärkeää hankkia älykaiutin tai näyttö, jota käytät kodissa älylaitteidesi hallintaan.

Mitä hyötyä erillisestä laitteesta on? Se on älykotisi komentokeskus. Sen välityksellä voit äänikomentoja käyttäen helposti säätää esimerkiksi valaistusta tai lämmitystä sekä hallita vaikkapa musiikin toistoa kotona ollessasi.

Älynäyttö on kätevä siinä mielessä, että laitteita voi hallita kosketusnäytön välityksellä, ja sen kautta voi myös esimerkiksi katsoa kodin turvakameroiden tai video-ovikellon näkymiä.

3 Hanki turvallisia tuotteita

Aina hinta ei ole merkki laadukkaasta laitteesta, ja esimerkiksi lamppujen ja älypistorasioiden kohdalla ei välttämättä tarvitse ostaa tunnetuimman valmistajan tuotteita.

Älylaitteita ostaessa on kuitenkin hyvä tehdä taustatutkimusta, sillä ainakin tällä hetkellä älykodin suojaus on ennen kaikkea käyttäjän eikä laitteiden valmistajien vastuulla.

Edullisimmissa laitteissa tietoturva ei välttämättä ole kohdallaan, vaan siinä on säästetty. Pahimmillaan verkon huijaussivuilta voi päätyä ostamaan älylaitteen, johon on asennettu käyttäjästä tietoa keräävä haittaohjelma.

Jos laitteen tietoturvasta ei ole huolehdittu, rikolliset saattavat hyödyntää älylaitteitasi – niiden avulla voidaan esimerkiksi vakoilla, milloin kotisi on tyhjä varkauksia varten, kerätä tietoa liikkeistäsi ja toimistasi tai ujuttaa järjestelmääsi erilaisia haittaohjelmia.

Hanki myös sellaisia laitteita, joihin voi asettaa salasanan, ja muista aina vaihtaa oletussalasana vahvaksi salasanaksi.

Suomessa on käytössä kätevä, erityisesti IoT-laitteita eli älylaitteita ajatellen kehitetty tietoturvamerkki. Tämä merkki myönnetään laitteille, jotka on suunniteltu tietoturvallisesti ja vastaa Suomen liikenne- ja viestintävirasto Traficomin asettamiin tietoturvavaatimuksiin. Onkin siis fiksua pyrkiä valitsemaan laitteita, joilla on tämä merkki.

Pidä lisäksi kirjaa laitteista ja järjestelmistä, jotta pystyt ratkaisemaan mahdollisia ongelmia. Siitä on iloa myös siinä tapauksessa, että muutat pois älykodistasi. Silloin on erittäin tärkeää kirjautua ulos kaikista laitteista, erityisesti älylukoista, -kameroista ja -hälytysjärjestelmistä.

4 Suojaa Wi-Fi-verkkosi

Älylaitteet, kuten muutkin verkkoon yhdistetyt laitteet, ovat alttiita kyberiskuille. Siksi pelkkä turvallisten laitteiden hankkiminen ei riitä, vaan käyttäjien täytyy osata suojata ne asianmukaisesti. Läheskään kaikki älylaitteiden käyttäjät eivät suojaa laitteita tarpeeksi hyvin.

Keskeistä onkin kodin Wi-Fi-verkon turvaaminen, sillä huonosti suojattu Wi-Fi-verkko jättää oven auki hakkereille. Miten Wi-Fi-verkon suojausta sitten voi parantaa? Se ei ole vaikeaa.

Yksi tärkeimmistä älykodin hankinnoista on VPN-palvelu. VPN-yhteys salaa verkkoliikenteen, jolloin siihen eivät pääse käsiksi hakkerit tai muutkaan uteliaat. Älykodissa VPN kannattaa asentaa reitittimeen, sillä yksittäisiin älylaitteisiin VPN-verkkoa ei välttämättä ole edes mahdollista asentaa. Kun VPN-yhteys toimii reitittimen välityksellä, se suojaa yhdellä kertaa kaikki verkkoon yhdistetyt laitteet.

VPN-yhteyttä on syytä käyttää myös älypuhelimissa ja tableteissa, joita käytetään kodin ulkopuolella älylaitteiden hallintaan ja moneen muuhun. Tällöin suojaat verkkoliikenteen jopa silloin, kun yhdistät laitteesi heikosti suojattuun julkiseen Wi-Fi-verkkoon.

Muista lisäksi huolehtia siitä, että verkon salasana on riittävän vahva ja vaihda aina reitittimen hallintapaneelin oletussalasana ja pidä se yksityisenä.

5 Pidä ohjelmat ja laiteohjelmistot ajan tasalla

Sovellusten ja laiteohjelmistojen päivittäminen voi säästää monelta murheelta, sillä päivityksissä usein kohennetaan turvallisuutta tai korjataan haavoittuvuuksia. Kun päivitys on tarjolla, tartu siis tilaisuuteen äläkä lykkää päivittämistä.

Erityisen tärkeää on päivittää reitittimen laiteohjelmisto vähintään viiden vuoden välein – suojaamattomat reitittimet ovat usein hakkereiden tie älykotiin. Muista myös poistaa ohjelmat ja sovellukset, joita et enää käytä.