MAINOS | Eliittikatot Oy

Tiilikaton pinnoite kestää jopa 20 vuotta

Talo
tiilikaton pinnoite - pinnoittaja työssään
Tiilikaton pinnoite uudistaa kattotiilen pinnan. Vesi poistuu pinnoitetulta tiileltä, eikä lika tartu helposti. Vaikka katto olisi sammalen peitossa, mutta rakenteet ovat vielä kunnossa, siitä voi saada täysin uuden näköisen.
15.3.2024

Kun tiilikatosta pitää hyvää huolta, sen elinkaari pitenee ja kattoremontin tarve siirtyy pitkälle tulevaisuuteen. Tiilikaton pinnoite pitää katon siistinä ja ehkäisee sammaleen kasvua vuosiksi eteenpäin.

– Hyväkuntoista kattoa ei tarvitse remontoida, mutta pinnoittamalla sen elinkaarta voidaan jatkaa, sanoo Markku Kamula Eliittikatot Oy:stä.

Betonitiili on pinnaltaan huokoinen materiaali. Kun se pinnoitetaan, vesi poistuu nopeammin ja on myös helpompi puhdistaa kuin rosoinen pinta. Pinnoittaminen on sijoitus katon terveyteen, mutta katon muutos voi jopa ihmetyttää – tiilikaton pinnoitus ei tee katosta uutta, mutta uuden näköisen.

– Olemme pinnoittaneet erittäin huonokuntoisen näköisiä kattoja, jotka ovat olleet sammaleen ja risujen peitossa. Kun katto pestään ja pinnoitetaan, siitä tulee todella siisti ja kaunis, Kamula kertoo.

Tiilikaton pinnoittaminen tekee talosta uuden näköisen. Koko urakkaan menee yleensä kaksi päivää.

Tiilikaton pinnoite on valmis kahdessa päivässä

Tiilikaton pinnoitus on lyhyt urakka: keskikokoisen omakotitalon katto pestään yhtenä päivänä ja pinnoitetaan yleensä toisena päivänä. Mitään rakenteita ei revitä, mutta rikkoutuneet tiilet on syytä korvata ehjillä – se kuuluu ammattilaisen työskentelyyn.

Pinnoittamisen kannalta paras sää on pouta, mutta oikeastaan vain sade tai pakkanen estävät pinnoittamisen.

– Parasta pinnoitusaikaa on käytännössä toukokuun alusta aina elokuun loppuun asti, Kamula kertoo.

Ennen pinnoitusta tärkeintä on tehdä huolellinen pesu, jossa tiilen pinnasta poistetaan kaikki kasvusto ja epäpuhtaudet.

Ennen sitä ammattilainen kuitenkin tarkistaa katteen ja aluskatteen kunnon. Ehjä, toimiva aluskate on perusedellytys katon pinnoittamiselle – aluskatteen on kestettävä sekä rankka pesu että katon tulevat elinkaarivuodet.

Pesun jälkeen pinnoite levitetään korkepaineruiskulla huolellisesti katon jokaiseen kohtaan. Käsittely tehdään kahteen kertaan, jotta pinnoitekerroksesta saadaan riittävän vahvuinen.

Pinnoite voi kestää katon pinnassa jopa 20 vuotta. Jotta tiilikaton pinta pysyy hyvänä, sitä tulee huoltaa puhdistamalla pehmeällä harjalla ja vedellä esimerkiksi tavallisen puutarhaletkun avulla vuosittain tai tarpeen mukaan. Painepesuria ei tarvita.

– Varjoisella paikalla metsän reunassa katto voi vaatia puhdistamista useammin kuin aurinkoisella ja hyvin tuulettuvalla paikalla, Kamula neuvoo.

Tiilikaton pinnoite levitetään korkeapaineruiskulla katon jokaiseen kohtaan.

Näin tiilikaton pinnoite tehdään

  • tiilien kunto tarkistetaan
  • aluskatteen kunto tarkistetaan
  • risut ja sammaleet poistetaan harjalla tarpeen mukaan
  • katto pestään painepesurilla ja annetaan kuivua
  • pinnoite levitetään katolle.
Tiilikatto ennen ja jälkeen, kun tiilikaton pinnoitus on tehty.
Tiilikaton pinnoitus tekee katosta uuden näköisen ja pysyy tiilen pinnassa jopa 20 vuotta.

Pyydä tarjous tiilikaton pinnoituksesta tästä.

Vesi valuu pinnoitteen päältä

Uuden tiilen pinta ei ole huokoinen, mutta tiili kuluu luonnollisesti ja väri alkaa haalistua ajan oloon. Siksi se pitäisi pinnoittaa tietyssä vaiheessa elinkaartaan.

Tiilen maalausikä on noin 20 vuoden kuluttuja asennuksesta. Tällä hetkellä pinnoitetaan 2000-luvun alun tiilikattoja, kertoo Viljami Koivisto BMI Groupista.

Tiilikaton pinnoitus tehdään erityisesti pinnoituskäyttöön kehitetyllä Ormax Pro-maalilla, jossa on korkea kuiva-ainepitoisuus.

Pinnoituksen teho perustuu siihen, että ainetta imeytyy tiilen pinnan huokosiin, mikä tekee tiilen pinnasta liukkaan.

Eliittikatot käyttää kattojen pinnoittamiseen BMI Ormaxin pinnoitetta, koska suuri osa suomalaisista taloista on katettu Ormaxin tiilillä. Pinnoitetta on saatavilla Ormaxin tiilien väreissä: savitiilenpunainen, tumman punainen, ruskea, musta ja tummanharmaa.

BMI Ormax PRO -pinnoite on kehitetty uusien tiilien valmistuksessa Pennalan tiilitehtaalla käytettävästä maalista, joten sen ominaisuudet ovat parhaat mahdolliset pohjoismaisiin olosuhteisiin. Pinnoitteella saadaan aikaan likaa hylkivä liukas pinta, jossa sammal ja vesi eivät viihdy.

– Maalin tekniset ominaisuudet on kehitetty täyttämään tiilen epätasaisuuksia, joten vesi ei pysy katolla ja tiilen pinta pysyy kuivana. Pinnoitteessa on mukana myös kasvustonestoaineita, jotka varmistavat hyvän alustan uudelle pinnoitteelle, Koivisto sanoo.

Ero pinnoitetun ja pinnoittamattoman tiilen välillä on melkoinen. Pinnoitus kannattaa tehdä ajoissa, jotta tiilen tekniset ominaisuudet pysyvät hyvässä kunnossa ja ulkoasu säilyy siistinä.

Tiilikaton pinnoite pidentää katon elinkaarta

Kun tiilikatosta pitää hyvää huolta, sen elinkaari pitenee ja kattoremontin tarve siirtyy pitkälle tulevaisuuteen. Tiilikaton pinnoite pitää katon siistinä ja ehkäisee sammaleen kasvua vuosiksi eteenpäin.

– Hyväkuntoista kattoa ei tarvitse remontoida, mutta pinnoittamalla sen elinkaarta voidaan jatkaa, sanoo Markku Kamula Eliittikatot Oy:stä.

Betonitiili on pinnaltaan huokoinen materiaali. Kun se pinnoitetaan, vesi poistuu nopeammin ja on myös helpompi puhdistaa kuin rosoinen pinta.

Pinnoittaminen on sijoitus katon terveyteen, mutta katon muutos voi jopa ihmetyttää – tiilikaton pinnoitus ei tee katosta uutta, mutta uuden näköisen.

– Olemme pinnoittaneet erittäin huonokuntoisen näköisiä kattoja, jotka ovat olleet sammaleen ja risujen peitossa. Kun katto pestään ja pinnoitetaan, siitä tulee todella siisti ja kaunis, Kamula kertoo.

Lue lisää katon kunnossapidosta