Kesämökki meren rantaan kahdessa päivässä

Mökki Sisustus
Kesämökki meren rantaan kahdessa päivässä
Mökki ja saunarakennus nousivat hetkessä meren, mäntyjen ja kallioiden harmoniseksi kumppaniksi. Onnellisille omistajille jäi tehtäväksi vain ripustaa verhot.
MAINOS
MAINOS LOPPUU
11.8.2023

↑ Mökki sijaitsee tontin parhaalla paikalla kalliolla lähellä merta ja hiekkarantaa. Rakennus näyttää kuuluvan ympäristöönsä, niin kuin se olisi ollut siinä aina.

Tämä kesäpaikka on paljon enemmän kuin osiensa summa. Se ei ole yksin moderni tummanharmaa hirsimökki, jonka isot ikkunat ja terassi avautuvat merelle päin, tai siihen täydellisesti sopiva saunarakennus rannassa. Se ei ole vain välkehtivä meri hiekkarantoineen tai komea männikkö ja pehmeä kuntta kallioiden sekä rakennusten lomassa. Eikä edes unohtumaton ilta-aurinko, vaan kaikki se yhdessä.

– Parasta meidän kesäpaikassamme on kaunis kokonaisuus, kertoo mökin emäntä Annika.

– Rakennukset sopivat täydellisesti ympäristöönsä ja meri näkyy joka paikasta. Luonto tulee isoista ikkunoista sisälle asti ihan niin kuin toivoimmekin.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

↑ Merimaisema tulee sisälle ikkunoista, jotka ulottuvat katosta lattiaan. Pariovet avautuvat suoraan terassille.

Viime kesä oli Annikan perheen ensimmäinen uudessa kesäpaikassa. Tontilla on omat sopet jokaiselle perheenjäsenelle: päämökki isäntäparille, vanha remontoitu pikkutalo tyttärelle ja saunan vieressä oleva huone perheen pojalle. Ystävätkin mahtuvat, ja kesällä voi vaikka järjestää juhlat tai viettää merkkipäiviä isommassa porukassa. Mökkimatka kestää vain noin 40 minuuttia, joten sinne on helppo ajella ihan vaan illaksikin irtautumaan arjesta.

Annika ja tämän mies Ben etsivät merenrantatonttia pitkään. Lopulta täydellinen paikka löytyi Kirkkonummelta, kun ystävä halusi myydä vähälle käytölle jääneen mökkitonttinsa.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Kesämökin tontti muokattiin rakennukselle sopivaksi

Tonttia piti aluksi muokata raskaalla kädellä: muun muassa ruopata kaislikko, kuormata hiekkaa ja kiviä rantaan, kaataa lepikkoa sekä isompia puita.

↑ Talo lämpiää ilmalämpöpumpulla, joten tulisijaksi valittiin modernin siro kamiina. Se luo tunnelmaa, muttei nosta lämpötilaa sisällä turhan kuumaksi.

Paikalla oli pieni vanha talo, joka remontoitiin ihastuttavaksi, mutta sinne tarvittiin myös uusi mökki ja sauna oleskelutiloineen.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

– Emme halunneet pitkää rakennusprosessia, vaan kaiken valmiiksi mahdollisimman nopeasti. Niin saimmekin, sillä rakennukset tulivat viime keväänä ja koko kesän saimme jo viettää mökillä. Nyt on tekemättä enää vähän terassia, Annika iloitsee.

↑ Avokeittiön ikkuna kaappien ja tason välissä tarjoilee valoa ja luontonäkymää kokkailijalle.

Mökki tuli tietä pitkin

Jo tonttia ostaessaan Annika ja Ben miettivät mökkiä, sen rakentamista ja eri mahdollisuuksia. Ilman selkeää mökkisuunnitelmaa ei ollut järkeä hankkia tonttiakaan.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

He eivät halunneet rakentaa mökkiä alusta asti, vaan toivoivat vaivatonta elementtirakentamista. Siksi he ottivat yhteyttä Salvokseen, joka valmistaa moderneja hirsimökkejä säältä suojassa tehtaalla. Rakennukset toimitetaan kokonaisina tai moduuleina tontille, jossa ne kasataan.

↑ Alkovimaisen makuuhuoneen ovet voi tarvittaessa sulkea.

Mökkitontille johtavan tien kapeus kuitenkin huolestutti: miten ihmeessä valtavia moduuleja kuljettava raskas ajoneuvo mahtuisi sitä pitkin.

– Salvoksen kuski kävi ajamassa mökkitien ja kokeilemassa, mahtuuko sitä pitkin tuomaan moduulit tontille – ja mahtuihan siitä. 30 neliön saunarakennus tuotiin tänne kokonaisena ja 50 neliön mökki kahdessa osassa, Annika ihastelee.

– Pystytyksessä meni noin kaksi päivää, ja sitten kaikki oli paikallaan. Lopuksi tehtiin vielä jotain sähkötöitä ja muita teknisiä viimeistelyjä. Meidän tehtäväksemme jäi kirjaimellisesti vain ripustaa verhot. Kaikki sujui uskomattoman nopeasti ja ongelmitta.

↑ Saunatupa on perheen pojan omaa aluetta.

Moduuleista toteutetut toiveet

Mökin suunnittelu valmiista moduuleista eteni yhtä vaivattomasti kuin pystytyskin. Sekä Annika että Ben ovat kiinnostuneita arkkitehtuurista ja tiesivät, millaisen mökin haluaisivat.

Salvoksen mökit suunnitellaan asiakkaiden toiveita kuuntelemalla ja valmiita moduuleita yhdistelemällä.

– Se sujui todella helposti. Istuimme pari tuntia suunnittelijan kanssa ja kerroimme toiveitamme. Hän tiesi heti, kuinka mikäkin valinta vaikuttaa lopputulokseen. Emme joutuneet tinkimään mistään, vaan saimme juuri sellaisen mökin ja saunarakennuksen kuin halusimmekin.

– Toivoimme mökkiin valoa ja avaruutta, emme pieniä koppeja. Nyt se on yhtä tilaa, johon myös alkovityyppinen makuuhuone yhdistyy, Annika kuvailee.

↑ Saunarakennuksen isoista ikkunoista näkyy kauas merelle.

Suloisessa saunassa on suihku ja oma sisäänkäynti. Toisella puolella saunarakennusta on erillinen tila, joka on perheen pojan mökki mutta tarpeen mukaan myös saunojien oleskeluhuone.

Molemmissa rakennuksissa on ilmalämpöpumppu, jonka voi napsauttaa päälle etänä vaikka mökkimatkan varrelta. Isommassa talossa on takka, joka lämpiää nopeasti. Sähköpatterit varmistavat lämmön.

↑ Tumma sisustus saunassa luo rauhallista tunnelmaa.

Mökin suunnittelusta valmistumiseen meni vain muutamia kuukausia. Se oli Annikan mielestä varsin lyhyt odotusaika. Kauan piti odottaa vain rakennuslupaa, sillä tontille vaadittavan poikkeusluvan saamiseen meni vuosi.

Näin jälkikäteen ajatellen mökkiprojektissa parasta on upea, rauhoittava ja toimiva lopputulos – mutta myös rakentamisen äärimmäinen helppous.

– Mitään ei tarvinnut tehdä itse erikseen, sillä Salvos hoiti kaiken, Annika kiittää.

↑ Tällä mökillä luetaan paljon, joten kirjoille on tehty oma hyllynsä.