Kattomateriaalilla on väliä – mikä katemateriaali sopii sinun katollesi?

Talo
Huopa, tiili vai pelti? Katemateriaali kruunaa talon! Mikä materiaali sitten sopii millekin katolle?
MAINOS
MAINOS LOPPUU
28.3.2023

↑ Kolmiorimakate on kaunis ja käytännöllinen, perinteinen katevaihtoehto. Icopalin kolmiorinmakate on nimeltään TopSafe Classic, aiemmalta nimeltään PintaUltra.

Hiljainen huopakatto sulautuu luontevasti maisemaan

Huopa- eli bitumikattojen valttina on muun muassa katon hiljaisuus. Katolle lankeavat kesäsateet tai pahemmatkaan yllätysmyrskyt eivät ropise äänekkäästi tai kolisuta katon rakenteita. Myrskytuulissa huopakatot ovat turvallisia ja luotettavia: ne pysyvät napakasti paikallaan eivätkä esimerkiksi rullaudu irti rajuilmojen syöksyvirtauksissa.

Vesitiiveys on katolle keskeinen ominaisuus. Bitumikatteiden saumat ovat katevaihtoehdoista tiiveimmät. Yhdessä vesikatteen alla käytettyjen kermiratkaisujen kanssa bitumikatekokonaisuus pitää veden varmasti siellä missä pitääkin, eli talon ulkopuolella.

Bitumikate on taipuisa ja luja materiaali

Huopakatteet taipuvat nöyrästi monenlaisille kattomuodoille. Jos katossa on esimerkiksi kulmia, jiirejä tai kattoyhtyjä, saadaan bitumikatteilla nurkat ja detaljit helposti tiiviiksi.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Bitumikattoihin saa ilmettä monenlaisilla laattavaihtoehdoilla. Esimerkiksi Icopalin kattolaattojen värivalikoima yltää perinteisen tyylikkäistä mustasta ja harmaasta punaiseen, vihreään tai ruskeaan. Bitumikatto on hillitty katemateriaali, joka mukautuu hienosti suomalaiseen luontoon ja ympäristöön.

Bitumilaattojen lisäksi esimerkiksi kolmiorimakatetta käytetään varsinkin rannikkoseuduilla ja historiallisissa rakennuksissa. Kolmiorimakatto on kaunis ja perinteinen kattomuoto, joka pitää pintansa vaikka rakentamisen trendit vaihtuvat.

↑ BMI Icopalin PlanoPro-bitumikattolaatta luo katolle kauniin kennokuvioinen.

Voiko kate olla kattorakenteille liian painava?

Kattovertailuissa puhutaan usein katemateriaalin painosta. Erityisesti tiilikaton paino saattaa mietityttää katon saneeraamista suunnittelevaa. Kestävätkö kattorakenteet tiilen painon, jos alkuperäinen materiaali on esimerkiksi keveämpää peltiä? Suomessa kattorakenteet suunnitellaan kestämään hyvin raskaat lumikuormat. Oikein suunniteltu kattorakenne kestää siis myös tiilikatteiden painon ongelmitta.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Tiili on kaunis ja pitkäikäinen materiaali

Tiilen käyttöikä on nykyisillä pintakäsittelyillä pitkä, helposti sata vuotta. Kattotiili itsessään on siis varsin kestävä materiaali. Katolle kannattaakin valita laadukas aluskate tai -kermi, jotta kattokokonaisuudesta saa mahdollisimman pitkäikäisen.

Tiilen tukevuus ja paksuus tekevät tiilestä myös hiljaisen katemateriaalin. Kun eletään hektistä elämää ja talot rakennetaan lähekkäin, äänieristyksellä on merkitystä. Tiilikatto luo sisätiloihin osaltaan rauhallisen tunnelman, eivätkä myrskyt tai ulkoa tuleva melu päästä ääntä sisälle asti.

Tiili antaa talolle arvokkuutta ja rauhallisuutta – monissa eri väreissä. Esimerkiksi BMI Ormaxin kattotiilivalikoimasta löytyy mustan ja harmaan lisäksi punaisia, ruskeita tai vaikka villimpiä värejä aina sinisiin ja vihreisiin. Perinteisen kaksiaaltoisen tiilen lisäksi moderni Ormax Evo -sarja tarjoaa uuden ja linjakkaamman vaihtoehdon.

Katemateriaalit pikavertailussa

BitumiTiiliPelti
 • pehmeä ja äänetön
 • ajaton ja pitkäikäinen valinta
 • ohut ja kevyt
 • helppo työstää
 • hiljainen ja rauhallinen
 • nopea tehdä
 • sulautuu erilaisiin ympäristöihin
 • tyylikäs
 • nykyiset pinnoitetut materiaalit kestävät
 • ratkaisuja myös loiville kattokaltevuuksille
 • kestää myrskyissäkin
 

MAINOS
MAINOS LOPPUU